Saradnja Svjetske banke i Vlade TK


- Uspostavljanje saradnje Svjetske banke i Vlade TK na  projekatima energijske efikasnosti  -

Svjetskabanka

Premijer Tuzlanskog  kantona, Kadrija Hodžić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin razgovarali su danas putem online platforme sa predstavnicima Svjetske banke o projektima energetske efikasnosti, jačanju monitoringa i upravljanja kvaliteta zraka.
Premijer Hodžić i resorni ministar Karadžin upoznali su predstavnike Svjetske banke sa  aktivnostima provedenim na polju energijske efikasnosti i  zaštite okoliša, kao i sa problemima zagađenja vazduha s kojima se suočava TK, te  sa saradnjom sa stranim organizacijama poput UNDP-a , Gizz-a, USAID-a u spomenutim oblastima. Također iznesene su intencije i  planovi za naredni period, kako bi se razmotrilo na koji način Svjetska banka  može ulagati u buduće projekte energijske efikasnosti.
Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin rekao je novinarima nakon sastanka da se predstavnici Svjetske banke žele  uključiti u provedbu projekata, koji su vezani  za unaprjeđenje energijske efikasnosti u našoj zemlji i da će se u naredne tri sedmice voditi razgovori oko tehničke pomoći i  izgradnje kapaciteta i investicijskih potreba vezanih za te projekte.  Dodao je, da je Svjetska banka trenutno zainteresirana za  stambeni sektor koji se odnosi na fizička lica, i za konverziju kotlova na ugalj sa drugim alternativnim okolinski prihvatljivijim sistemima.Komponente projekta o kojima je razgovarano se odnose na grijanje u stambenom sektoru, energijsku efikasnost u stambenom sektoru, urbanu mobilnost (saobraćaj). Predstavnici Svjetske banke  zatražili su  informacije na koji način se vrši monitoring kvalitete vazduha i upravljanje kvalitetom vazduha u TK.
„Bilo je riječi i o sektoru termoenergetike, i projektu Pravedna tranzicija koji provodi Svjetska banka vezano za dekarbonizaciju u sektoru ugljarstva, mi smo uključeni u projekat i ponudili  smo pomoć  u koordiniranju projekata, odnosno  u 4 njihova  pilot projekta u BiH, od kojih se dva provode u našem kantonu u rudnicima Kreka i Banovići,“dodao je ministar Karadžin.
U narednom periodu će Svjetska banka na osnovu provedenih razgovora i dobijenih imputa definisati Strategiju rada na polju energijske efikasnosti u BiH. TK jedan je od lidera na polju energijske efikasnosti u BiH, bez obzira na oskudna sredstva s kojima raspolaže u budžetu i intencija je da se  nastavi u tom duhu i u budućnosti, poručeno je sa sastanka.

20.1.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma