Prihvaćene inicijative koje vode ka putnoj deblokadi TK

- Održana 61. redovna sjednica Vlade TK -

Vlada61TK2

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim prihvata zaključke i inicijative Kantonalne privredne komore Tuzla sa Konferencije o stanju i
perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona koja je održana 10. i 11. juna 2024. godine u Tuzli. Vlada TK podržava sve inicijative pokrenute na Konferenciji a tiču se sveobuhvatne rekonstrukcije i modernizacije magistralnih cesta, izgradnje nove dionice magistralne ceste M-18 Šićki Brod – Đurđevik, koja podrazumijeva obilaznicu oko Grada Živinice, izgradnja autoceste Tuzla-Brčko-Orašje (Autocesta 2) kao dijela autoceste Sarajevo-Beograd, izgradnje autoceste Doboj – Tuzla – Zvornik te izgradnje autoceste Tuzla - Žepče (Autocesta 3) kao dijela autoceste Sarajevo-Beograd. Vlada TK također je prihvatila zaključke u vezi sa modernizacijom I izgradnjom željeznica. U prvom redu je to rekonstrukcija, elektrifikacija i signalizacija željezničkih pruga na području TK te izrada neophodne studijsko-projektne dokumentacije s ciljem izgradnje nove željezničke pruge Vareš - Banovići - Živinice (krak do Međunarodnog aerodroma Tuzla). Tu su i subvencioniranje i vraćanje u funkciju putničkog željezničkog saobraćaja na području Tuzlanskog kantona kao i inicijativa za supstituciju drumskog prijevoza željezničkim prijevozom za transport uglja nafte i naftnih derivata. Neophodnost modernizacije postojećih kapaciteta i poboljšanje tehničkih uslova MAT Dubrave kao i razvoj aerodroma za teretni avio saobraćaj sadržaj je inicijative vezane za Međunarodni aerodrom Tuzla.
Inicijative i zaključci bit će dostavljeni Skupštini Tuzlanskog kantona kao i višim nivoima vlasti u BiH. Među njima su Inicijativa Skupštini Tuzlanskog kantona za potpisivanje akta o saobraćajnoj deblokadi TK, Inicijativa Vladi Federacije BiH za povećanje izdvajanja vlastitih sredstava i kreditno zaduženje radi financiranja projekata saobraćajne deblokade TK, Inicijativa prema Vladi Federacije BiH za izradu i predstavljanje Akcionog plana realizacije projekata saobraćajne deblokade TK, Inicijativa za otvaranje Operativnih ureda JP “Autoceste Federacije BiH” i JP “Ceste Federacije BiH” u TK radi unaprjeđenja saobraćajne infrastrukture, Inicijativa za prioritetno uvrštavanje predloženih saobraćajnih trasa u Prostorni plan TK 2025-2045. godina, Inicijativa za evaluaciju i reviziju Okvirne prometne strategije Bosne i Hercegovine 2015-2030, Inicijativa za evaluaciju i reviziju Transportne strategije Federacije BiH i Okvirne Transportne Politike BiH 2015-2030, Inicijativa prema Univerzitetu u Tuzli i Ministarstvu obrazovanja i nauke TK kao i Inicijativa za osnivanje Koordinacionog tijela za praćenje realizacije zaključaka.


19.6.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma