Saobraćajna deblokada Tuzlanskog kantona


U Tuzli je u ponedeljak počela sa radom dvodnevna Konferencija o stanju i perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona. Na konferenciji će se razgovarati o saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona koji se decenijama nalazi u nepovoljnom položaju u odnosu na druge dijelove Bosne i Hercegovine, posebno uzimajući u obzir privredni značaj i potencijale za razvoj. Ovaj skup, kroz diskusiju i planirane panele treba rezultirati zajedničkim stavovima koji bi se odnosili na brži i efikasniji razvoj infrastrukture i privrede Tuzlanskog kantona. Organizatori Konferencije su Kantonalna privredna komora Tuzla i Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona UPFBIH, a na Konferenciji učestvuju i članovi Vlade Tuzlanskog kantona predvođeni premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem.

Konf1 dan


Tokom današnjeg, prvog dana, nakon pozdravnih obraćanja predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzla Nedreta Kikanovića i šefa Kooperacija u Delegaciji Europske Unije u Bosni i Hercegovini Stefana Elera (Stefano Ellero), upriličensu dvije prezentacije i jedan panel.


"Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas i poželjeti vam dobrodošlicu na Konferenciju o stanuju i perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona. O privrednom značaju Tuzle i Tuzlanskog kantona, snazi naših privrednih subjekata, nije potrebno posebno govoriti, ali moramo i hoćemo govoriti o temama koje otežavaju poslovanje, a posebno o saobraćajnoj infrastrukturi koja je među najvećim otežavajućim faktorima. Stare saobraćajnice kroz naseljena mjesta, gužve, povećano vrijeme i troškovi transporta smanjuju efikasnost našeg poslovanja. Decenijama na ovom području nije izgrađena niti jedna savremena cesta. Ova regija je područje iz koje se teško izlazi i u koju se teško dolazi. Krajnje je vrijeme da se odgovori na apele građana i privrednika“, kazao je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla i izražio želju da ova konferencija pošalje jasnu poruku da je krajnje vrijeme da na Tuzlanskom kantonu počnemo graditi savremene saobraćajnice.
Na prezentacijskom dijelu Konferencije, predstavnici JP „Ceste Federacije BiH“ i Željeznica Federacije BiH su predstavili infrastrukturne projekte u TK, planove i dosadašnju realizaciju u programima javnih preduzeća, dok su u drugom panelu na temu „Saobraćajna deblokada Tuzlanskog kantona“ učestvovali ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i predstavnik Udruženja poslodavaca TK Faruk Širbegović. U okviru panela razgovarano je o utjecaju saobraćajne blokade na privredni razvoj i definisanju prioriteta u saobraćaju.


„Krajnje vrijeme da neke stvari konkretno poduzimamo je bilo prije 5 ili deset godina. Nažalost mi još nemamo konkretnih i vidljivih projekata na terenu. Stoga smo procijenili da na ovaj način moramo djelovati. Svaki parcijalni ili pojedinačni pristup ili pristup manje grupe u smislu inicijativa da se neke dionice magistralnih puteva sanira nije dobar pristup. To sam i sam uvidio u mojim postupanjima unazad dvije godine. To ne donosi rezultat. Ovdje govorimo o ozbiljnim investicijama i ozbiljnim projektima i o jednoj borbi da Tuzlanski kanton ne ostane izolovan. Dakle Ovo je jedini način da svi relevatni društveni činioci na području Tuzlanskog kantona uključujući prije svega privrednike, javnost, mediji, akademsku zajednicu, a onda na kraju i političke subjekte koji participiraju na području našeg kantona, koji daju svoje poslanike da zajednički podignemo glas za Tuzlanski kanton“, kazao je premijer Halilagić, te dodaje da je teško ocijeniti zašto je ovakav pristup i odnos prema Tuzlanskom kantonu.

„Unazad godina sve su se strukture izmijenjale i niti jedna nije napravila veći iskorak kada je u pitanju naš kanton. Mi želimo povući crtu. Bilo je kako je bilo, ali hajde da postavimo prioritete kada je u pitanju Tuzlanski kanton i da oni koji dođu na bilo koje pozicije i kada su u pitanju institucije Tuzlanskog kantona, a posebno kada su u pitanju viši nivoi vlasti, da oni snažno zastupaju te interese i da na neki način postave uslov daljeg postupanja institucija Federacije BiH, Cesta i Autocesta FBiH i Vlade, u smislu da se konačno konkretni projekti realizuju na području Tuzlanskog kantona“, zaključio je Halilagić.
Konferencija sa radom nastavlja danas, kada je planirano održavanje još tri panel diskusije, te rezimiranje, donošenje zaključaka i zatvaranje Konferencije.

Odjeljenje za informisanje

11.6.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBTizi

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma