Sredstva od tehničkog pregleda vozila za unaprjeđenje saobraćajne kulture


Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK potpisalo je jučer ugovore sa 18 neprofitnih organizacija i udruženja za raspodjelu namjenskih sredstava prikupljenih po osnovunaknada za obavljene tehničke preglede vozila. Riječ je o projektima iz oblasti saobraćaja i saobraćajne kulture koje su neprofitne organizacije i udruženja sa sjedištem na području TK predložili u okviru javnog poziva u maju ove godine.

mttsnamjenskatrg


Za realizaciju projekata planiran je iznos od 35.000 KM, kazao je ministartrgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić naglasivši da je, između ostalog, cilj podizanje svijesti vozača o značaju tehničke ispravnosti vozila na stanicama tehničkog pregleda te edukacija djece predškolskog i školskog uzrasta u oblasti saobraćajne kulture i poznavanja propisa iz oblasti saobraćaja.
Finansijska sredstava za realizaciju ovih projekata obezbijeđena su iz naknada za obavljeni tehnički pregled koje plaća vlasnik vozila tokom pregleda vozila na stanicama tehničkog pregleda u iznosu od 1%.
Prihvaćeni projekti obuhvataju i edukaciju vozača o zaštiti čovjekove okoline i smanjenju emisije izduvnih gasova, promociju i organizaciju biciklističkih, auto i moto utrka i manifestacija, povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja, unaprjeđenje nivoa usluge prijevoza putnika i obilježavanje značajnih datuma iz oblasti saobraćaja.
Resorno ministarstvio od 2011. godine distribuira namjenska sredstava za unaprjeđenje saobraćajne kulture i povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja, kazao je pomoćnik ministra Nenad Lukanović ovom prilikom istaknuvši da je do sada u ovu oblast uloženo oko 300.000 KM, čime je sufunansirano 150 projekata.
24.7.2021. godine

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1