Ministrica Brašnjić upriličila prijem najboljih učenika-inovatora u regionu

Ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić upriličila je prijem za učenike koji su na Međunarodnoj izložbi inovacija, patenata, industriskog dizajna, novih tehnologija i proizvoda MAKINOVA i EKINOVA 2019., održanoj u Skoplju ovog mjeseca, osvojili zlatne medalje.

Svečanom prijemu prisustvovali su učenici Tahir Agić i Belmin Tukić, Damir Spahić nastavnik-mentor nagrađenih učenika i Fuad Suljkanović, predstavnik Udruženja za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH.

beloskoplje

Tahir Agić, učenik JU OŠ „Mejdan“ na Međunarodnoj izložbi u Skoplju – disciplina MAKINOVA, predstavio je Arduino Car Stop, usporivača brzine za bebjednije kretanje pješaka.  Belmin Tukić je u disciplini EKINOVA predstavio Solarni pratioc, koji ima funkciju maksimalnog koristištenja Sunca u proizvodnji električne energije. Belminov rad je i prvonagrađeni na 57. Smotri naučno-tehničkog stvaralaštva osnovnih škola.

Na Međunarodnoj izložbi u Skoplju predstavili su se inovatori iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bugarske. Organizatori izložbe planiraju i naredne godine pozvati učenike-inovatore iz naše zemlje, te nastaviti  dugogodišnju saradnju sa Udruženjem za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH, istakao je Suljkanović.

Ministrica Brašnjić se zahvalila učenicima i mentoru na uspješnom predstavljanju Bosne i Hercegovine i osvojenim prvim mjestima, te naglasila da će Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona nastaviti podržavati naučno-tehničko stvaralaštvo učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama Tuzlanskog kantona.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma