On - line TKT - Fest 20-20

                                   - XVIII TKT on-line Fest 20-20: TKT-festovska  kreacija na virtuelnoj  pozornici - Punoljetsvo u virtuelnosti - protiv panike i straha -

18TKTFEST

         

Teatar kabare Tuzla je osnovan na današnji dan povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta te slavi svoje punoljetstvo u virtuelnosti - protiv panike i straha. Nizom dokumentarnih izložbi, pozorišnog karaktera, u periodu od 27.03-02.04. na online platformi web i facebook stranice Teatra kabare Tuzla s početkom u 19 30 želi dati podršku ljudima u izolaciji, svjesni da jačanjem duha možemo lakše prebroditi novonastalu krizu uzrokovanu pojavom pandemije.
          Višegodišnje trajanje TKT – festa (2003-2020), koje je konstituisalo svojevrsno teatarsko festivalsko biće koje tvore mnogobrojni čindbenici kazališnog čina je sadržaj pozorišno dokumentarne izložbe pod naslovom „TKT-festovska kreacija na virtuelnoj pozornici“. Autor izložbe je Srđan Vukadinović, sa saradnicima: Emirom Hukićem, Unom Isić, Elvinom Mehinovićem, Avdom Smajićem, Amarom Mehmedinovićem, Edom Memićem i Jakubom Halilovićem.
          Navedeni period je razdoblje u koje su kroz projekte koji su prikazani na TKT – festu i festivalsku pozornici prodefilovale(i,o): 155 predstava, 346 glumačka protagonista, 97 reditelja, 52 scenografa, 50 kostimografa, i još mnoštvo drugih kazališnih djelatnika.
          Mnogobrojni kazališni ansambi koji su učestvovali na TKT-festu su u svom produkcijskom obzorju uvezali i integrisali sve navedene aktere i protagoniste.
          Blizu 140 predstava koje su prikazane je rađeno u produkciji najznačajnijih kazališnih kuća u regionu, kao što su: Narodno pozorište Beograd, SNP Novi Sad, Teatar EXIT Zagreb, Atelje 212, Beogradsko dramsko pozorište, SARTR, Bosansko narodno pozorišteZenica, Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Kazalište Virovitica, Narodno pozorište «Toša Jovanović» Zrenjanin, i druge(a).
          Gotovo sve Akademije, odnosno Fakulteti dramskih umjetnosti sa južnoslovenskog prostora su učestvovale sa svojim projektima na dosadašnjim TKT - festovima. To je predstavljalo i predstavlja  posebnu draž ovog Festivala.
           Među autorima po kojima će se pamtiti višegodišnje trajanje TKT-festa, a koji su značajno obilježili pojedine godine su, kada su južnoslovenski pisci u pitanju: Ivo Andrić, Hristo Bojčev, Vladan Desnica, Radoje Domanović, Ivica Ivanišević, Dževad Karahasan, Dragan Komadina, Miroslav Krleža, Darko Lukić, Mate Matišić, Abdurahman Nametak, Borislav Pekić, Maja Pelević, Aleksandar Popović, Nebojša Romčević, Meša Selimović, Zijah Sokolović, Derviš Sušić, Radivoj Šajtinac, Tanja Šljivar, Tena Štivičić, Matjaž Zupančič, i mnogi drugi.
        Ništa manje značajni nisu ni autori klasike čija su djela prikazana na TKT-festovskoj pozornici u toku osamnaestogodišnjeg trajanja. Među njima je značajno pomenuti imena kao što su: Edward Albee, Anton Pavlovič Čehov, Egziperi, Euripid, Homer,  Ežen  Jonesko, Vergilije, Hajner Miler, Slavomir Mrožek, Harold Pinter, Ljudmila Razumovska, Žan Pol Sartr, William Shakespeare, Lav Nikolajevič Tolstoj,  i drugi.
         Kada su autori u pitanju značajno je da su na TKT-festovskoj pozornici prikazane i predstave nastale po djelu novog talasa svjetske dramaturgije, prije svega dramatičara iz zapadnoevropskih zemalja i SAD-a. Među njima su jako značajni projekti autora kao što su: Mery Jons, David Farr, Nick Hornby, Luttz Hubner, Ričard Kalinoski, Dea Loher, Matin McDonagh, Nick Wood, i drugi.
          Uz mnogobrojna rediteljska, glumačka, scenografska, kostimografska i druga imena osamnaest godina TKT-festa predstavljaju nezaobilaznu festivalsku, kulturološku, kazališnu i društvenu činjenicu. Sva navedena imena opstaju neizostavno zabilježena u festivalskoj i kazališnoj povijesti i Bosne i Hercegovine, i regiona. Jer, TKT-fest ima i svojevrsni regionalni značaj i posebno obilježje koje su prihvatili kao dio svoga bića svi kazališni ansambli i protagonisti koju su na njemu uzeli učešća.

Pratite nas na našim digitalnim platformama (www.teatarkabaretuzla.com i Facebook stranica Teatra Kabare https://www.facebook.com/Teatar-Kabare-Tuzla ).


        Vjerna  TKT-ovska festivalska publika, koja je prinuđena da ostane kući, moći će da na digitalnim platformama (www.teatarkabaretuzla.com i Facebook stranica Teatra Kabare https://www.facebook.com/Teatar-Kabare-Tuzla ), u sedam festivalskih dana vidi sledeće on-line sadržaje:

1.    Petak, 27.03.2020. u 19,30
-    On-line poruka povodom 27. marta Svjetskog dana pozorišta
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „TKT-festovska kreacija na virtuelnoj pozornici“


2.    Subota, 28.03.2020 u 19,30
-    On-line predstavljanje monografije o Vladi Keroševiću „Glumac, reditelj, producent, profesor-na sceni i van nje“, autora Srdjana Vukadinovića i Jakova Amidžića

3.    Nedjelja, 29.03.2020. u 19,30
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelni humor na sceni TKT-festa“

4.    Ponedjeljak, 30.03.2020. u 19,30
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „Festivalske virtuelne vrednote i Ivo Andrić“

5.    Utorak, 31.03.2020. u 19,30
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelno TKT-festovsko razdrmavanje sa Dušanom Kovačevićem“

6.    Srijeda, 01.04.2020. u 19,30
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „Virtuelni svijet Meše Selimovića na sceni TKT-festa“

7.    Četvrtak, 02.04.2020. u 19,30
-    On-line pozorišno dokumentarna izložba „Digitalni balans Zijaha Sokolovića na TKT-ovskoj platformi

Svaki programski sadržaj u navedeno vrijeme možete pogledati na On-line platformi: www.teatarkabaretuzla.com i Facebook stranica Teatra kabare Tuzla https://www.facebook.com/Teatar-Kabare-Tuzla.

          Digitalni projekat On-line TKT-fest 20-20 realizuje programska i producentska ekipa: Vlado Kerošević, Srđan Vukadinović, Ivana Milosavljević, Damir Altumbabić, Zoran Pavljašević, Emir Hukić, Avdo Smajić, Edin Memić i Jakub Halilović.

        Prvi put se TKT-fest i njegova publika nalaze u ovakvoj situaciji. Stanje je teško, ali će proći. Svima onima koji su u izolaciji, i u kućama su, On-line TKT-fest 20-20 poručuje da uz digitalne sadržaje kazališno dokumentarnog karaktera savladaju paniku, obmanu i strah, kao i da budu saosjećajni i razumni.

  • Zanimljivosti Scena

    • Premijera "Tri riječi" 20. aprila u BKC Tuzla

      Premijera   Monodrama sa dva lica pod nazivom “Tri riječi”, premijerno će biti odigrana na kamernoj sceni Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli 20. aprila 2024. godine u koprodukciji Bosanskog kulturnog centra TK...

    • Večeras promocija knjige "Ono što ostaje"

      Večeras promocija knjige   - Promocija knjige autorice Esnefe Muhić - Promocija knjige "Ono što ostaje", autorice Esnefe Muhić, biti će održana u četvrtak, 18. aprila 2024. godine u Centru za mlade Tušanj s početkom u 18:30...

    • Svečana akademija i izložba “Grad i ljudi”

      Svečana akademija i izložba “Grad i ljudi”- Umjetničko veče u čast akademskog slikara Zdravka Novaka - U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u četvrtak 18. aprila u 19 sati bit će održano Umjetničko veče u čast 90. rođendana akademskog slikara...

    • Večeras promocija knjige "Misterij genoma"

      Večeras promocija knjige - Autor Almir Alić - Promocija novog romana koji nosi naziv: "Misterij genoma" i zbirke priča "Sjaj i bijeda tranzicije", bosanskohercegovačkog autora Almira Alića, će se održati u Kući i atelju...

    • Upis u Muzičku sekciju Doma mladih Tuzla do 15.4.

      Upis u Muzičku sekciju Doma mladih Tuzla do 15.4.  Objavljen je javni poziv za upis u Muzičku sekciju Doma mladih Tuzla (Dragiše Trifkovića 2). Upisati se mogu djeca od 7 do 14 godina, koja posjeduju instrument i imaju elementarno znanje o njemu....

    • U aprilu sajam knjiga i učila u Sarajevu

      U aprilu sajam knjiga i učila u SarajevuNa međunarodnom sajmu više od 150 izdavača - Međunarodni sarajevski sajam knjiga bit će održan od 17. do 22. aprila ove godine pod motom “Moja riječ”, javlja Anadolu. Predstojeći sarajevski sajam...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma