Moja budućnost u TK

„Podrška u oblasti kulture u 2023. godini“, poziv do 25.5.


- Objavljen Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje programa/projekata u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti -

ministarstvo za kulturu sport i mlade tk2

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona je objavilo Javni poziv za odabir korisnika sredstava sa potrošačke jedinice „Podrška u oblasti kulture u 2023. godini“ za programe ili projekte u oblasti kulture i programe ili projekte izdavačke djelatnosti. Za ovu namjenu Vlada TK i Ministarstvo su osigurali ukupno 172.000 KM, a koja će biti dodijeljena korisnicima koji se prijave i budu ispunjavali uslove Javnog poziva, a u skladu sa utvrđenim kriterijima za vrednovanje. Aplikanti mogu predložiti jedan program/projekat u oblasti kulture, za koji se može dodijeliti maksimalno 10.000 KM, dok podnosioci prijave za projekte izdavačke djelatnosti mogu ostvariti pravo na podršku od maksimalno 3.000 KM po programu/projektu izdavačke djelatnosti.

Tekst Javnog poziva i prijavni obrasci su dostupni na zvaničnoj web stranici Vlade TK i web stranici Ministarstva kulture, sporta i mladih TK, a sve dodatne informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti svakim radnim danom od 08-16 sati, na brojeve telefona: 035/283-559 i 035/369-352.
U cilju pružanja dodatne podrške u pripremi prijedloga programa/projekta i otklanjanju eventualnih nejasnoća prilikom prikupljanja dokumentacije, Ministarstvo će organizovati info dan za sve zainteresovane, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena na web stranici Ministarstva (www.mksmtk.gov.ba).

Odjeljenje za informisanje

Sporazum o izvođenju prakse

 

- Poticanje naučnih i stručnih istraživanja i provođenje prakse studenata -

VladaUKC

U prisustvu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića je potpisan okvirni sporazum kojim se omogućuje izvođenje stručne prakse  studentima Medicinskog fakulteta, Farmaceutskog fakulteta i Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli na  klinikama Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. Dokument koji unaprjeđuje naučna i stručna istraživanja teregulišepraksu studenata potpisali su rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr.sci. Nermina Hadžigrahić i v.d. direktor JZU UKC Tuzla prof.dr.med.sc. Denijal Tulumović.
„Vlada Tuzlanskog kantona jebila neka vrsta supervizora u čitavom ovom postupku“, kazao je premijer Halilagić izrazivši zadovoljstvo što su već obezbijeđena sredstva u Budžetu TK za realizaciju ovog sporazuma.
„Sama činjenica da smo od 2008. godine čekali ovakvu vrstu sporazuma između naše dvije najznačajnije ustanove, i za Tuzlanski kantona i za građane Tuzlanskog kantona, dovoljno govori sama o sebi“, rekao je premijer Halilagić napomenuvši da će Vlada TK nastaviti insistirati da ove dvije ključne ustanove za TK poboljšaju svoju saradnju i podignu je na najviši mogući nivo, u interesu građana TK.
Potpisivanje okvirnog sporazuma o akademskoj, naučno i poslovno-tehničkoj saradnji između Univerziteta u Tuzli i Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla prema riječima rektorice Hadžigrahić nastavak je dosadašnje uspješne saradnje.
„Značajan je to iskorak, bitan ne samo za naše studente biomedicinskih i zdravstvenih i nekih drugih naučnih oblasti, jer naši studenti tamo stiču značajna znanje i vještine iz kliničkih disciplina, nego predstavlja korak naprijed u naučno istraživačkom radu, u zajedničkom istupanju i zajedničkim projektima u toj oblasti“, istaknula je rektorica Hadžigrahić.
Zadovoljstvo nije skrivao ni direktor Tulumović rekavši da je sporazum dobar temelj za iskorak, kako u akademskom tako i u stručnom i naučnom izlasku UKC-a Tuzla ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine nego i Evrope i čitavog svijeta.
„Poznato vam je da najveći broj stručnjaka iz UKC-a Tuzla učestvuje aktivno u pisanju naučnih radova. Na ovaj način mi ćemo biti prepoznatljivi i moći ćemo da apliciramo na projekte Evropske unije i projekte u kojima će naši stručnjaci znati dati svoj maksimalan doprinos“, kazao je direktor Tulumović naglasivši da je Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala probleme koje ima JZU UKC Tuzla i izdvojila značajna sredstva kroz dva projekta za nabavku nove opreme.

Promovisani učenici generacije srednjih škola za 20/21. godinu

 

U prisustvu premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i ministra obrazovanja i nauke TK Elvisa Barakovića danas je promovisan 31učenik generacije srednjih škola za školsku 2020/2021. Ovim je nastavljena tradicija iskazivanja ponosa i poštovanja najboljim učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima za postignuto u prethodnoj školskoj godini.
Čestitajući  ovim uspješnim srednješkolcima na izvanrednim rezultatima premijer Hodžić je istaknuo da se osjeća ponosnim u okruženju pametnih mladih ljudi naglasivši da će Vlada TK biti potpora njihove budućnosti.

ucenici


Uvjeren da su oni nosioci pozitivnih promjena u našem društvu ministar Baraković je kazao da„su ovi učenici pokazali da se i u doba pandemije, u teško doba, mogu pokazati izvanredni rezultati u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Ministarstvo obrazovanja i nauke TK je željelo da promoviše i pohvali svaki vid zalaganja i truda i svega što su učenici uradili u protekloj školskoj godini. Oni su ono najbolje, najsvjetlije što imamo“, kazao je ovom prilikom ministar Baraković naglasivši da „ulaganje u njihovo obrazovanje nikada ne smije biti posmatrano kao potrošnja nego kao ulaganje u bolju budućnost“.
Direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča rekao je da je ovo prilika da se na simboličan način nagrade učenici koji su se u prethodnoj godini više zalagali da postignu bolji uspjeh u svom učenju. „Ono što je nama važno da ovoj djeci pokušamo kazati da se ipak može ostati u BiH, da mogu raditi na ovim prostorima i da mogu pokazati svoje znanje. Ovo je naš mali doprinos ka tome da ova djeca poslušaju da mogu biti i ovdje priznati i tu graditi svoje karijere“, rekao je direktor Čiča.  
Zbog epidemiološke situacije ograničeno samo na srednje škole, svečanost su organizovali Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoški zavod TK, u saradnji sa JU MSS Građevinsko-geodetska škola Tuzla i JU Srednja muzička škola „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla.

1.12.2021. godine

Kviz znanja okupio 100 srednjoškolaca

 

- Kviz znanja iz oblasti saobraćajne kulture -

Kviz2022

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona organizovalo je 4. kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture. Na kvizu je ove godine učestvovalo ukupno 11 timova iz 7 srednjih škola sa područja TK koje u svom sastavu imaju stručna usmjerenja iz oblasti saobraćaja (vozači motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari bezbjednosti u drumskom saobraćaju).
Naglasivši da je to nastavak dobre priče i za sve one koji se školuju kao i za one koji će sutra prenijeti to svoje znanje nekom drugom, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić kazao je da Ministarstvo svake godine raspisuje javni poziv i dodjeljuje sredstva udruženjima koja rade na prevenciji nesreća u saobraćaju.
Cilj organizovanja ovog kviza i svojevrsne edukacije, prema riječima pomoćnika ministra za saobraćaj Nenada Lukanovića je da se kroz preventivu i edukaciju u ovoj oblasti smanji broj saobraćajnih nezgoda kao i najgorih posljedica. Kroz edukativne radionice, prezentacije aktivizma mladih u oblasti sigurnosti u saobraćaju i kviz znanja učenicima je naglašena važnost poštivanja saobraćajnih pravila i propisa te posljedice nepoštivanja saobraćajne kulture.
„Prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK na području TK za 2021. godinu bilo je 3000 saobraćajnih nezgoda. Od toga je 1100 saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim osobama, bilo da se radi o lakšim ili težim tjelesnim povredama i oko 1600 saobraćajnih nezgoda koje su za posljedicu imale materijalnu štetu na vozilima. U 2021. godini su od posljedica saobraćajnih nezgoda poginule ukupno 34 osobe“, kazao je Lukanović.
Svrha ovog projekta koji organizuje Ministarstvo je podizanje svijesti o nivou bezbjednosti saobraćaja na području našeg kantona sa ciljem da se najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju nauči saobraćajnoj kulturi.
Prisutnim je svoju životnu priču ispričala Almedina Čamdžić kao osoba koja je preživjela tešku saobraćajnu nezgodu.

 

10.11.2022. godine

Proširivanje prava na novčanu pomoć za treće i svako slijedeće dijete

 

Održana 52. redovna sjednica Vlade TK

Vlada52c

Kako bi se omogućio veći obuhvat korisnika, a time i dodatno ojačala pronatalitetna politiku, za koju se zalaže Vlada Tuzlanskog kantona, jučer je na sjednici Vlade utvrđen Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti , zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom. Ovim dopunama omogućava se svim porodicama sa troje djece, a ne samo bračnim parovima sa troje zajedničke djece, ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć. Naime, trenutno važećim odredbama Zakona,pravo na jednokratnu novčanu pomoć za roditelje sa troje i više djece mogu ostvariti roditelji zatreće i svako slijedeće zajedničko dijete rođeno u kalendarskoj godini za koju su obezbjeđena sredstva u budžetu Kantona. IzmjenamaZakona omogućava se da npr. bračni partneri koji imaju djecu iz eventualnih prethodnih brakova, a dobiju treće ili četvrto dijete, mogu ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć, bez obzira da li su sva djeca njihova zajednička ili ne. Primjer su također i samohrane majke kod kojih za neko od djece nije utvrđeno očinstvo pa je, kao roditelj, ona onemogućena da ostvari ovo pravo.Svrha priznavanja prava na jednokratnu novčanu pomoć za troje i više djece je pronatalitetna politika, a koja se važećim Zakonom nije mogla u potpunosti ostvariti.

Odjeljenje za informisanje
1.12.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma