Privredni razvoj TK

MamaMia Origins: Potrebni konobar/ica, šanker/ica

 

Za naš restoran imamo velike ciljeve, a za ostvarenje tih ciljeva nam trebaju kreativne, pametne, vrijedne i motivisane osobe koje žele biti dio našeg tima.

Ako mislite da ste to vi javite se.

Potrebni:
Konobar/ica jedan izvršilac
Šanker/ica jedan izvršilac

e-mail restoran.mamamia@gmail ili u inbox – na FB lokaciji MamaMia Origins Steak & Wine restaurant.

MamaOglasKOnobar

Kladanj: Hotel muška voda - Konkurs za posao


Erviks company d.o.o. za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu raspisuje konkurs za posao u poslovnoj jedinici HOTEL MUŠKA VODA, Kladanj:

 

  • ŠEF RESTORANA (1 izvršilac) m
  • KONOBAR (4 izvršioca) ž/m
  • ŠANKER (2 izvršioca) ž/m
  • KUHAR (2 izvršioca) ž/m
  • POMOĆNI KUHAR (2 izvršioca) ž/m
  • RECEPCIONAR (2 izvršioca) ž/m
  • SOBARICA (2 izvršioca) ž
  • DOMAR (2 izvršioca)

PieMuskaKonkurs


Pozeljno iskustvo na istim ili sličnim poslovima.
Ukoliko ste zainteresovani  za posao, svoju prijavu pošaljite na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili lično predati  na adresi: Tuholj bb Kladanj, Hotel muska voda. Info 062-893-664.  Konkurs ostaje otovren do popune radnih mjesta!

Nužna rekonstrukcija vrelovoda u Tuzli


- Rekonstrukcija tuzlanskog vrelovoda nužna zbog postojećih, ali i novih korisnika -

CGvrelovod

Sistem centralnog daljinskog grijanja u Tuzli važi za jedan od najkvalitetnijih u državi.

Sistem centralnog daljinskog grijanja u Tuzli važi za jedan od najkvalitetnijih u državi. No, zbog zbog starosti regionalnog vrelovoda i ograničenosti kapaciteta u odnosu na rastuće potrebe, njegova rekonstrukcija jedan je od kapitalnih projekata gradske uprave. Budući da se radi o velikim novčanim ulaganjima, gradu je u realizaciji prve faze projekta trebala pomoć i Federalne vlade, jer na rješenju ovog problema treba početi raditi što prije, kako i postojeći korisnici centralnog grijanja ne bi ostali bez usluge.

Trenutno je na sistem centralnog daljinskog grijanja u Tuzli spojeno oko 27.000 korisnika i zagrijava se nešto više od dva miliona kvadratnih metara prostora u stambenim i poslovnim objektima. Da bi se zadržao postojeći kvalitet grijanja i povećao kapacitet regionalnog vrelovoda, koji vodi od Termoelektrane Tuzla, planirana je njegova rekonstrukcija i to u tri faze. Vlada FBiH će sa deset miliona maraka pomoći realizaciju prve faze.

"Tuzla to zaslužuje i trebao bi se naći jedan ovako značajan projekat u budžetu Federacije BiH. Nastojat ćemo energijski efikasne projekte i dalje zagovarati, a smatram da je ovo jedan od ključnih za Tuzlu i Tuzlanski kanton", izjavio je Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije (SDP).

Jer regionalni vrelovod je izgrađen još prije 40-ak godina.

"On je s jedne strane dosegao svoje projektne kapacitete, jer je glavnim projektom bilo predviđeno 220 megavata, a već imamo instaliranih preko 246, a s druge strane svi proizvođači ovakvih cijevi koje čine ove cjevovode daju garanciju na 30 godina, a one su tu već 40", ističe Nermina Babajić, direktorica Centralnog grijanja Tuzla.

Sva potrebna dokumentacija za rekonstrukciju vrelovoda već je spremna, a nakon što je sredinom marta Vlada Federacija dodijelila sredstva, raspisan je i tender za izvođača radova, koji bi mogao biti poznat već 12. aprila.

"Nadam se da nećemo imati žalbi u toku tenderske procedure i da ćemo u maju moći uvesti izvođača u radove, jer smo ograničeni rokom i početkom septembra moramo završiti, jer moramo uraditi i pripeme za početak iduće sezone grijanja", kaže Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle (SDP).

Rekonstrukcijom vrelovoda, odnosno povećanjem njegovog kapaciteta, otvara se mogućnost za pripajanje na sistem centralnog grijanja i većeg broja privatnih stambenih objekata. To je vrlo važno jer su oni veliki zagađivači zraka, a u Tuzli je godinama, zbog povećanih količina sumpordioksida i čvrstih čestica, zrak vrlo nezdrav, tvrde ekolozi.

"Primijetili smo ogromno interesovanje građana za priključenje na daljinsko grijanje. Zato je jako važno da imamo proširene kapacitete, da možemo širiti sistem daljinskog grijanja tamo gdje god je moguće", navodi Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Već krajem ovog mjeseca, Gradsko vijeće bi trebalo razmotriti i Odluku o širenju mreže toplifikacije.

"Decidno ćemo pokazati sve dodatne zone na koje ćemo moći širiti sistem centralnog daljinskog grijanja s postojećim kapacitetima, ali i s dodatnim kapacitetima koje ćemo dobiti nakon prve faze izgradnje magistalnog vrelovoda", ističe Lugavić.

Prva faza rekonstrukcije obuhvata kilometar i po regionalnog vrelovoda, a nakon okončanja cijelog projekta trebalo bi biti obuhvaćeno oko pet kilometara. Ukupna vrijednost sve tri faze projekta je oko 80 miliona maraka, rok za realizaciju oko deset godina i omogućit će pripajanje na toplovodnu mrežu oko 3.500 dodatnih domaćinstava.

federalna.ba
9.4.2024. godine

50 godina Lukavac cementa

- Centralna rođendanska svečanost 6. juna u Lukavcu -

Fabrika cementa Lukavac2


Lukavac Cement, bh lider u proizvodnji i prodaji cementa, ove godine obilježava svoj veliki jubilej, 50 godina postojanja. Tokom 2024. u planu je niz aktivnosti povodom proslave pola stoljeća prve bh. cementare. Centralna rođendanska svečanost sa velikim koncertom iznenađenja održat će se 6. juna u gradu Lukavcu, tamo gdje je i počela ova priča o uspjehu.

Godine 1969. na inicijativu tadašnje Fabrike sode Lukavac usvojen je investicioni program za gradnju Fabrike cementa Lukavac i to sa kapacitetom od 800 tona klinkera dnevno i godišnje proizvodnje u iznosu od 340.000 tona cementa. 1970. godine počela je njena izgradnja koja je završena 1974. Bio je to važan historijski trenutak za privredu Bosne i Hercegovine, jer prvi put na ovim prostorima otvoreno je industrijsko postrojenje za proizvodnju i prodaju neophodnog cementa, koje je od samog početka pokazalo svoje puno ekonomsko i društveno opravdanje.

“Važno je istaći da je naša cementara od osnivanja do danas uvijek imala pionirsku ulogu u korištenju zamjenskih sirovina i goriva. Već tada je izgrađena na čvrstim temeljima, te se u proteklih 50 godina uprkos izazovima, krizama i promjenama razvila u vodećeg proizvođača cementa i postala predvodnica pozitivnih promjena ne samo u Lukavcu i okolini, nego i u BiH i regionu. Najznačnija prekretnica desila se 2001. godine kada je austrijska kompanija Alas International Austria uspješno privatizirala fabriku i uložila u njenu modernizaciju i rekonstrukciju preko 250 miliona KM. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i inovacijama od 2012. postali smo poznati po upotrebi alternativnih goriva, što nas svrstava među ekološki najprihvatljivije cementare u Evropi “ - kazao je Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa.

U decembru 2023. Lukavac Cement je ušao u novu eru poslovanja kao članica mađarske Talentis Group, koja planira zelene investicije u dalje povećanje udjela alternativnih goriva i kapaciteta proizvodnje, najnovije tehnologije, ali i plasman lukavačkog cementa na nova tržišta.

Fabrika cementa Lukavac1

„S ponosom i zadovoljstvom proslavljamo prvih 50 godina uspjeha Lukavac Cementa, a ogromna zasluga pripada našim bivšim i sadašnjim zaposlenicima, kao i vjernim kupcima, partnerima i sugrađanima. Upravo zato 6. juna u Lukavcu za sve pripremamo poseban rođendanski poklon, veliki večernji koncert na kojem će popularni i omiljeni bh. bendovi uz izvrsnu muziku ponuditi zabavu za sve generacije. U narednom periodu organizirat ćemo i druga rođendanska darivanja i dešavanja, a sve informacije će biti dostupne na našoj web stranici i društvenim mrežama“ - dodao je Kumrić.

Lukavac Cement na temeljima svoje prošlosti gradi dalju budućnost i nastavlja ići stazom uspjeha kao simbol za vrhunsko poslovanje, društvenu odgovornost i zaštitu okoliša.

15.4.2024. godine

Vlada TK će podržati razvojno – investicijski projekat u Banovićima


Pripreme za otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije Alma Ras u Banovićima bile su povod za današnji sastanak premijer Tuzlanskog kantona sa načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem i predstavnicima ove domaće tekstilne kompanije predvođenim direktorom i predsjednikom Uprave Rasimom Memagićem.
Kako je već ranije najavljeno, plan kompanije Alma Ras je da u ovoj godini investiraju u opremanje novog pogona, u jednoj od industrijskih hala u iz ranijeg perioda u Banovićama, a u kojem će posao dobiti oko 100 osoba.

VladaAlmaRas


„Ovaj poslovni poduhvat pokazuje spremnost lokalne vlasti u Banovićima za uvođenje raznovrsnih proizvodnih pogona, te transformaciju iz isključivo rudarskog kraja, u područje u kojem rudarstvo jeste dominantna privredna djelatnost, ali u kojem ima i prostora i znanja za druge privredne grane“, istaknuo je danas načelnik Općine Banovići Bego Gutić.
Alma Ras je za novi pogon u Banovićima kupila zemljište, pribavljene su sve potrebne dozvole, a Općina Banovići već je pokazala dobru volju i spremnost da pruži ruku partnerstva. Na današnjem sastanku premijer Halilagić i ministar privrede Edin Duraković su izrazili i spremnost Vlade TK da podrži ovaj projekat.
„Ovaj i ovakvi projekti imaju višestruki značaj. S jedne strane radi se o značajnoj investiciji domaćeg investitora koji raste zajedno sa tom investicijom i mi tome želimo pomoći. S druge strane radi se o značajnom doprinosu raznovrsnosti privrede u Banovićima, a sa treće strane ova privredna grana, mislim na tekstilnu industriju, po običaju zapošljava pretežno žensku radnu snagu za razliku od rudarstva koje, s druge strane zapošljava dominantno muškarce. Tu vidimo i određenu kompatibilnost, odnosno popunjavanje praznine koja je u prethodnom periodu postojala. Imajući u vidu sve navedeno, mnogo je razloga zbog kojih će Vlada Tuzlanskog kantona podržati zajedničku viziju načelnika Gutića i gospodina Memagića“, kazao je danas premijer Halilagić.
„Razlozi što smo odabrali Banoviće su dobra logistička pozicija, Olovo nije daleko, a u saradnji sa načelnikom Gutićem pronašli smo i zadovoljavajući objekat. U narednom periodu slijedi nam uređenje i priprema objekta za proizvodnju, te u ovoj prvoj fazi očekujemo da krajem godine uposlimo stotinjak radnika, sa mogućnosšću kasnijeg proširenja u narednim fazama“, kazao je direktor Memagić dodajući da se na realizaciji ovog projekta radi već dvije godine, što također govori o ozbiljnosti investicije.
Premijer Halilagić i ministar Duraković su, nakon što su im prezentirane potrebe i planovi, goste upoznali sa programima podrške Vlade, te istaknuli da su za sva otvorena pitanja, eventualne nejasnoće ili neke naknadne potrebe vrata Vlade Tuzlanskog kantona uvijek otvorena.
Uz gospodina Memagića, današnjem sastanku prisustvovao je i direktor općeg sektora u kompaniji Alma Ras Rešad Behlulović.


Odjeljenje za informisanje
8.4.2024. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma