Udruživanje sredstava za regulaciju korita rijeke Spreče

 


Udruživanjem sredstava za regulaciju korita rijeke Spreče Vlada Tuzlanskog kantona i Agencija za vodno područje rijeke Save poduzimaju efikasne korake u sprječavanju plavljenja poljoprivrednog zemljišta, industrijskih i stambenih objekata te magistralnog puta Tuzla – Doboj i lokalnih saobraćajnica.

Spreca


Sporazumom o realizaciji projekta „Regulacija korita rijeke Spreče u Lukavcu“, koji su danas potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo Sejad Delić, Kanton će obezbjediti 700.000 KM iz sredstava vodnih naknada dok će Agencija uložiti oko milion KM.
Naglasivši da je Vlada TK zahvalna što je prepoznata kao adekvatan partner, premijer Halilagić je kazao da će iskoristiti priliku koju Agencija za vodno područje rijeke Save pruža u smislu udruživanja sredstava za sanaciju korita rijeke Spreče.
„Svi mi imamo priliku vidjeti da poplave uzimaju svoj danak i nanose velike štete kako poljoprivrednom zemljištu tako i industrijskim, privrednim i stambenim objektima“, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.
Predmet Sporazuma je uređenje korita rijeke Spreče u Lukavcu na potezu od izvedenog dijela do ušća Jale u dužini od 600 metara plus 100 metara prelazne dionice koju je uradilo Javno preduzeće za vodoprivrednu djelatnost „SPREČA“ d.d. Tuzla u martu 2022. godine.
Direktor Delić zahvalio je Vladi TK jer izdvajanjem sredstava za uređenje korita rijeke pokazuje da misli na građane.
 „Ovo je jedinstven primjer da premijer i Vlada izdvajaju 700 000 KM kako bi mogli završiti projekat i dionicu koju planiramo. Agencija za vodno područje rijeke Save u tom pravcu izdvaja milion i 50.000 KM i ukupna vrijednost ovog projekta je 1.750.000 KM“, kazao je direktor Delić.  
Pored toga je Agencija je na području TK već je potpisala ugovor i uložila 200.000 KM za regulaciju korita rijeke Spreče u Gračanici a predviđeno je uređenje korita rijeke Tinje u Srebreniku, rečeno je ovom prilikom. Za regulsanje vodotoka na području TK u ovom momentu, rečeno je, predviđena su ukupna sredstva od 2.250.000 KM zajedno sa sredstvima koje izdvaja Vlada TK.

30.6.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma