Svjetski dan poezije

- BKC TK organizuje Poetsko veče Melide Travančić -

poetskovece


Povodom Svjetskog dana poezije Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u ponedeljak, 21. marta 2022. godine organizuje Poetsko veče Melide Travančić pod nazivom “Sjenka u sjenci”.
Veče poezije sa doktoricom humanističkih nauka iz oblasti književnosti, autoricom tri knjige poezije koje su prevedene na više jezika, trebalo bi nam dati odgovore na pitanje: Šta poezija danas jeste?
Dio programa, koji je otvoren za sve ljubitelje poezije i pisane riječi, pored razgovora sa dr. Melidom Travančić čija će poezija u fokusu događaja, bit će Muhamed Kuljanin na gitari i Irma Hasić, vokal.
Mjesto održavanja događaja je Mala galerija BKC TK u Tuzli, u ponedjeljak 21.03.2022. sa početkom u 19 sati. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

  • O Svjetskom danu poezije:

Svjetski dan poezije obilježava se u cijelom svijetu 21. marta. UNESCO je proglasio taj dan 1999. godine kao onaj koji “treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”. Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine, uglavnom u oktobru i novembru sve do UNESCO-vog službenog proglašenja.
Povodom Svjetskog dana poezije održavaju se razne aktivinosti kojima se promoviše pjesništvo i poezija, a ove godine svoj doprinos u tome daje i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

  • O Melidi Travančić:

Melida Travančić doktorica je humanističkih nauka iz oblasti književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje, književnu kritiku i naučne radove. Objavila je tri knjige poezije Ritual, Svilene plahte i Sjenka u sjenci te dobila tri književne nagrade „Mak Dizdar“, „Anka Topić“ i nagradu Fondacije za izdavaštvo.
Njene pjesme i priče objavljene su u zbornicima i antologijama u BiH i regionu, a poezija joj je prevedena na makedonski, engleski, španski, persijski, mađarski i njemački jezik.
Objavila je dvije knjige proze Smrt u ogledalu i Ulaz u prazninu za koju je dobila godišnju nagradu izdavačke kuće Bosanska riječ „Knjiga godine 2021“. Knjiga je prevedena na njemački jezik.
Objavila je studiju Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata i Rekonstrukcija stvarnosti: ogledi o savremenoj bosanskohercegovačkoj književnosti.
Članica je PEN Centra BiH. Suosnivačica je Udruženja za kulturu Kontrast.

JU BKC TK
21.3.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma