Večeras otvorenje Festivala "Moja prva knjiga"


- Dodjela nagrada autorima najboljih rukopisa, knjige prvijenca -

Festivalknjigaa


U petak 17. decembra 2021. godine, sa početkom u 20.00 sati, u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla, bit će upriličeno svečano otvorenje Festivala "Moja prva knjiga" i dodjela nagrada autorima najboljih rukopisa, knjige prvijenca, pristiglih na Konkurs "Moja prva
knjiga". -Ovaj konkurs, dao je priliku čak i i ljudima 'u godinama' da budu 'mladi pisci', te da se pojave sa svojom prvom knjigom. Dodijelit ćemo nagrade, razgovarati sa piscima, promovisati posthumno objavljenu knjigu Enesa Hodžića i pogledati film o njemu "Dječija svita", autora
Jusufa Jaganjca... Imat ćemo priliku upoznati i američko-bosansku književnicu Ellu Čolić, koja je pokrovitelj Festivala, a autorica je knjige "Drveće bez korijena", - kazao je Mehmed Pargan, direktor Festivala.
Na svečanoj ceremoniji otvorenja Festivala, organizator BMG Bosanska medijska grupa, dodijelit će nagrade za najbolji rukopis u četiri starosne kategorije, te priznanje za najuspješnijeg mentora:

  • Katetegorija I (do 18 godina): Azra Imamović "Put spoznaje"
  • Kategorija II (od 18 do 30 godina): -pristigli rukopisi nisu zadovoljili kriterije za osvajanje prve nagrade, tako da je organizartor odlučio da dodijeli dvije ravnopravne prve nagrade u Kategoriji III
  • Kategorija III (stariji od 30 godina):

Elmedina Maglajlija Hodžić "Mak i bosnistika - Uloga Mehmedalije Maka Dizdara u afirmaciji lingvisitčke bosnistike"
Lejla Motoruga "Volim te, rekla je sebi"

  • Kategorija IV (grupa autora): Grupa autora, učenici Elektrotehničke škole Tuzla, rukopis "Svijet tajanstva“
  • Posebna kategorija

Enes Hodžić, (posthumno) „Bosansko dijete“


Propozicijama Natječaja Organizator je predvidio izbor najuspješnijeg mentora, cijeneći da iskusni autori ili kniževni znalci, nastavnici, profesori, roditelji, itd, trebaju raditi sa mladim autorima, kako bi im pomogli u pravljenju prvih koraka u književne vode. Ovogodišnju nagradu za najuspješnijeg mentora osvojila je profesorica Lejla Idrizović, po prijedlogu učenika Elektrotehničke škole Tuzla.


Najmlađoj učesnici Natječaja/ konkursa, devetogodišnjoj Hannah Ajan, bit će uručeno posebno priznanje.


Zbog visokog kvaliteta pristiglih rukopisa, iako to Natječajem/ Konkursom „Moja prva kniga“ nije bilo predviđeno, Organizator je odlučio da proglasi i četiri ravnopravna drugonagrađena rukopisa:

  • Dino Lotinac „Tematski krugovi u poeziji Muhameda Abdagića“
  • Harun Herceg „Anksioznost i suočavanje sa ispitnom situacijom kod učenika“
  • Irfan Gazdić „Anamon“
  • Senada Užičanin „Dvosjekle šutnje“.

Dodjela nagrada i priznanja bit će upriličena u petak 17. decembra 2021. godine u 20.00 sati u BKC Bosanski kulturni centar (velika sala), u skladu sa važećim preporukama o zaštiti od virusa COVID-19.
Ulaz je slobodan.

17.12.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma