Tuzlanska Solana slavi 136 godina postojanja

 

Davne 1885. godine u Tuzli osnovana je jedna od najstarijih kompanija u BiH – Fabrika soli. Na svoju bogatu historiju danas stavlja krunu 136. godina postojanja i slavi što nastavlja pratiti najsavremenije trendove i svakodnevno niže uspjehe u poslovanju.

"Tuzlanska so" jedan je od najprepoznatljivijih brendova kako u BiH, tako i širom Evrope. Ona se dobiva procesom vakuum uparavanja slane vode i kao takva je jedinstvena na ovom području. Specifična je još i po svom kvalitetu i čistoći, jer njen sastav čini okvirno 99,7 posto natrij-hlorida. Pored popularne Tuzlanske soli ova kompanija je poznata i po drugim proizvodima kao što su DoDo začin, so sa biljnim začinima, tabletirana so, te različite vrste industrijskih soli.

Solana

"Spoj tradicije i kvaliteta promaknuo je Solanu u istinskog lidera kada je riječ o proizvodnji i prodaji soli, kako na domaćem tržištu, tako i u zemljama regiona i svijeta. Naša tradicionalna tržišta su zemlje jugoistočne Evrope, odnosno naši prvi susjedi Srbija, Hrvatska, Makedonija, Kosovo, Mađarska, Rumunija... Pored ovoga možemo se naći i na policama marketa u Skandinaviji, Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Bliskog Istoka", navodi direktor tuzlanske Solane Bakir Smailagić.

Od 2018. godine Solana je u sastavu AS Grupacije i prva je članica koja je po prvi put certificirana prema zahtjevima standarda FSSC 22000. Ovaj standard (Certifikacija sistema sigurnosti hrane) je jedan od standarda priznatih od strane GFIS-a (Global Food Safety Initiative).

"Kroz sve vrijeme svog poslovanja trudimo se pratiti svjetske razvojne trendove, pa shodno tome mnogo značaja pridajemo održavanju kvaliteta proizvoda. Kontinuirano radimo na održavanju kvaliteta i sigurnosti naših proizvoda primjenjujući vodeće standarde kvaliteta u svojoj proizvodnji. FSSC 22000 je globalno priznati standard za reviziju, praćenje i certifikaciju svih namirnica kako bi se osigurala sigurnost hrane. Solana d.d. Tuzla je certifikacijom, svoje upravljanje kvalitetom, podigla na viši nivo. Osigurali smo uslove nesmetanog nastavka saradnje sa postojećim i potencijalno novim i zahtjevnijim i kupcima i tržištima“, ističe Smailagić.

Danas Solana godišnje proizvodi cca 140.000 tona soli, zaspošljava 300 radnika, a planovi za narednu godinu usmjereni su na razvoj novih proizvoda i osvajanje novih tržišta. Takođe, jedan od njihovih ciljeva je, da kroz različite projekte energetske efikasnosti, unaprijede svoje procese.

Klix

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma