Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

- Premijer Hodžić i ministar Džidić prisustvovali obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja -

Mentalnozdravlje

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Fenix“, danas je u Tuzli upriličilo međunarodnu konferenciju na temu „Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti“. Konferenciji su u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić.
„Mentalno zdravlje je problem koji tišti sve nas. Mentalno zdravlje pojedinca je mentalno zdravlje svih članova zajednice i koliko se brinemo o mentalnom zdravlju pojedinca toliko moramo brinuti i o mentalnom zdravlju društva u cjelini. Zabrinjavajući je podatak da najmanje jedna trećina ukupne svjetske populacije ima neki od mentalnih poremećaja. Upravo zbog toga, u okvirima obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja moramo skrenuti pažnju na nejednakosti u brizi o mentalnom zdravlju“, kazao je premijer Hodžić pohvaljujući dosadašnje aktivnosti udruženja „Fenix“, te ukazujući na posljedice koje pandemija ostavlja upravo na mentalno zdravlje u društvu.
Problem je postao izraženiji jer je pandemija COVID-19 pogoršala mentalno zdravlje pojedinaca, povećavajući incidencu psihičkih smetnji i pogoršavajući postojeće smetnje. Također, tu je i društvena stigmatizacija onih koji se usude javno progovoriti i suočiti i sebe i okolinu s duševnim smetnjama, mentalnim poremećajima i psihosocijalnim invaliditetom, rečeno je ovom prilikom.
Cilj današnje konferencije je poslati snažnu poruku o značaju aktivizma u mentalnom zdravlju, važnosti i ulozi korisničkih udruženja, kao i mentalnog zdravlja općenito, naročito u uslovima pritiska kakve je nametnula pandemija.
„Udruženja poput Fenix-a danas imaju posebnu ulogu u društvu, ulogu da promoviraju, usmjeravaju i aktivno djeluju na polju zaštite mentalnog zdravlja i ja im se u ime Vlade Tuzlanskog kantona zahvaljujem za sve što rade, te ih pozivam da zajedno radimo na zaštiti mentalnog zdravlja, kako pojedinaca, tako i zajednice u cjelini“, rekao je premijer Hodžić ovom prilikom.
Pored delegacije Vlade TK, današnjoj konferenciji su prisustvovali i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.


Odjeljenje za informisanje
25.10.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma