Održana 39. redovna sjednica Vlade TK

 

  • Skoro pola miliona KM za sufinansiranje sportskih projekata

Na danas održanoj sjednici Vlada je dala saglasnost na Odluku Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona o odobravanju ukupno 493.680,00 KM za sufinansiranje programa/projekata sportskih organizacija za 2021. godinu. Od ukupno 121 prijave koje je razmatrala Komisija za raspodjelu sredstava, 114 projekta su ispunila uslove Javnog poziva, dok 7 prijava nisu ispunile uslove za vrednovanje (bodovanje) aplikacija. Od ovih sredstava podržana su dva projekta vrhunskog sporta u dijelu kolektivnih sportova i 6 projekata vrhunskog sporta o dijelu pojedinačnih sportova. Za projekte kvalitetnog sporta podržano je 19 projekata kolektivnih sportova i 15 projekata pojedinačnih sportova, a podržana su i četiri sportska projekta za lica sa invaliditetom. U dijelu sport za sve u okviru kojeg se nalazi i sportska rekreacija podržano je 28 projekata, a u dijelu sportski odgoj i obrazovanje pet projekata. Također bit će podržana i 32 projekta sportskih manifestacija, kao i tri projekta pružanja usluga korištenja objekata na ime trenažnog procesa u oblasti sporta.

Vlada39


Ostale odluke

  • Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za juli 2021. godine. Tokom jula službenici policije su pronašli i evidentirali 315 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil. U odnosu na juni, kada su evidentirana 133 migranta, radi se o značajnijem povećanju evidentiranih migranata za njih 182. Ipak u poređenju sa julom  prošle godine, kada je evidentiran 2.651 migrant, ovogodišnji jul zabilježio je značajno smanjenje. Tokom jula ove godine najveći broj migranata evidentiran je iz Pakistana (144), Bangladeša (63), Afganistana (60), Maroka (19), Libije (13), Alžira (11), Indije (2), te Tunisa, Palestine i Šri Lanke po 1 migrant. U ovom periodu evidentirano je i 9 sigurnosno interesantnih događaja u kojem su učestvovali migranti, a četiri od tih događaja su evidentirani kao krivična djela razbojništva i krađe.
  • Vlada je danas usvojila Izvještaj o namjenskom utrošku sredstava u skladu sa Odlukom o raspodjeli sredstava iz Budžeta institucija BiH od 29. decembra prošle godine. Prema ovom izvještaju sredstva u iznosu od 593.530,00 KM korištena su za refundaciju poreza i doprinosa na plaću i iz plaće zaposlenika u djelatnostima hotelijerstva i ugostiteljstva, a u cilju pomoći privrednim subjektima u saniranju ekonomskih šteta izazvanih epidemijom COVID 19. Od ukupnog iznosa odobrenih i realizovanih sredstava refundirana su sredstva za 1.037 zaposlena radnika kod 79 pravnih lica i 1.059 zaposlenih radnika kod 275 fizičkih lica.
  • Vlada je danas utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice „pomoć vjerskim zajednicama“. Prema utvrđenim kriterijima iz sredstava planiranih u Budžetu Tuzlanskog kantona sufinansirat će se programi vjerskih zajednica koji se realizuju na području Tuzlanskog kantona osim programa koji se odnose na povratnička mjesta, da imaju za cilj obilježavanje i čuvanje tradicije vjerskih zajednica, da imaju za cilj zaštitu i čuvanje kulturne baštine naroda u BiH i promociju njihovih kulturnih vrijednosti, da imaju za cilj zaštitu vjerskih objekata, odgojno-obrazovnu djelatnost, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, karitativnu djelatnost ili izdavačku djelatnost, ili da su programi drugog karaktera koji su od interesa za Tuzlanski kanton.
  • Vlada je danas utvrdila raspored sredstava sa potrošačke jedinice Organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona. Radi se o ukupno 116.000,00 KM namijenjenih nacionalnim kulturnim društvima: Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, Hrvatsko društvo „Hrvatski dom“ Tuzla, Srpsko kulturno prosvjetno društvo „Prosvjeta“, Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost Tuzlanskog kantona, te Savezu udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona, Savezu udruženja građana penzionera/umirovljenika Tuzlanskog kantona, Uniji civilnih žrtava rata i porodica civilnih žrtava rata Tuzlanskog kantona i Crvenom krstu Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je odobrila danas 7.000,00 KM kompaniji Nuhanović d.o.o. Lukavac na ime troškova za organizovanje i realizovanje 19. Međunarodnog sajma turizma i ekologije „LIST“, koji se održava u septembru 2021. godine u Lukavcu.
  • Vlada je imenovala Pregovarački tim Vlade Tuzlanskog kantona za vođenje pregovora sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH.
  • Vlada je danas razmatrala prigovore na Rješenje o razrješenju upravnog odbora JU
  • Arhiv TK, te ih odbila kao neosnovane.
  • Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost Kantonalnom sudu u Tuzli za prijem jednog državnog službenika i jednog namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je privremeno imenovala školske odbore u dvije škole u Tuzlanskom kantonu.

Odjeljenje za informisanje
7.9.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma