Realizacija projekata održivog povratka

Vlada Tuzlanskog kantona  je na 35. redovnoj sjednici dala saglasnost na tri odluke Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o odobravanju sredstava povratničkim općinama. Opštini Osmaci odobren je iznos od 19.800 KM kao učešće u rješavanju projekta održivog povratka „Asfaltiranje dijela puta od Hajvaza do Seferovića u reonu Hajvazi - dužine 200 m“  u Mjesnoj zajednici Caparde. Riječ je o dionici puta koja je često neprohodna i u veoma lošem stanju, stoji u obrazloženju Odluke. U više navrata vršena je sanacija presipanjem mljevenim kamenom, međutim budući da je u tom dijelu puta dolina, oborinske padavine nanose velike količine vode koje odnose nasipe od kamena ostavljajući za sobom velike kanale i izbočine. Put povezuje povratnike u naseljenim mjestima Hajvazi i Caparde u
opštini Osmaci sa povratnicima u naseljenim mjestima na području grada Zvornik, a pored toga čini pristupačnim obradivo poljoprivredno zemljište što će povećati interes za obradu i zasijavanje zemljišta.

aneks7


Vlada je također dala saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o odobravanju sredstava u iznosu od 22.721,53 KM Općini Teočak, kao učešće u rješavanju projekta održivog povratka uređenja platoa i stepeništa na zgradi Mjesne zajednice Husejnovići u Mjesnoj zajednici Husejnovići.
Odobrena su sredstva i Općini Sapna kao učešće u rješavanju projekta održivog povratka, odnosno sanaciju lokalnog puta Goduš - Plan u Mjesnoj zajednici Goduš u iznosu od 45.000 KM. Građani ove Mjesne zajednice obratili su se zahtjevom za sanaciju lokalnog puta koji je u veoma lošem stanju zbog pomjeranja tla (klizišta) i opasnosti da bi moglo doći do zatvaranja ove dionice puta ukoliko bi došlo do obilnijih padavina. Izgradnjom odnosno sanacijom lokalnog puta Goduš-Plan u dužini 960 m riješio bi se problem saobraćaja te omogućila nesmetana komunikacija i siguran prilaz svim građanima u naselju. Za sanaciju lokalnog puta Goduš - Plan urađen je predmjer i predračun radova po kojem je potrebno osigurati 52.937,91 KM. Radovi bi se uglavnom provodili kroz nekoliko faza.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma