Pobijedimo posljedice pandemije #COVID-19 zajedno


- Psihosocijalna podrška djeci oboljeloj od raka i članovima njihovih porodica s ciljem smanjenja negativnih posljedica pandemije Covid-19 -

PipolCovid1

U sklopu realizacije projekta „COWIN-20GETHER (Pobijedimo posljedice pandemije #COVID-19 zajedno)“ koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija (EU) a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku grada Tuzla  protekli vikend održane su rekreativne, edukativne i kreativne radionice namijenjene djeci izliječenoj od raka sa područja grada Tuzla, kao i članovima njihovih porodica s ciljem pružanja psihosocijalne podrške tokom pandemije COVID-19.

PipolCovid2


U Eko golf parku „Adventure“ u Tuzli, protekli vikend upriličene su brojne rekreativne, edukativne i kreativne radionice za korisnike projekta „COWIN-20GETHER (Pobijedimo posljedice pandemije #COVID-19 zajedno)“ koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija (EU) a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku grada Tuzla. U okviru kampanje „Mala akademija“ održana je mala škola golfa za djecu izliječenu od raka i članove njihovih porodica sa područja grada Tuzla, a realizovane su i okupacione, kreativne radionice izrade nakita i dekorativnih predmeta. Pomenute aktivnosti imale su za cilj povećati fizičku aktivnost kod djece i mladih izliječenih od raka i članova njihovih porodica, doprinijeti pozitivnoj okupaciji i relaksaciji kroz radno-kreativnu terapiju, kao i  smanjenju socijalne izolacije. Pored rekreativnog i okupacionog, kampanja „Mala akademija“ bila je i edukativnog karaktera. Kroz radionicu „Rastimo zdravo“ korisnici projekta učili su o zdravoj ishrani koja je veoma važna za zaštitu i očuvanje zdravlja, sa posebnim akcentom na potrebu stvaranja novih, zdravih te promjenu postojećih, loših,  prehramebnih navika koje su vrlo često karakteristične kod djece i mladih. Oni koji su se borili i pobijedili rak, znaju koliko je važno ostati mentalno jak, nositi zaštitne maske za lice kako bi se zaštitili od nevidljivih ali opasnih neprijatelja po ljudsko zdravlje, te održavati socijalnu i fizičku distancu, čime će doprinijeti zaštiti i očuvanju vlastitog ali i kolektivnog imuniteta. Radionica „Edukator“ imala je za cilj da podsjeti djecu i mlade izliječene od raka da pandemija još uvijek traje, da je važno da se i dalje pridržavamo svih higijensko-epidemioloških mjera, da  ostanemo u mislima pozitivni ali i na COVID-19 negativni.
„Sve realizovane aktivnosti  tokom proteklog vikenda imale su za cilj da pruže psihosocijalnu pomoć i podršku djeci izliječenoj od raka i članovima njihovih porodica sa područja grada Tuzla kako bi se smanjile negativne socijalne, zdravstvene a u konačnici i ekonomske posljedice pandemije COVID-19 i time unaprijedio njihov cjelokupan društveni položaj u ovim teškim vremenima, prepunim straha i neizvijesnosti“ – navela je Amra Saračević, voditeljica projekta.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma