Šešelju pravosnažno deset godina zatvora


Međunarodni rezidualni Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu je na 10 godina zatvora pravosnažno osudio Vojislava Šešelja, po tri tačke optužnice za progon, deportacije i druga nečovječna djela.
Osuđen je po tačkama 1, 10 i 11, za poticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i drugih nehumanih djela, prisilno premještanje, kao zločina protiv čovječnosti i za činjenje progona, kršenje prava na sigurnost u u Vojvodini.
"Sud proglašava Šešelja krivim i izriče mu 10 godina zatvora. Šešeljeva je kazna odslužena, imajući u vidu da se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru MKSJ tokom suđenja. Odbija se žalbu optužbe u svim drugim askpektima", kazao je Meron.
Meron je rekao da je u skladu sa pravilom 125 C, Pravilnika Šešeljava kazna odslužena, imajući u vidu da se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru MKJ tokom suđenja od 14. februara 2003. do 6. novembra 2013. godine.
Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u svojoj presudi izrečenoj 31. marta 2016. godine, oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice.
Šešelj nije prisustvovao ni presudi, što je i ranije najavio, te je sud zadužio američku pravnicu Collen Rohan da zastupa njegove proceduralne interese.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija osnovao je 22. decembra 2010. Mehanizam radi provođenja više osnovnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i MKSJ-a poslije okončanja njihovih mandata, uključujući okončanje ograničenog broja predmeta koji su nasljeđeni iz rada dvaju sudova.

seselj

  • Šešelj: 'Ponovio bih sve pripisane zločine'

Vojislav Šešelj, osuđenik za ratne zločine pred Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) koji je naslijedio postupke Haškog tribunala, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je "ponosan na sve zločine" koji su mu, kako se izrazio, "pripisani".
"Ja ću sada preduzeti određene pravne mere da opovrgavam tu presudu, ali ono što je najvažnije na kraju je da sam ja ponosan na sve svoje pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i u budućnosti sam spreman da ih ponovim", rekao je Šešelj u telefonskom razgovoru sat i po nakon što mu je u Haagu izrečena drugostepena presuda od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premještanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.
Šešelj tvrdi da nikakvog napada na hrvatsko stanovništvo u Hrtkovcima, oko 60 kilometara od Beograda, nije bilo. On se ne ograđuje od spornog govora koji je u tom selu održao prije 26 godina kada je između ostalog poručio da u "Hrtkovcima nema mesta za Hrvate".
"Niti jedan Hrvat nije protjeran, niti jedan nije otišao iz Srbije, a da prethodno nije zamijenio svoju imovinu sa Srbima koji su protjerani iz Hrvatske", tvrdi Šešelj.
Na konstataciju da su mještani hrvatske nacionalosti bili prisiljeni na razmjenu koju nisu željeli, odgovara: "Istina je da sam ja propagirao razmjenu. Šta mene briga što oni nisu željeli. Ni Srbi nisu željeli da budu prognani iz Hrvatske pa su prognani tek sa zavežljajima u rukama".
Šešelj kaže i da mu pravila rada haškog Mehanizma dozvoljavaju pravo na podnošenje zahtjeva za preispitivanje pravosnažne presude, koja je prema njegovom uvjerenju suprotna anglosaksonskom pravu.
Najavljuje da će takav zahtjev podnijeti, ali i ponavlja da kakav mu god naredni korak bio ne namjerava više da odlazi u Haag, gdje je u Haškom pritvoru proveo godinu dana više od kazne koja mu je izrečena (od marta 2003. godine, do novembra 2014.)
Kao lider opozicione Srpske radikalne stranke Šešelj je danas poslanik u Skupštini Srbije.
12.4.2018. godine

  • Vijesti iz svijeta

    • Svjetski dan televizije

      Svjetski dan televizijeGeneralna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Svjetskim danom televizije, rezolucijom usvojenom 1996. godine, kako bi ukazala na ulogu i utjecaj koji televizija ima na građane u...

    • Danas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom

      Danas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmomDanas se u svijetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Devetog maja 1945. godine sovjetski maršal Zhukov ratificirao je u ime Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije, kao...

    • Turska: Novi potresi

      Turska: Novi potresiTursku je danas pogodila nova serija izuzetno jakih zemljotresa. Najjači je 6,4 stepeni po Rihteru. Iz AFAD-a su saopćili  da je zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru večeras pogodio južnu...

    • Turska/Sirija: Više od 41.000 poginulih

      Turska/Sirija: Više od 41.000 poginulih  - Potraga za preživjelima se polako završava - Više od 41.000 osoba poginulo je u razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji. Akcije spašavanja se nastavljaju, a jučer je ispod ruševina u Turskoj spašeno...

    • Turska/Sirija: Broj mrtvih veći od 37.000

      Turska/Sirija: Broj mrtvih veći od 37.000  Broj mrtvih u strašnim zemljotresima u Turskoj i Siriji prešao je 37.000. Potres je zatresao Tursku i Siriju prije sedam dana, a danas je osmi dan zaredom da se nastavljaju očajničke akcije...

    • Turska/Sirija: Više od 34.000 mrtvih

      Turska/Sirija: Više od 34.000 mrtvih- Sedam dana od razornih zemljotresa - Broj mrtvih u strašnim zemljotresima u Turskoj i Siriji prešao je 34.000. Potres je zatresao Tursku i Siriju prije sedam dana, a danas je osmi dan zaredom da se...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma