“Život poslije raka…Borba se nastavlja!”

- Održano prvo predavanje u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla -

Zlseptembar1

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru.

Za kampanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu planirano je održavanje edukativnih predavanja za srednjoškolce iz 10 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona na temu „Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih“.
Prvo predavanje održano je u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla koje se pokazalo kao nešto što je baš trebalo našim mladim ljudima. Bili su veoma zainteresovani za temu te su pažljivo slušali i „upijali“ informacije. Najkorisniji dio predavanja im je svakako bila panel diskusija sa mladim Muhamedom Mahmićem, članom grupe MladiCe, mladim čovjekom koji je u djetinjstvu liječen od raka, gdje su imali priliku pitati ga sve o njegovom iskustvu i šta je njemu najviše značilo od njegovih vršanjaka u tom periodu njegovog života. Svakako da je pažnju privukao i film „Velika bijela kuća“ koji je naišao na oduševljenje te koji je srušio sve predrasude, ukoliko ih je do tada i bilo. Vidljiva empatija i suze u očima srednjoškolaca dokaz su kvaliteta mladih ljudi našeg društva i znak da djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice imaju na koga da se oslone u budućnosti. Srednjoškolci Medicinske škole stavili su zlatne vrpce na svoja srca u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Cilj predavanja i kampanje  jeste upravo podizanje svijesti kod mladih na ovu temu uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece.
Edukativno predavanje držala je Sabina Duman, psiholog – pedagog u Udruženju „Srce za djecu“.

Zlseptembar2

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma