Održana 92. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

 

  • Izmjene Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom „Konjuh“

Vlada je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom „Konjuh“. Razlog donošenja izmjena ovog Zakona je potreba da se granice Zaštićenog pejzaža „Konjuh“ koriguju na način da se obuhvate dodatni prostori sa utvrđenim hidrološkim i drugim vrijednostima, a isključe oni prostori za koje je procijenjeno da je zbog potrebe eksploatacije mineralnih sirovina svrsishodnije da budu isključeni iz obuhvata Zaštićenog pejzaža, te da se preciznije odrede mjere zaštite u zaštićenim zonama.

Bego92

  • Utvrđeni kriteriji za raspodjelu namjenskih sredstava

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je kriterije, način i postupak raspodjele namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za obavljene tehničke preglede vozila. Ovom odlukom utvrđeni su uslovi, kriteriji, način i postupak dodjele namjenskih sredstava za programe i projekte iz oblasti saobraćaja i saobraćajne kulture u ukupnom iznosu od 30.000,00 KM. Sredstva se dodjeljuju neprofitnim organizacijama koje imaju sjedište, obavljaju djelatnost i implementiraju projekte na području Tuzlanskog kantona, a dodjela sredstava vršit će se isključivo po javnom pozivu. Pravo učešća u javnom pozivu imat će neprofitne organizacije sa projektima iz oblasti saobraćaja, a koji se odnose na unaprjeđenje vršenja kontrole tehničke ispravnosti vozila na stanicama tehničkog pregleda, edukaciju djece u predškolskom i školskom uzrastu iz oblasti saobraćajne kulture i poznavanja saobraćajnih propisa, edukaciju vozača o zaštiti čovjekove okoline i smanjenju emisije izduvnih gasova, promociju i organizaciju biciklističkih, auto i moto utrka i manifestacija, povećanje nivoa sigurnosti saobraćaja, unaprjeđenje nivoa usluge prijevoza putnika, te obilježavanje značajnih datuma iz oblasti saobraćaja. Kriterijima je definisano i da maksimalni iznos sredstava koji se može dodijeliti po jednom projektu iznosi 5.000,00 KM.

  • Prijedlog izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona. Polazeći od činjenice, da od donošenja prvobitnog Zakona do danas, nisu osigurane sve normativne, finansijske i tehničke pretpostavke za finansijsko osamostaljenje Uprave policije MUP-a TK, kao i potrebe za pripremu budžetskog zahtjeva MUP TK-a za 2018.godinu, neophodno je izmijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, u tom smislu da se prolongira rok primjene Zakona do budžetske 2019.godine, kako bi se stekli uslovi za njegovu primjenu.

Ostale odluke

  • U periodu januar - august 2017. godine, od ukupno 131 planirane mjere, Vlada je do danas razmatrala i izvršila ukupno 118 mjera. Od 13 planiranih, a još ne realiziranih mjera 12 se odnosi na normativno – pravne i jednu tematsku mjeru, navodi se u danas razmatranom dokumentu, koji se tiče realizacije obaveza i zaduženja resornih ministarstva i drugih organa uprave i institucija utvrđenih zaključcima i odlukama Vlade Tuzlanskog kantona za period  januar - august 2017. godine. S tim u vezi Vlada je danas donijela Zaključak kojim je obavezala sve kantonalne organe uprave i druge kantonalne institucije da u narednih 30 dana poduzmu sve neophodne aktivnosti u pripremi svih neophodnih akata i dokumenata u cilju realizacije nerealiziranih mjera iz Programa rada Vlade Kantona planiranih za period januar-august 2017.godine i dostave Vladi Kantona u dalju proceduru, ili u slučajevima kada postoje određene objektivne okolnosti i razlozi zašto se neka od mjera ne može realizirati u planiranom vremenu, da o tome dostave odgovarajuće pismeno obrazloženje. Također, Vlada je zadužila i sve kantonalne organe uprave i druge kantonalne institucije, čije su mjere planirane u Programu rada Vlade za period septembar-decembar 2017.godine, da ih blagovremeno pripreme i dostave Vladi Kantona na dalje postupanje.  
  • Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila usmjeravanje 3.574,88 KM dodijeljene za JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla od Evropske unije, na ime realizacije projekta „Spajalica“. Također Biblioteci je odobreno i usmjeravanje 15.137,63 KM, dodijeljene od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na ime realizacije projekta „Američki kutak“.
  • Vlada je dala i saglasnost na odobravanje I privremene situacije koja se odnosi na izvršavanje obaveza iz Ugovora o izvođenju radova između Općine Lukavac i „VODOINS“ d.o.o. Tuzla. Shodno tome, odobren je i prijenos 81.802,55 KM na račun općine Lukavac. Radi se o realizaciji projekta „Proširenje vrelovodne mreže u zapadnom dijelu grada Lukavca u ulici Vase Pelagića“.
  • Vlada je donijela i odluku o visini osnovice za obračun plaća zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu. Iznosi su ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodni period, odnosno osnovica iznosi 380,25 KM, a naknada za ishranu 8 KM po izrađenom danu.
  • Vlada je imenovala Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Tuzlanskom kantonu. Ovo vijeće je tijelo Vlade Tuzlanskog kantona koje ima savjetodavnu ulogu u procesima definiranja, implementacije, monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji razvojnih prioriteta u Tuzlanskom kantonu i djeluje u skladu sa principima partnerstva i saradnje, a čine ga premijer Kantona, općinski načelnici, odnosno gradonačelnici jedinica lokalne samouprave u sastavu kantona i drugi socijalno - ekonomski partneri.
  • Vlada je danas dala i saglasnost na Odluku o utvrđivanju Kriterija za raspodjelu sredstava sa budžetske pozicije Obilježavanje jubileja i održavanje manifestacija u obrazovanju.  Ova sredstva se raspoređuju za nabavku nagrada za „Životno djelo“ povodom manifestacije 5. oktobar - Svjetski dan učitelja. Nagradu za „Životno djelo“ u 2017. godini, dobit će dvadeset nastavnika, od toga 12 nastavnika iz osnovnih škola, 6 nastavnika iz srednjih škola, 1 nastavnik iz predškolske ustanova i  jedna osoba iz Pedagoškog zavoda ili Ministarstva.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas imenovala članove Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, te privremeno imenovala članove upravnih odbora JU Bosanski kulturni centar Tuzla, JU Arhiv Tuzlanskog kantona i JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla. Zbog podnesenog zahtjeva za razrješenje, Vlada je danas donijela Odluku za razrješenje dosadašnjeg i privremeno imenovanje novog člana Upravnog odbora Zavoda za javno zdravstvo, te donijela odluke o razrješenju i  privremenom imenovanje članova Nadzornog odbora JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona.

11.9.2017. godine

  • TK Novosti

    • Donorska mreža BiH - Darujmo nadu - Postani član!

      Donorska mreža BiH - Darujmo nadu - Postani član!Donorska mreža BiH je neprofitabilna organizacija osnovana sporazumom osnivača 2002. godine. Glavni cilj Donorske mreže BiH je edukacija stanovništva Bosne i Hercegovine o potrebi darivanja organa i...

    • Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK  Unaprjeđenje sistema državne službe Zbog otklanjanja uočenih nedostataka i preciznijeg definisanja pojedinih instituta, kao i preciziranja odgovarajućih procedura, Vlada je danas utvrdila prijedlog...

    • Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TK

      Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TKDanašnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta...

    • Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK  500,000 KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju Vlada je danas dala i saglasnost na Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za...

    • Vlada TK: Čestitka Dan ARBiH

      Vlada TK: Čestitka Dan ARBiHU povodu 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „Poštovani demobilisani pripadnici Armije Republike Bosne i...

    • Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH

      Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH- 15. april - Dan Armije R BiH - čestitka predsjednika Skupštine - „U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 15. april...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma