Održana 62. redovna sjednica Vlade TK

 

  • U duhu nastavka posvećivanja posebne pažnje boračkoj populaciji Vlada Tuzlanskog kantona donijela je i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju učešća Ministarstva za boračka pitanja u nabavci ortotsko-protetskih pomagala, drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetskih i ortodonskih pomagala i sanitarnih sprava za ratne vojne invalide Tuzlanskog kantona. Imajući u vidu da je Skupština Tuzlanskog kantona donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o proširenom obimu prava iz oblasti zdravstvene zaštite branitelja i članova njihovih porodica, kojom je, a u cilju bolje i adekvatnije zdravstvene zaštite korisnika prava boračko invalidske zaštite, proširen asortiman ortotsko protetskih pomagala za ratne vojne invalide, bilo je neophodno pristupiti i utvrđivanju prosječne cijene pomagala u svrhu učešća Ministarstva u nabavci ortotsko-protetskih pomagala, drugih pomagala, endoproteza, stomatološko-protetskih i ortodonskih pomagala i sanitarnih sprava za ratne vojne invalide Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju kriterija za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za period februar – mart školske 2016/2017. godine. Ovom odlukom odobreno je sufinansiranje troškova linijskog i vanlinijskog prijevoza učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona za period februar - mart školske 2016/17. godine u iznosu od 50% mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 50% iznosa utvrđenog pismenim ugovorom između prijevoznika i korisnika usluga prijevoza u vanlinijskom prijevozu, za učenike koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra od najbliže škole, a nisu obuhvaćeni subvencijama po drugim propisima i općim aktima, kao i učenike sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona na udaljenosti većoj od četiri kilometra od najbliže škole, koju pohađaju, kao najbližu, osnovnu školu na području drugog kantona.

    Bego59

  • Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog Odluke o promjeni naziva Javna ustanova Srednja muzička škola Tuzla u Javna ustanova Srednja muzička škola Tuzla “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla. Utvrđeni prijedlog proslijeđen je Skupštini Tuzlanskog kantona na donošenje. Inače profesor Dušek je prvi profesor i suosnivač Srednje muzičke škole u Tuzli koja je osnovana 1957.godine.
  • Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Kantonalnoj upravi civilne zaštite za održavanje komandno – štabne vježbe sa 77. brigadom Vojske Velike Britanije. Ova vježba, koja će biti održana krajem februara ove godine je posvećena provjeri osposobljenosti sistema zaštite i spašavanja za koordinirano djelovanje u slučaju događanja velike avionske nesreće. Vježba je zasnovana i na pozitivnim iskustvima već održanih komandno-štabnih vježbi „Civil Bridge 14B“, iz marta 2015. i „Bold Chinthe 16“ iz marta 2016. godine.
  • Današnjim Zaključkom Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost za produženje Ugovora o obezbjeđenju i davanju na korištenje dijela objekata Kampusa Univerziteta u Tuzli Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona do pet godina i izmjenu i dopunu navedenog Ugovora, u dijelu koji se odnosi na davanje na korištenje i objekta „magacin klase 1“ i pripadajućeg zemljišta. Javna u stanova Univerzitet u Tuzli i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK, su zaduženi da međusobne odnose u vezi sa preuzimanjem i korištenjem ovih objekata regulišu međusobnim sporazumom.
  • Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnosti na tekstove sporazuma o produženju važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, kao i Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu. Pregovarački tim Vlade Tuzlanskog kantona u postupku je kolektivnog pregovaranja sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona i Kantonalnog odbora TK Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH radi zaključenja novih kolektivnih ugovora za ove djelatnosti. Obzirom da pregovori još nisu okončani, te da je rok za zaključivanje Kolektivnih ugovora utvrđen sporazumima o produženju važenja kolektivnih ugovora neophodno je postići novi sporazum o produženju važenja kolektivnog ugovora radi nesmetanog obavljanja poslova i ostvarivanja prava iz radnog odnosa zaposlenika u osnovnom obrazovanju.
  • Vlada je dala Saglasnost za isplatu naknade članovima komisije za ispitivanje uslova za početak rada i obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja za Odjeljenje Univerziteta u Travniku na području Tuzlanskog kantona za Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju i Pravni fakultet.
  • Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Razlog za izmjene Pravilnika je činjenica da će dodatnom profesionalizacijom ispitnog tijela za provođenje vozačkih ispita na području Tuzlanskog kantona doći do smanjenja rashoda, odnosno do ušteda u Budžetu Tuzlanskog kantona, u iznosu od oko 50.000,00 KM na godišnjem nivou. Također, potpuna profesionalizacija ovog procesa napravit će pozitivan učinak u radu, jer zbog konstantno prisutnog kašnjenja u isplati naknada spoljnim saradnicima članovima Komisije za polaganje vozačkih ispita mjeseci dolazi do narušavanja sistema polaganja i kriterija ispitivanja što utiče na kvalitet proizvedenih vozača i bezbjednost saobraćaja.
  • Vlada je izmijenila Rješenje o imenovanju Tima za sprečavanje korupcije na području Tuzlanskog kantona. Umjesto Nermina Alispahića i Merime Hajdarević predsjednik i član Tima ubuduće će biti Kristina Tadić i Mirjana Lepić-Marinković.
  • Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je Komisiju za izbor i provođenje postupka po javnom oglasu za nominiranje i imenovanje članova Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona, kao i Komisiju za izbor i provođenje postupka po javnom oglasu za imenovanje kantonalnog pravobranioca u Kantonalnom pravobranilaštvu u Tuzli.
  • Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je drugostepene komisije za zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja obrazovanja na području našeg kantona.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona je imenovala Školski odbor JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla i Upravni odbor Javne ustanove Muzej istočne Bosne u Tuzli.

16.1.2017. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma