50% mandata, 78% ispunjenih obećanja


Tokom prethodnih nešto više od četiri mjeseca rada, Vlada Tuzlanskog kantona ispunila je 14 od ukupno 18 mjera koje su obećane u ekspozeu premijera Tuzlanskog kantona.
„Radi se o oko 78% uspješnosti realizacije za oko 50% mandata, koliko je proteklo od imenovanja, do općih izbora u Bosni i Hercegovini planiranih u oktobru tekuće godine“, kazao je na jučerašnjoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije premijer Tuzlanskog Kantona Irfan Halilagić i dodao da je Vlada, „nakon što je u prva dva mjeseca svog mandata u realizirala 8, u trećem mjesecu mandata realizirala i slijedeće 3 mjere, da bismo u četvrtom mjesecu počeli sa izdavanjem elektronskih zdravstvenih knjižica, ukinuli smo prafiskalni namet – naknadu za općekorisne funkcije šuma, te plaće uposlenih u oblastima obrazovanja povećali za 9,5% u odnosu na mjesec decembar 2021.godine. U prva četiri mjeseca smo, od ukupno 18 mjera, realizirali njih 14 ili oko 78%.
Kako je akcentirano uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica znači kraj birokratskog procesa i početak jedne nove ere za osiguranike na području TK. Najveće benefite elektronske zdravstvene legitimacije će imati osiguranici, ali će se ovim sistemom i unaprijediti cjelokupan sistem zdravstvene zaštite.
„Kako bi domovi zdravlja, čiji su osnivači inače gradovi i općine, što spremniji ušli u ovaj proces, Vlada, Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja osigurali su dodatnih 600.000 KM za nabavku oko 240 računara neophodnih za integraciju domova zdravlja u ovaj informacioni sistem“, pojasnio je premijer Halilagić.
Posebna pažnja tokom proteklih mjesec dana posvećena je saradnji sa privrednicima. Rezultat toga su izmjene i dopune Zakona o šumama, čime je ukinuta naknada za općekorisne funkcije šuma. Radi se o naknadi u visini od 0,04% ukupno ostvarenog prihoda, koju su plaćala sva pravna lica registrovana za obavljanje djelatnosti i imaju sjedište na teritoriji Kantona, kao i dijelovi pravnih lica čije je sjedište van Kantona, a obavljaju djelatnost na teritoriji Kantona.

VladaMjesecnipress


„Ovim izmjenama Zakona ispunili smo dugogodišnju inicijativu poslodavaca i privrednika u našem kantonu, te im pružili direktnu pomoć rasterećenjem rada. Prema određenim procjenama ukidanjem ovo nameta privrednicima sa područja Tuzlanskog kantona poslovanje je rasterećeno za oko 3,5 miliona KM na godišnjem nivou, što je i ujedno poticajna mjera“, kazao je premijer Halilagić. Također premijer je dodao da je Vlada na inicijativu izvozno orijentiranih privrednika inicirala i izmjenu Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.
„Zatražili smo da se zadrži pojednostavljeni postupak carinjenja po fakturi, koji se trenutno primjenjuje. Njegovim ukidanjem, što predviđa Odluka Vijeća ministara, nastupili bi brojni negativni efekti po izvoz i ukupno poslovanje, te razvoj privrede. Njom se ograničava vrijeme izvoza i onemogućava pojednostavljeni postupak carinjenja, a takvim postupanjem, za najveće izvoznike u Bosni i Hercegovini koji imaju odobren pojednostavljeni postupak carinjenja, smanjio bi se izvoz za 25% do 40%“, objasnio je premijer Halilagić.
Također, tokom posljednjih dana Vlada je sa sindikatima potpisala sporazume kojima se predviđa povećanje plaća za 9,5% u odnosu na obračun iz decembra 2021.godine.
Kada je u pitanju realizacija do sada već realiziranih mjera, jučer je istaknuto da je započela isplata porodiljskih naknada, te da su sredstva Federalnom zavodu PIO/MIO transferirana i da će penzioneri sa najnižim penzijama uz julsku penziju dobiti i pomoć Vlade TK u iznosu od po 100 KM.
„Od preostalih mjera moramo istaknuti da smo već pružili partnersku ruku Univerzitetu u Tuzli da snažnije i hrabrije zakorače u projekat izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, čime smo značajno započeli i realizaciju slijedeće mjere“, kazao je premijer Halilagić.
Na jučerašnjoj konferenciji istaknuto je da realizacija preostalih mjera uopće nije upitna, te da je ona uslovljena određenim terminima i datumima, kao što su početak školske i akademske godine.


Odjeljenje za informisanje
29.7.2022. godine

 • TK Novosti

  • Donorska mreža BiH - Darujmo nadu - Postani član!

   Donorska mreža BiH - Darujmo nadu - Postani član!Donorska mreža BiH je neprofitabilna organizacija osnovana sporazumom osnivača 2002. godine. Glavni cilj Donorske mreže BiH je edukacija stanovništva Bosne i Hercegovine o potrebi darivanja organa i...

  • Povodom Svjetskog dana učitelja promovirano 20 laureata

   Povodom Svjetskog dana učitelja promovirano 20 laureata  Nagrade za životno djelo danas je povodom Svjetskog dana učitelja dobilo 20 prosvjetnih radnika sa područja Tuzlanskog kantona. Svečana akademija koju su tim povodom organizirali Ministarstvo...

  • Dogovoreno povećanje satnice u zdravstvu

   Dogovoreno povećanje satnice u zdravstvu  Pregovarački timovi Vlade Tuzlanskog kantona i oba sindikata u zdravstvu Tuzlanskog kantona postigli su dogovor o povećanju neto satnice u zdravstvu. Na sastanku je također dogovoreno da počnu...

  • Obavještenje Gradske izborne komisije Tuzla

   Obavještenje Gradske izborne komisije Tuzla  Gradska izborna komisija Tuzla obavještava birače da će, u nedelju 2.10.2022. godine biračka mjesta biti otvorena za glasanje od 7,oo do 19,oo sati.Provjeru svog biračkog mjesta, birači mogu...

  • Vlada TK: Čestitka za 2. oktobra

   Vlada TK: Čestitka za 2. oktobraPovodom 2. oktobra – Dana oslobođenja Tuzle premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upućuje je javnu čestitku u kojoj stoji:     „Drage Tuzlanke i Tuzlaci, Sretan vam 2. oktobar – Dan oslobođenja...

  • Vlada TK nagradila najbolje učenike i studente

   Vlada TK nagradila najbolje učenike i studente  Ugovore o dodjeli ukupno 169 stipendija nadarenim učenicima osnovnih škola i studentima sa područja Tuzlanskog kantona danas je sa učenicima potpisao ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović. Ovom...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 poliklinika irac

transturist2

centralno okt 2022

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic juli 2022

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022

SOS apr 2022

fhz