Održana 26. vanredna sjednica Vlade TK

 

  • Rebalansom Vlada osigurala više sredstava za razvoj i socijalne programe

Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021.godinu. Prijedlog Izmjena i dopuna budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, iznosi 448.028.955,00 KM, što je za 8.977.806,00 KM ili 2,04% više u odnosu na Izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu iz mjeseca juna. Posmatrajući po strukturi rashodovnu stranu Budžeta, ovim rebalansom Vlada je osigurala povećanje sredstava za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju za 750.000,00 KM. Također za dopunska prava boračko invalidske zaštite i ostala izdvajanja za korisnike ove podrške evidentno je povećanje od 574.000,00 KM. Kada govorimo o oblasti socijalne podrške, za zaštitu porodice sa djecom iznos je povećan za 100.000,00 KM i odnosi se na povećanje dječijeg dodatka sa 25,00 KM na 30,00 KM i uvećanog dječijeg dodatka sa 43,00 KM na 48,00 KM za novembar i decembar 2021. godine. Osigurano je i dodatnih 200.000,00 KM za projekte lokalnih zajednica u oblasti održivog povratka, kao i povećanje od 97.200,00 KM za institucionalni smještaj socijalno ugroženih osoba.
Kapitalni transferi također su povećani i to za ukupno 2,15 miliona KM ili 10,06% u odnosu na Budžeta Tuzlanskog kantona iz juna 2021. godine. Najveće povećanje je izvršeno na poziciji tjelesne kulture i sporta u iznosu od 700.000,00 KM i to za izgradnju i investicije na području sportske infrastrukture. Na poziciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja planirano je povećanje u iznosu od 600.000,00 KM za podršku lokalnim zajednicama u investicijama na lokalnoj putnoj mreži.
U dijelu kapitalnih investicija i nabavke stalnih sredstava Izmjenama i dopunama Budžeta je predviđeno povećanje u iznosu od 1 milion KM za kapitalne izdatke za korisnike budžetskih sredstava, odnosno za investicije u oblasti školstva, pravosuđa i ostalih budžetskih korisnika. Rebalansom je predviđena i podrška osnivanju Kuće sporta Radničkog sportskog društva Sloboda.
Osim svega navedenog Vlada je ovim izmjenama i dopunama predvidjela i 1,5 miliona KM kao pomoć u sanaciji finansijskih poteškoća JP Međunarodni aerodrom Tuzla, kao i 100.000,00 KM za nabavku opreme i unaprjeđenje rada JU Veterinarski zavod TK.
Također danas je Vlada utvrdila i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu.

Vlada42

  • Milion KM za nedovoljno razvijene, nerazvijene i izrazito nerazvijene općine

Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila Program o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu. Radi se o raspodjeli 1 milion KM, koje je Vlada Tuzlanskog kantona planirala budžetom TK za podršku projektima ovih općina. Raspodjela sredstava je izvršena prema kriterijima propisanim Zakonom o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu, što je uveliko doprinijelo transparentnosti raspodjele predviđenih sredstava. Od ukupno 1 milion KM Općini Sapna je za rekonstrukciju putne infrastrukture na području  Općine predviđeno 267.857,14 KM koliko je određeno i Općini Teočak za ulaganje u privredni razvoj Općine. Općini Čelić je za asfaltiranje i sanaciju lokalnih puteva programom predviđeno 205.357,14 KM, Općini Kladanj za rekonstrukciju putne infrastrukture je predviđeno 142.857,14 KM, a Općini Doboj Istok je, također za asfaltiranje i rekonstrukciju lokalne putne mreže predviđeno 116.071,44 KM.

Ostale odluke

 

  • Vlada je na današnjoj sjednici podržala Mišljenje Ministarstva za boračka pitanja TK na nacrt Federalnog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica. Prema mišljenju Ministarstva predloženi nacrta Zakona apsolutno neprihvatljiv za Tuzlanski kanton kako iz moralnih, tako i iz finansijskih razloga. Iz moralnih razloga je neprihvatljiv obzirom da ima različit tretman članova porodica u okviru postojećih boračkih kategorija, favorizovanja jednih u odnosu na druge, davanja većih prava članovima porodica u odnosu na direktne učesnike odbrambeno oslobodilačkog rata, a iz finansijskih razloga je neprihvatljiv jer bi ovakav nacrt zakona proizveo dodatno i izuzetno veliko finansijsko opterećenje za budžet Tuzlanskog kantona. Imajući u vidu navedeno, Vlada Tuzlanskog kantona, ne podržava stav da se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica razmatra i donosi po skraćenom postupku, nego isključivo u redovnoj proceduri uz provođenje javne rasprave, sa realno predloženim zakonskim rješenjima koje su nadležni kantonalni organi u mogućnosti podržati i prihvatiti.
  • Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku Odluku o raspisivanju i utvrđivanju teksta Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas odredila punomoćnike državnog kapitala koji u ime osnivača vrše funkciju Skupštine Javnog preduzeća Radio – televizija Tuzlanskog kantona, te utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća Radio – televizija Tuzlanskog kantona. Osim navedenog Vlada je imenovala više privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje
7.10.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma