Ambasadorica Francuske u BiH u TK

 

  • Premijer Hodžić i ambasadorica Francuske u BiH, Nj.E. Christine Toudic usaglasili saradnju u oblasti kulture i ekonomije

AmbFraPrem

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić sastao se sa  Ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic i saradnicima, a ovom prilikom je razgovarano o dosadašnjoj saradnji Tuzlanskog kantona i Francuske, te o kulturnoj i ekonomskoj saradnji u narednom periodu.
Premijer Hodžić se  zahvalio Francuskoj na dosadašnjoj pomoći Bosni i Hercegovini, te je upoznao sa dosadašnjim radom Vlade TK u ovom mandatu, ističući aktivnosti u pogledu donošenja seta  zakonskih rješenja, koja se odnose na suzbijanje korupcije, napomenuvši i Strategiju za borbu protiv korupcije, koja je primjer drugim kantonima u FBiH.
„Dolazak  NJ.E. Ambasadorice Toudic smatramo prijateljskom gestom i nadamo se da će ovaj susret učvrstiti prijateljstvo između naše dvije države, te da ćemo snažno surađivati u oblastima koje su danas bile tema razgovora“, kazao je  premijer Hodžić.
„Današnji susret bio je podijeljen na nekoliko tema u kojima smo saglasni da možemo snažno sarađivati. Riječ je o kulturnoj saradnji, saradnji na polju obrazovanja, naročito promociji francuskog jezika,  pa sve do projekata ekonomske saradnje, koje ćemo pokušati realizovati preko potencijalnih sporazuma s određenim regijama u Francuskoj putem kojih ćemo konkurirati na EU fondove, kroz projekte regionalne saradnje“, zaključio je premijer Hodžić.
Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic ocijenila je, da je sastanak u Vladi TK danas bio  produktivan, izrazivši zadovoljstvo dogovorenom saradnjom s ovom Vladom.
„Imamo istu viziju u pogledu saradnje, koja se odnosi na kulturu i ekonomiju. Pokušat ćemo vratiti francuski jezik u škole, ovo je prvi put da me vidite, ali sigurno je da ćemo se susresti i u narednom periodu,  uspostavili smo dugu listu stvari na kojima možemo raditi i koju ćemo nastojati realizovati“ naglasila je ambasadorica Toudic ustvrdivši da je kultura  značajna za ekonomski razvoj, te da poznavanje francuskog jezika predstavlja šansu za mlade.
Sastanku su također prisustvovali  Emilie Riviere, prva sekretarica Ambasade Francuske i BiH,  Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju u Ambasadi Francuske u BiH, te ministar za kulturu, sport i mlade TK, Zlatan Muratović.

 

  • Ministar Baraković i Ambasadorica Toudic razgovarali o unaprjeđenju saradnje  Francuske i TK na polju obrazovanja i nauke

AmbFraObrz

Ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković sastao se sa Ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic i saradnicima, a ovom prilikom je razgovarano o unaprjeđenju  saradnje Tuzlanskog kantona i Francuske u oblasti obrazovanja i nauke.
Ministar Baraković je upoznao Ambasadoricu Toudic sa dosadašnjim radom ministarstva obrazovanja i nauke TK u ovom mandatu. Glavna tema sastanka bila je uvođenje francuskog jezika u obrazovni sistem na području Tuzlanskog kantona
NJ.E. Ambasadorica Toudic ukazala je na značaj izučavanja francuskog jezika u školama, kako u svijetu, tako i u BiH.
“Moja bitka je odbrana francuskog jezika, koji je izgubio mjesto u ovoj zemlji iako je taj jezik prisutan na svih pet kontinenata. To je međunarodni jezik koji otvara nove mogućnosti za mlade, to je jezik nauke“ kazala je ambasadorica Toudic. Ona smatra da bi bolje poznavanje francuskog jezika u BiH privuklo veći broj turista u BiH, jer su kako je navela Francuzi sve više okrenuti prema zemljama Balkana zbog povoljne sigurnosne situacije.
Razgovarano je o mogućnostima saradnje škola s područja TK i škola u Francuskoj kroz razmjene učenika, zatim o mogućnostima  uvođenja Odsjeka za francuski jezik pri Univerzitetu u Tuzli u narednom periodu, te uvođenja francuskog jezika fakultativno u osnovne i srednje škole.
Ministar Baraković je iskazao spremnost za navedene aktivnosti, napomenuvši da je nužno provjeriti i ispitati mogućnosti realizacije, upoznati škole i učenike, uraditi analitiku o potencijalnim potrebama i mogućnostima. Osvrnuvši se na aktivnosti ovog ministarstva na polju visokog obrazovanja iskazao je interesovanje za saradnjom s Francuskom, što bi kako je naveo, pružilo mogućnost realizacije raznih projekata usmjerenih ka Evropi, te omogućilo organizovanje predavanja gostujućih istaknutih profesora.
„Zainteresovani smo za saradnju s Francuskom, rado ćemo ugostiti Evropu kod nas, učiti od Evrope, ali također Bosna i Tuzlanski kanton imaju šta ponuditi Evropi kada je u pitanju visoko obrazovanje, nauka, tehnologija, ovaj kraj je prepoznatljiv po tome“, zaključio je ministar Baraković.

Sastanku su prisustvovali i Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju u Ambasadi Francuske u BiH, te pomoćnici ministra obrazovanja TK Fikret Vrtagić, Jasminka Kurević i Fuad Mešanović.

 

  • Povećan interes turista iz Francuske za TK

AmbFraTrg

Neiskorišteni turistički potencijal Tuzlanskog kantona te mogućnosti otvaranja avionske linije ka Francuskoj imali su prioritet u razgovoru ministra trgovine, turizma i saobraćaja Hamze Bešića sa ambasadoricom Francuske Nj.E. Christine Toudic (Kristin Tudik).
Prezentujući pojedinosti o turističkim i saobraćajnim aspektima TK ministar Bešić izrazio je želju Vlade TK da buduća saradnja sa Francuskom postane što djelotvornija.
Ukazavši na značaj turizma kao privredne grane, ambasadorica Toudic je naglasila da su zemlje Balkana prepoznate kao sigurne kod turista iz Francuske te da raste zanimanje zbog prirodnih ljepota, gastronomske ponude ali i cijena.
Promjenom postojećeg narativa o Bosni i Hercegovini i poboljšanjem prezentacije znatno bi se povećao interes turista, kazala je abasadorica
Toudic, te obećala da će se lično angažovati na izradi kvalitetnog turističkog vodiča o BiH na francuskom tržištu.    
    Ministar Bešić zahvalio je na pozivu za predstojeći sastanak o javno-privatnom pratnerstvu u organizaciji Ambasade Francuske u BiH te kazao da će se založiti da Međunarodni aerodrom u Tuzli sa niskobudžetnom aviokompanijom Wizz Air uspostavi liniju ka Francuskoj i na taj način omogući dolazak što većeg broja turista na područje TK.
Sastanku su prisustvovali i savjetnica za politiku i medije Emilie Rivière (Emili Rivier), sekretar Ministarstva Azra Gavranović i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović.   

  • Ambasadorica Francuske: „TK laboratorij promjena“

AmbFraPrav

Podršku radu i aktivnostima Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona iskazala je Nj.E ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic (Kristin Tudik) sastavši se sa ministricom Unom Harčin.  
Na sastanku je, između ostalog, razgovarano i o Nacrtu Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu.
Ministrica Harčin izrazila je zadovoljstvo zbog posjete ambasadorice Francuske, te navela da su posjete prijatelja iz međunarodnih organizacija i međunarodne zajednice vrlo bitne, kako za Ministarstvo, tako i za Tuzlanski kanton.
 Ambasadorica Toudic iskazala je podršku radu Ministarstva, naročito kada je u pitanju izrada ovog zakonskog propisa te izrazila nadu da će brzo početi njegova primjena. „Želim pohvaliti i aktivnosti koje je Ministarstvo poduzelo za osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK“, kazala je ambasadorica Toudic naglasivši želju „da ovaj Ured pobjedi sve izazove koji su pred njega postavljeni“.
Izrazivši svoje zadovoljstvo i pohvalu za Tuzlanski kanton, nazivajući ga „labaratorijom promjena koje su ključne ne samo za kanton, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu“, ambasadorica Toudic je navela da će iz Tuzlanskog kantona ponijeti pozitivnu priču o ljepšoj Bosni i  Hercegovini.

  • Zajedničkim naporima ka neiskorištenim sredstvima za održivi razvoj

AmbFraPUZ

U želji da maksimalno iskoristi nastupni boravak u Tuzli ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Christine Toudic (Kristin Tudik) razgovarala je sa ministrom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdanom Karadžinom o mogućnostima angažovanja sredstava za  projekte koje podržava Francuska razvojna agencija (AFD), koja je nedavno proširila svoje aktivnosti na Zapadni Balkan ali je trenutno njen pristup BiH blokiran sa viših nivoa vlasti.
Prezentujući okvirnu sliku TK kada je u pitanju zaštita okoliša, stanje sa  razvojem energetskih kapaciteta i nepostojanje alternative za Blok 7 TE Tuzla, ministar Karadžin ukazao je na nastojanja Vlade TK da kroz set mjera radi na povećanju energijske efikasnosti, odnosno smanjenju potrošnje energije i zagađenja, javnih i privatnih stambenih objekata te da je dobrodošla svaka pomoć koja vodi poboljšanju kvalitete života građana.   
 Staviviši se na raspolaganje za svaki vid saradnje ambasadorica Toudic je naglasila da je AFD je nadležan za podršku javnom sektoru a podržava projekte borbe protiv globalnog zagrijavanja i zaštite životne sredine ili biodiverziteta te da je velika šteta što100 miliona eura, koje žele investirati u oblast okoliša u ovom dijelu Evrope, ostaje neupotrijebljen.
Ministar Karadžin ovom je prilikom naglasio da je zainteresovan za svaku saradnju koja će voditi napretku Tuzlanskog kantona.

  • TK Novosti

    • Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.

      Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.- Objavljen Javni poziv za programe/projekte u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti - Ministarstvo kulture sporta i mladih TK objavilo je Javni poziv za odabir korisnika sredstava za podršku u oblasti...

    • Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK  Unaprjeđenje sistema državne službe Zbog otklanjanja uočenih nedostataka i preciznijeg definisanja pojedinih instituta, kao i preciziranja odgovarajućih procedura, Vlada je danas utvrdila prijedlog...

    • Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TK

      Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TKDanašnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta...

    • Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK  500,000 KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju Vlada je danas dala i saglasnost na Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za...

    • Vlada TK: Čestitka Dan ARBiH

      Vlada TK: Čestitka Dan ARBiHU povodu 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „Poštovani demobilisani pripadnici Armije Republike Bosne i...

    • Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH

      Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH- 15. april - Dan Armije R BiH - čestitka predsjednika Skupštine - „U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 15. april...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma