Podrška angažmanu RGGF-a u procesu traganja za nestalim osobama

 

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić primili su danas u posjetu predstavnike Instituta za nestale osobe BiH Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa i Međunarodnog reziduanog mehanizma za kaznene sudove. Kako je rečeno, Institut je prepoznao kapacitete i kvalitetu Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta (RGGF) Univerziteta u Tuzli, a što bi se u značajnoj mjeri moglo iskoristiti u procesu traganja za nestalim osobama i pronalasku grobnica sa posmrtnim ostacima osoba nestalih u Bosni  i Hercegovini.

RGGFTrazenjenestalih


„Konvencionalne metode su skoro pa iscrpljene i aktualna situacija zahtijeva pronalazak novih metoda i tehnologija, te podizanje ovog procesa na jedan viši nivo. Nivo koji podrazumijeva korištenje savremenih informacionih tehnologija. U tom smislu pomoć eksperata sa Fakulteta i upotreba tehnologije kojom raspolažu, smatramo da bi nam mogla pomoći u ostvarivanju našeg cilja“, kazao je danas član Kolegija Instituta za traženje nestalih lica Nikola Perišić.
Današnjem sastanku prisustvovao je i dekan RGGF-a Kemal Gutić, te je pojasnio da Fakultet između ostalog raspolaže LIDAR tehnologijom i opremom za lasersko skeniranje površina, koja bi potencijalno mogla pomoći u traženju ljudskih posmrtnih ostataka u zemlji.
Realizacija ovog projekta i njegovo sistematsko proširenje može rezultirati da RGGF, UNTZ i Tuzlanski kanton u cjelini budu pionir u ovoj oblasti u svjetskim okvirima, složili su se danas Preišić, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Sarajevu Elmir Camić i šef Ureda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove  Wojdyla Zbigniew.
Premijer Hodžić se gostima zahvalio na angažmanu i posvećenosti traganju za nestalim osobama.
„To je jedan izuzetno human cilj i Vlada Tuzlanskog kantona cijeni angažman svih institucija i pojedinaca koji djeluju na ostvarivanju ovog cilja. U tom svjetlu Vlada Tuzlanskog kantona podržava angažman Fakulteta, stručnog osoblja i tehničko – tehnoloških sredstava, u okvirima ovog zadatka“, zaključio je danas premijer Hodžić.

Odjeljenje za informisanje
7.4.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma