Ratni zločinac Novak Đukić izbrisan iz biračkog spiska CIK-a BiH


Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen na 20 godina zatvora za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji, izbrisan je sa Centralnog biračkog spiska na današnjoj sjednici Centalne izborne komisije Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.
Delegat Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 23. januara 2020. godine, problematizovao što je krajem augusta 2018. godine dodijeljeno biračko pravo presuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću.
Glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić je za Klix.ba kazala, nakon sjednice Centralne izborne komisije BiH, da su oni odgovorni za ažurnost Centralnog biračkog spiska.
"U nekim situacijama, kao što je informacija vezana za Novaka Đukića, zavisimo od informacija koje dobijemo od drugih nadležnih organa. Nakon što smo dobili relevantne informacije od nadležnog suda donesena je odluka da neće biti upisan u Centalni birački spisak", kazala je glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić za Klix.ba.

DjukicKapija

  • Liječenje (savjesti) u Srbiji

Sud BiH je Đukića proglasio krivim jer je 25. maja 1995. godine, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske RS-a, naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji kada je ubijeno više od 70 osoba.

Pušten je iz zatvora u februaru 2014. godine nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina.

Nekoliko dana poslije obznanjeno je da se Đukić nalazi na liječenju u Srbiji, da bi potjernica za njim bila raspisana u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne.

Srbija je potom zatražila preuzimanje presude. Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

Razlog odgađanja, kako je navedeno, jeste nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva odbrana, kao i njegovo zdravstveno stanje. Njegovi advokati su tražili da se presuda potpuno preispita.

  • Đukić nije jedini

Glasnogovornica Maksida Pirić je za Klix.ba objasnila da Centralna izborna komisija BiH informacije potrebne za odluke o upisu ili brisanju iz biračkog spiska dobija od nadležnih kazneno-popravnih zavoda i pravosudnih institucija.

"Nijednim zakonom nije propisana obaveza suda ili zatvora da CIK-u dostavi podatke o biračima, dok je CIK-u propisano da birački spisak ažurira na osnovu dobijenih podataka. Zbog toga mi podatke samoincijativno provjeravamo", kazala je Pirić.

Navodi da se CIK BiH svakih nekoliko mjeseci obraća s molbom sudovima i zatvorima da im dostavi tražene informacije.

"Nakon što određena osoba izdrži kaznu zatvora, mi od zatvora zatvora dobijamo informaciju o tome da je osoba odslužila kaznu zatvora i da stiče pravo da se upiše u birački spisak. Od sudova dobijamo informacije ukoliko se neko odazvao pozivu suda...", istakla je Pirić.

Na današnjoj sjednici CIK-a je odlučeno da Dragić Barović, Milojko Kovačević, Slađan Tasić, Dušan Cimeša, Vinko Papak, Nedeljko Milidragović, Dragan Maksimović, Jurica Božić, Višnja Aćimović, Grozdran Savić, Dragan Marjanović, Dragomir Kezunović, Darko Mrđa, Jozo Đojić, Miroslav Duka, Ilija Jurić i Boško Lukić neće biti upisani u birački spisak.

 

klilx.ba

  • TK Novosti

    • Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.

      Sredstva za kulturu i izdavačku djelatnost, do 23.4.- Objavljen Javni poziv za programe/projekte u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti - Ministarstvo kulture sporta i mladih TK objavilo je Javni poziv za odabir korisnika sredstava za podršku u oblasti...

    • Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 46. vanredne sjednice Vlade TK  Unaprjeđenje sistema državne službe Zbog otklanjanja uočenih nedostataka i preciznijeg definisanja pojedinih instituta, kao i preciziranja odgovarajućih procedura, Vlada je danas utvrdila prijedlog...

    • Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TK

      Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade TKDanašnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta...

    • Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK

      Informacija sa 52. redovne sjednice Vlade TK  500,000 KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju Vlada je danas dala i saglasnost na Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za...

    • Vlada TK: Čestitka Dan ARBiH

      Vlada TK: Čestitka Dan ARBiHU povodu 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji: „Poštovani demobilisani pripadnici Armije Republike Bosne i...

    • Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH

      Skupština TK: Čestitka za Dan ARBiH- 15. april - Dan Armije R BiH - čestitka predsjednika Skupštine - „U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svim bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 15. april...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma