Prilike i izazovi energetske tranzicije

- U Tuzli je održana konferencija -

CEEKonferencija


Centar za ekologiju i energiju, u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Böll i uz podršku EU, je u okviru projekata: “Energetska politika za zaštitu klime“ i “OCD kao ravnopravni partneri u nadgledanju javnih finansija“ organizirao konferenciju u čijem radu je učestvovalo 50 predstavnika lokalne i entitetske administracije, nevladinih organizacija, eksperata iz oblasti energetike i ekologije, kao i predstavnika akademske zajednice i malih i srednjih preduzeća.
Tokom prve sesije Prof.dr.sc. Mirza Kušljugić je govorio o energetskoj tranziciji i ulozi lokalnih zajednica, a ekonomski analitičar Damir Miljević je učesnike informirao o ekonomskim aspektima energetske tranzicije i mogućim modalitetima finansiranja tranzicije na lokalnom nivou. Na drugoj sesiji Mr.sc. Renata Radić-Dragić je predstavila istraživanje CIN-a o ulasku privatnog sektora i kapitala u projekte vezane za termoelektrane, a Mr.sc. Džemila Agić je  prezentirala studiju “Javna infrastruktura – u čijem interesu?“.
 Pokrenuta je diskusija i interakcija između učesnika i institucija, a konferencija je pružila mogućnost i za umrežavanje i stvaranje veza između institucija, organizacija i pojedinaca u Bosni i Hercegovini koji se bave sličnim temama u polju okoliša, energije, javnih finansija i transparentnosti.
Na konferenciji su doneseni zaključci, a ekspertni tim je izradio  prijedloge koji će biti poslani nadležnim ministarstvima. Zaključci i prijedlozi će biti  javno prezentirani na oficijelnoj i FB stranici organizatora.

TIM CEE

30.11.2018. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma