10 godina borbe protiv ilegalnih deponija otpada, 17.9.

- „Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan u gradu Tuzla“ - Tuzlanski omladinci ne odustaju -


LDIOtpadKao što je već mnogima poznato, veliki broj aktivnosti projekta „Let's Do It Tuzla“ su se u posljednjih 10 godina  odnosio na  ne jednu, nego na veliku terensku akciji čišćenja ilegalnih deponija otpada prepoznatljivoj po masovnosti i sveobuhvatnosti djelovanja. U znaku realizacije 10. po redu akcije čišćenja („Let's do it – očistimo zemlju za 1 dan“) je i ove godine mjesec septembar.


„Terenska akcija čišćenja ileglanih deponija otpada jedna je od glavnih terenskih aktivnosti koju Let's Do It sprovodi a po kojoj je u suštini i započelo djelovanje našeg projekta. Ove godine za razliku od prošle vraćamo se našim ustaljenim aktivnostima što znači da će se akcija čišćenja ilegalnih deponija održati na jedan dan. S obzirom da imamo obavezu da pazimo na higijensk-epidemiološke mjere nećemo imati masovno centralno okupljanje nego ćemo imati više lokacija za okupljanje i  start pozicija odakle ćemo krenuti sa realizacijom naše desete po redu terenske akcije čišćenja i obuhvatiti veliki broj lokacija, kao i predhodnih godina“., saopštila je Kanita Salihović, izvršna koordinatorica projekta „Let's Do It Tuzla“.


Za razliku od prošle godine kada su, zbog higijensko-epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, u planiranju i realizaciji akcije izvršeni određeni modaliteti, realizacija ovogodišnje akcije je planirana na samo jedan dan. Konkretno, velika terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada („Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan) održat će se 17.9.2021, simbolično na dan kada će cijeli svijet čistiti planetu Zemlju u sklopu globalnog pokreta „World CleanupDay“.


„Iskreno nam je drago što smo ponovo u mogućnosti akciju sprovesti na jedan dan i po deseti put za redom na najbolji način promovisati principe zaštite životne sredine i očuvanja okoliša. Svi građani imaju priliku da kroz terensku akciju daju doprinos svom gradu, da postanu promjena koju žele vidjeti i da uprkos svemu budemo ponovo ujedinjeni u akciji!“, dodaje Salihović.


Bitno je napomenuti da se ovogodišnja terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada ističe po tome što se njom obilježava 10 godina rada projekta „Let's Do It Tuzla“, a poziv za učestvovanje svakako ostaje otvoren za sve zainteresovane, društveno odgovorne, građane/ke koji žele akciju podržati i kroz volontiranje, odnosno direktno učešće u planiranim aktivnostima. Za sve učesnike akcije osigurane su vreće, rukavice i osvježenje. Zainteresovani građani/ke, odgojno-obrazovne ustanove, nevladine organizacije i neformalne grupe, pozvani su da do 15.09.2021. godine prijave „Let's Do It Tuzla“ timu lokaciju koju žele da čiste na području Grada Tuzla, a za koju će ovaj tim, u skladu sa mogućnostima, osigurati potrebnu logistiku. Građani/ke koji žele da daju svoj doprinos za čišću i ljepšu Tuzlu, mogu se javiti „Let's Do It Tuzla“ timu putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Facebook stranice „Let's do it Tuzla“, čime će biti uključeni u planirane aktivnosti.
Ni ove godine realizacija akcije čišćenja ne bi bila moguća bez nesebične pomoći i podrške kompanije Eko život d.o.o. Tuzla, NLB Banke, Fabrike cementa Lukavac, Misije OSCE-a u BiH, Garašević d.o.o., Rudarskog insituta Tuzla, farmaceutske kuće „ZADA Pharmaceuticals“, „DCCS “te drugih društveno odgovornih i ekološki orijentiranih kompanija i institucija.

Ujedinjeni u akciji! Let's Do It Tuzla.


Udruženje građana „Multi“ Tuzla

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma