Završen 46. Sajam šljive u Gradačcu


Završen je i 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu. Svoje proizvode i usluge na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora prezentovalo je 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evropske unije.

GradacacAS


- Veoma smo sretni i zadovoljni što je i ove godine sajamska manifestacija u Gradačcu uspješno organizovana i svi programski sadržaji su ispunjeni. Na sajmu je bio veliki broj posjetilaca a izlagači su u ova četiri dana imali niz poslovnih susreta i prezentacija. Uspostavljena je saradnja, sklopljeni su novi poslovni aranžmani i ugovori za naredni period. I naredne godine na sajmu u Gradačcu će se predstaviti grad Zagreb sa Obrtničkom komorom a očekujemo da Republika Hrvatska bude zemlja partner gradačačkog sajma. Zahvaljujem se pokroviteljima Vladi Tuzlanskog kantona i Ministrstvu privrede Kantona Sarajevo, našim sponzorima i partnerima bez čije pomoći ova tradicionalna manifestacija ne bi mogla biti ovako dobro organizovana, rekao je Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.
Izloženi su sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavile su se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu.
Poljoprivrednici su imali priliku prisustvovati stručnom savjetovanju na Poljorivrednom gazdinstvu „Krušik“ u Donjem Skugriću. Govorilo se o savremenom voćarstvu i primjeni mineralnih gnojiva Petrokemije u poljorivrednoj proizvodnji.

GradacacFana


Održana je prezentacija rezultata istraživanja doktorskog rada Sumedine Spahić Vukojević, rodom iz Gradačca koji je prije mjesec dana odrbranila na Univerzitetu u Konyi (Republika Turska). Predstavljena je strukturna analiza i razvojne mogućnosti proizvodnje šljive na području gradačačkog kraja.
I ove godine dodijeljene su medalje Gradačačkog sajma za kvalitet izloženih proizvoda te za najbolje rakije i jaka alkoholna pića. Dodijeljeno je 12 medalja za kvalitet a ocjenu kvaliteta je vršio Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu. Gradačački sajam dodijelio je šest medalja za kvalitet rakija jakih alkoholnih pića. Ocjena ovih uzoraka vršena je u Destileriji “Krušik” u Donjem Skugriću.
- Gradačački sajam ove godine se odlučio da nagradi samo najbolje i tako javnosti pošalje pozitivnu sliku kako u Bosni i Hercegovini imamo izuzetno kvalitetne prehrambene proizvode, rekao je Muhamed Prnjat, izvršni direktor Gradačačkog sajma.
Održan je i 2. sajam pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara “Pčela” Gradačac. Dodijelena su tri pehara i 31 medalja za kvalitet ocijenjenih medova. Prezentaciju o pčelarenju u skladu sa vremenskim prilikama održao je Stanko Čuljak, dopredsjednik Hrvatskog pčelraskog saveza i predsjednik UP „Nektar“ Vinkovci.
Tradicionalni 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive presjecanjem svečane vrpce su za posjetioce otvorili premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumivić, Stjepan Mesić bivši predsjednik Republike Hrvatske i Krunoslav Karalić zamjenik ministrice poljopvrede  i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.
Sajam se održavao od 28. do 31. avgusta i pratio ga je veoma bogat popratni kulturni i zabavni program kao i tradicionalne plave večeri.

1.9.2019. godine

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

adriatic

lovic

kurkumin

izazovb

TQM

imel2

fana

vip

 dogma

 cydonia2

solana1

GOLDEN maj 2019

emma

tztk

piemonte1

Fare

autor agencija4

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1