Vlada odobrila 216.600,00 KM za poticaje zapošljavanju


- Održana 29. redovna sjednica Vlade TK -

Vlada29

Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila 216.600,00 KM Javnoj ustanovi Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za realizaciju Programa poticaja zapošljavanja u 2022. godini. Programom poticaja zapošljavanja u 2022. godini predviđeno je zapošljavanje mladih osoba, zapošljavanje mladih koji izlaze iz sistema javne brige, zapošljavanje Roma, zapošljavanje članova porodice u kojoj ni jedan član porodice nije zaposlen, te stručno osposobljavanje.
Za program Zapošljavanja mladih planirana su sredstva u iznosu od 68.640,00 KM. Za 13 nezaposlenih osoba Služba će poslodavcu mjesečno isplaćivati/refundirati 440,00 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci. U okviru programa zapošljavanje mladih koji izlaze iz sistema javne brige planirano je 26.400,00 KM, gdje će, za 5 nezaposlenih osoba koje se zaposle, Služba poslodavcu mjesečno isplatiti/refundirati 440,00 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci. Zapošljavanje Roma je treći program Službe za zapošljavanje i za njegovu realizaciju planirano je 45.000,00 KM, za zapošljavanje 6 nezaposlenih osoba. Realizacija je predviđena na način da Služba poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 625,00 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci. Program zapošljavanja članova porodice u kojoj ni jedan član porodice nije zaposlen predviđa zaposlenje 7 nezaposlenih osoba, gdje će Služba poslodavcu mjesečno isplaćivati/ refundirati 440,00 KM po uposleniku za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci. Za ovu mjeru planirana su sredstva u iznosu od 36.960,00 KM. Za stručno osposobljavanje 9 osoba planirano je 39.600,00 KM.

  • Vlada osigurala pola miliona KM za sanaciju šteta u Čeliću

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku Kantonalnog štaba Civilne zaštite o odobravanju 500.000 KM Općini Čelić, kao jednokratnu pomoć za otklanjanje posljedica nastalih djelovanjem prirodne nesreće izazvane poplavama i klizištima tokom juna ove godine. Također, Vlada je prihvatila tekst Zahtjeva koji će se uputiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom štabu civilne zaštite za odobravanje dodatnih sredstava za otklanjanje posljedica ove prirodne nesreće.

  • Vlada „esencijalnu listu“ dopunila sa 51 lijekom

Danas utvrđenom Pozitivnom listom lijekova Tuzlanskog kantona, koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona je za 51 novi lijek proširila listu lijekova koji se izdaju na teret Zavoda. Odluka sadrži ukupno 1.172 lijekova na A listi, te 98 lijekova na B listi čime je proširena lista za značajan broj dodatnih indikacija, kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita stanovništva Tuzlanskog kantona, te terapijski pokrio što veći broj oboljenja pacijenata na Tuzlanskom kantonu. Pri izradi ove liste uvaženi su zahtjevi udruženja oboljelih od dijabetes mellitusa, ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti, oboljelih od autoimunih oboljenja, proširene su mogućnosti u području oftalmoloških indikacija, ginekoloških oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja, kao i drugim indikacijama.

 

  • Zadovoljavajuće stanje sigurnosti u Tuzlanskom kantonu

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za period januar – juni 2022. godine. Prema pokazateljima stanja kriminaliteta u prvom polugodištu ove godine, može se konstatovati da je došlo do smanjenja evidentiranih krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona u odnosu na isti period prošle godine za 122 krivična djela ili 6,26%. Posmatrano po strukturi, u ovom poređenju može se uočiti da se smanjio broj krivičnih djela protiv imovine za 131 krivično djelo ili 11,82%, krivičnih djela protiv života i tijela za 20 krivičnih djela ili 16,39%, krivična djela protiv javnog reda i pravnog prometa za 15 krivičnih djela ili 13,16% i td. S druge strane povećan je broj krivičnih djela protiv zdravlja ljudi za 28 krivičnih djela ili 12,28%, krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa za 13 krivičnih djela ili 433,33%, krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa za 13 krivičnih djela ili 17,57% i dr. Ako se posmatraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti smanjenje broja krivičnih djela nasilje u porodici, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, teške krađe, krivotvorenja službene isprave, i dr., dok je uočeno povećanje broja krivičnih djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, pronevjere u službi, krivotvorenja novca, ugrožavanja javnog prometa, i dr. Za 13 ili 41,94%, je povećan je broj krivičnih djela učinjen od strane maloljetnika kao i broj maloljetnih počinilaca krivičnih djela za 25 ili 78,13%.
Krivična djela, prethodno prijavljena po nepoznatom učiniocu, rasvijetljena su u procentu od 46,06% što je povećanje otkrivenosti za 1,87% u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Procenat ukupne rasvijetljenosti iznosi 69,68% i povećan je za 1,95% u odnosu na isti period prošle godine.
Tokom prvog polugodišta ove godine službenici policije evidentirali su manji broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira za 1.180 ili 60,7%, u odnosu na posmatrani period prošle godine, te je smanjen i broj počinitelja prekršaja za 1361 ili za 58,0%. Značajno smanjenje ukupnog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, između ostalog, rezultat je i ukidanja naloženih mjera Kriznih štabova za sprečavanje širenja pandemije virusa Corona u 2019. i 2020. godini.
Tokom prvog polugodišta 2022.godine na putevima Tuzlanskog kantona evidentirane su 1.328 saobraćajne nezgode, što je u odnosu na isti period 2021. godine manje za 55 saobraćajnih nezgoda ili 4,0%. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima manji je za tri nezgode, dok je broj poginulih lica manji za 2 lica ili za 12,5%, u odnosu na posmatrani period prethodne godine.

  • I pored rekordnih poticaja manji zasadi strnih žita

Na danas održanoj sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj o realizaciji žetve strnih žita u 2022. godini za područje Tuzlanskog kantona. I pored rekordnih poticaja koje je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala za podršku poljoprivredi u toku 2022. godine, na području Tuzlanskog kantona u toku jesenje sjetve u 2021. godini i proljetne sjetve u 2022. godini, zasijano je 5.320 ha poljoprivrednog zemljišta strnim žitima, a što je za 423 ha manje u odnosu na prethodnu godinu. Značajnije površine zasijane su na području Lukavca, Gradačca, Kalesije, Tuzle, Živinica, Gračanice i Čelića, što ukazuje da je sjetva ovih žita zbog korištenja specifične mehanizacije u toku obrade i žetve pogodnija na većim zemljišnim kompleksima. U odnosu na prethodnu godinu u Banovićima, Doboj Istoku, Gračanici i Srebreniku je došlo do neznatnog povećanja zasijanih površina, dok je u ostalim gradovima i općinama došlo do smanjenja površina zasijanih strnim žitima. U prethodnoj jesenjoj i proljetnoj sjetvi pšenica je zasijana na površini od 3.504 ha, tako da u sjetvenoj strukturi strnih žita pšenica zauzima 65,86%, dok ostala strna žita zauzimaju 34,14%. U odnosu na prethodnu godinu poljoprivredne površine zasijanih pšenicom smanjene su za 444 ha. Prema raspoloživim podacima sa terena, prosječni prinosi pšenice, ječma raži i tritikala su manji u odnosu na prošlu godinu, na što su utjecale više cijene, odnosno manja kupovina đubriva, zaštitnih sredstava i goriva. Ukupan prinos strnih žita u ovoj godini na području Kantona iznosio je 23.974,70 tona, što je za 3.451,60 tona, ili 14,40% manje u odnosu na prošlu godinu. Ipak treba istaknuti da su prinosi su relativno dobri i kvalitet zrna se uspio očuvati. Ovogodišnja proizvodnja pšenice od 16.516,30 tona zadovoljava oko 26% potreba stanovništva Kantona. Osnovni razlozi za ovako malu proizvodnju pšenice su nedovoljna veličina zemljišnog posjeda, niska produktivnost, nedovoljna i neadekvatna tehnološka opremljenost, nedostatak povoljnih kreditnih sredstava itd. Na malu zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za sjetvu pšenice na većim površinama uticala je i niska otkupna cijena pšenice i nedonošenje odluke o garantovanoj otkupnoj cijeni.
S tim u vezi Vlada je danas u okviru mjera predložila da Vlada FBiH blagovremeno donosi Odluku o garantovanoj otkupnoj cijeni pšenice za rod u tekućoj godini, nastaviti sa novčanim podrškama za ove proizvođače, te povećati iznose novčanih podrški, organizirati neophodne edukacije, te u Budžetu TK planirati sredstva za otkup pšenice za potrebe kantonalnih robnih rezervi.

Ostale odluke

 

  • Vlada je danas prihvatila Informaciju o obavljenim pregovorima Pregovaračkih timova u vezi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona. Od predstavnika reprezentativnih sindikata zaposlenih u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona je zatraženo da ponište ili prolongiraju svoje odluke o održavanju generalnog štrajka obzirom da one nisu u skladu sa važećim propisima i Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona, te da nastave pregovore sa Pregovaračkim timom Vlade ili pokrenu postupak mirenja, a što je u skladu sa odredbama važećih propisa i Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona. S obzirom da najavljeni štrajk zdravstvenih radnika na području Tuzlanskog kantona nema svoje uporište u važećim propisima ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za 29. septembar 2022. godinu.
  • U skladu sa Programom o utvrđivanju kriterija, uslova i načina raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice „Podrška povratku prognanih osoba“, Vlada je danas odobrila 50.000 KM, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak u realizaciji projekata održivog povratka, Gradu Gradačac za Vanjsko uređenje društvenog doma u Mjesnoj zajednici Sibovac. Gradu Tuzla je za adaptaciju prizemlja objekta Mjesne zajednice na Visu Požarnice, Mjesna zajednica Požarnica odobreno 15.000,00 KM, a za sanaciju puta u Mjesnoj zajednici Požarnica 10.000,00 KM.
  • Zbog optimalne iskorištenosti ukupno planiranih sredstava, odnosno povećanja sredstava, na onim pozicijama gdje je iskazan veći interes i potreba, te smanjenja sredstava na pozicijama na kojima je zabilježen manji interes, a i time i utrošak sredstava, danas je Vlada dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2022. godinu. Podsjećamo za ovu namjenu, odnosno subvencije u realizaciji ekoloških projekata Vlada je ove godine osigurala ukupno nešto više od 8,5 miliona KM.
  • Zbog usklađivanja sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine Vlada je danas utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o robnim rezervama Tuzlanskog kantona.
  • Na današnjoj sjednici Vlada je Školskom odboru Javne ustanove Mješovita srednja škola Živinice dala prethodnu saglasnost za polaganje niskonaponskog kablovskog voda u svrhu izgradnje niskonaponskog priključka PO „Džena“ doo Živinice, bez naknade tzv. služnost voda na označenoj parceli.
  • Vlada je danas odobrila usmjeravanje donacije i transfera u Budžet Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Rudarsko – geološko- građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 5.000,00 KM je dodijelio Eastern Mining d.o.o., a Osnovnoj školi „Turija“ Lukavac je, za dječiji festival povodom Dana škole Grad Lukavac dodijelio 1.067,65 KM.
  • Također, Vlada je odobrila i 12.000,00 KM Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta“ Tuzla za 2022. godinu za troškove organizacije kulturnih događaja, stvaranje novih kulturnih sadržaja kao i za redovno funkcionisanje društva.
  • Osim navedenog Vlada je danas odobrila 10.000,00 KM Savezu boraca Federacija Bosne i Hercegovine Sarajevo, na ime sufinansiranja obilježavanja XVIII Međunarodnog memorijalnog malonogometnog turnira „Alija Izetbegović“ Banovići - Vogosća 2022. godine, kao i 2.500,00 KM Udruženju „Kladanjska policija 91-95.“, na ime troškova za obilježavanje 19. septembra – prve mobilizacije milicije.
  • U skladu sa ranije donesenim Programom rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava, Vlada je danas donijela četiri odluke o odobravanju sredstava za pojedinačne projekte.
  • Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona da može odrediti veću mjesečnu naknadu komisijama za usaglašavanje, ujednačavanje i revidiranje nastavnih planova i programa za srednje tehničke i stručne škole Tuzlanskog kantona, od one propisane Odlukom o uslovima i načinu formiranja radnih tijela Vlade Tuzlanskog kantona, upravnih organizacija i organa uprave Tuzlanskog kantona, i to tako da predsjedniku Komisije pripada naknada u iznosu od 200 KM, a članovima po 150 KM.
  • Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Program javnih investicija Tuzlanskog kantona 2023-2025.godina, te prihvatila Izvještaj o radu Komisije za izradu programa javnih investicija Tuzlanskog kantona za period mart - septembar 2022.godine.
  • Nakon provedenih postupaka javnih nabavki i usvojenih Izmjena i dopuna Budžeta TK za 2022. godinu i dodatnih zahtjeva za projekte energijske efikasnosti Vlada je danas dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Akcionog plana energijske efikasnosti javnih objekata na području Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Ovim planom previđeni su iznosi sredstava potrebni za provođenje mjera energijske efikasnosti za javne objekte iz Akcionog plana.
  • Vlada je danas prihvatila Izjašnjenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vezi, te prigovor Glavić Midhata na Rješenje Vlade Tuzlanskog kantona o imenovanju direktora Poljoprivrednog zavoda odbila kao neosnovan.
  • Vlada je danas donijela odluke o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, čime se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2022. godinu.
  • Vlada je danas dopunila Program manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2022. godinu, te među manifestacije uvrstila i manifestaciju „Muzička sehara - poklon našem gradu“, organizatora Gradski mješoviti hor Živinice.
  • Vlada je danas dala saglasnost Ministarstvu obrazovanja i nauke za popunu radnih mjesta državnih službenika, na neodređeno vrijeme i to stručni savjetnik za pravne poslove, putem sporazumnog preuzimanja državnog službenika iz drugog organa državne službe, pomoćnik ministra za saobraćajnu edukaciju, putem internog premještaja i šef Odsjeka za administrativne poslove i saobraćajnu edukaciju, putem internog premještaja. Također, data je saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova za prijem jednog državnog službenika i četiri namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme.
  • Saglasnost je data i Javnoj ustanovi Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla za prijem radnika, saradnika za ekonomsko – finansijske poslove, u radni odnos na određeno vrijeme na period do 6 mjeseci.
  • Na danas održanoj sjednici Vlada je prihvatila Mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o nacrtu Federalnog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Ovim aktom Vlada Tuzlanskog kantona i resorno kantonalno ministarstvo podržavaju donošenje Zakona kojim bi se sistemski uredila oblast zaštite od nasilja u porodici ali i izvršilo usklađivanje sa Konvencijom o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici – Istanbulska konvencija uz primjedbe, prijedloge i sugestije iznesene u Mišljenju.
  • Danas je Vlada odobrila prijenos prava vlasništva putničkog motornog vozila marke Škoda Superb B, 2009.godište, sa Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona na Javnu ustanovu Muzej istočne Bosne Tuzla, bez naknade.
  • Vlada je danas dala saglasnost na Odobrenje plana novčanih tokova za period od 01.10. do 31.12.2022. godine.
  • Vlada je danas utvrdila da će koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima za mjesec septembar 2022. godine ostaje nepromijenjen i iznosi 1. Podsjećamo, osnovica za obračun novčane egzistencijalne naknade iznosi 5 KM.
  • Radi bolje iskorištenosti planiranih sredstava, Vlada je danas donijela Odluku o izmjenama Programa o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu sa pozicije „Podrška razvoju Kantona“. Ovim izmjenama osigurana su dodatna sredstva na onim pozicijama ranije raspisanog javnog poziva za koje je iskazan veći interes privrednih subjekata i obrtnika.
  • Na danas održanoj sjednici Vlada je dala prethodnu saglasnost na Odluku Senata Univerziteta u Tuzli za upis ukupno 68 kandidata koji su ispunili formalni uslov za upis preko broja kandidata predviđenog planom upisa za akademsku 2022/23. godinu. Radi se o 9 kandidata na Fakultetu elektrotehnike, studijski program Elektrotehnika i računarstvo, 6 kandidata na Medicinskom fakultetu, studijski program Opći smjer i 53 kandidata na Odsjeku zdravstvenih studija od čega 6 kandidata za studijski program Studij fizioterapije, 36 kandidata za studijski program Studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike i 11 kandidata za studijski program Studij radiološke tehnologije, u statusu studenata koji se sami finansiraju.
  • Također, Vlada je danas dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju Kriterija za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice „Obilježavanje jubileja i održavanje manifestacija u obrazovanju“, čime se raspoređuju sredstva za nabavku nagrada za „Životno djelo“ povodom manifestacije 5. oktobar - Svjetski dan učitelja. Ovo priznanje mogu dobiti nastavnici/profesori/stručni saradnici/odgajatelji osnovnih škola, srednjih škola i predškolskih ustanova, savjetnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i državni službenik Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.
  • Vlada je danas prihvatila inicijative Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor SSVOONK BiH Tuzlanskog kantona za kolektivno pregovaranje za zaključivanje izmjena i dopuna (Aneksa) Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu i Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.
  • U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas donijela Rješenje kojim se Mirza Džinović imenuje za direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na period od pet godina, počev od 29.09.2022. godine. Data je saglasnost Upravnom odboru Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona za imenovanje Durmić Faruka za direktora Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona, na period od 4 godine. Te su imenovani privremeni školski odbori u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje
28.9.2022. godine

  • Privredni razvoj TK

    • IVF Centar Balić: Opšte upute svim ženama

      IVF Centar Balić: Opšte upute svim ženama- Dozvolite da vas pozovemo! - Ekspertni tim za liječenje neplodnosti i rizične trudnoće - Svaka spolno aktivna žena starosne dobi iznad 18 godina treba najmanje jednom godišnje da se javi na...

    • Podrška poslovnim idejama mladih na području TK

      Podrška poslovnim idejama mladih na području TKU Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona danas su potpisani ugovori između 13 gradova i općina Tuzlanskog kantona, JU Služba za zapošljavanje TK i Investicijske fondacije IMPAKT...

    • 50 godina Lukavac cementa

      50 godina Lukavac cementa- Centralna rođendanska svečanost 6. juna u Lukavcu - Lukavac Cement, bh lider u proizvodnji i prodaji cementa, ove godine obilježava svoj veliki jubilej, 50 godina postojanja. Tokom 2024. u planu...

    • Nužna rekonstrukcija vrelovoda u Tuzli

      Nužna rekonstrukcija vrelovoda u Tuzli- Rekonstrukcija tuzlanskog vrelovoda nužna zbog postojećih, ali i novih korisnika - Sistem centralnog daljinskog grijanja u Tuzli važi za jedan od najkvalitetnijih u državi. Sistem centralnog...

    • Vlada TK će podržati razvojno – investicijski projekat u Banovićima

      Vlada TK će podržati razvojno – investicijski projekat u BanovićimaPripreme za otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije Alma Ras u Banovićima bile su povod za današnji sastanak premijer Tuzlanskog kantona sa načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem i...

    • Saradnja GIZ i Ministarstva obrazovanja

      Saradnja GIZ i Ministarstva obrazovanja- Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja krajnji je cilj saradnje GIZ-a i Ministarstva - U organizaciji Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona jučer je u Tuzli potpisan Memorandum o...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma