Tuzlanski ugostitelji okupljeni kroz neformalnu grupu su upravi policije MUP-a TK predali zahtjev da u skladu sa epidemiološkim mjerama danas, u četvrtak u 12 sati održe mirne proteste ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.
Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona od strane predstavnika ugostitelja sa područja Grada Tuzla će biti dostavljeni slijedeći zahtjevi:
- Vraćanje radnog vremena regulisanog zakonom do 23 sata;
- Ukoliko ne dođe vraćanja radnog vremena do 23 sata, tražimo odgovornost nadležnih donosioca osporavanih naredbi i odluka da preuzmu odgovornost za nadoknadu štete nanesenom naredbom o skraćenom radnom vremenu;
- Sastanak sa premijerom Vlade TK, ministrom zdravstva TK i predstavnicima Kriznog štaba TK;
- Tražimo prisustvo predstavnika ugostitelja pri kreiranju i donošenja odluka i naredbi koje su vezane za ugostiteljski sektor.
˝Pozivamo sve građane/ke TK da nam se pridruže i pruže podršku za ostvarivanje prava ali i opstanak cjelokupnog ugostiteljskog sektora koji broji oko 20.000 uposlenih kroz javnu podršku i jasan stav da ovakve odluke ne mogu biti jednostrano donesene, bez konsultacije sa predstavnicima sektora niti potencijalnih rješenja za štetu nanesenu tim odlukama.Vrijeme je da vlast i odgovorni preuzmu potpunu a ne parcijalnu odgovornost za sve one koji svoj posao rade pošteno i godinama pune budžet kojim oni upravljaju˝, saopštili su.
Naredbom koju je donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona se od danas rad svih ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona ograničava na najduže do 20:00 sati.Ova naredba odnosi se na sve ugostiteljske objekte, bez obzira da li se radi o zasebnom objektu ili objektu u sklopu nekog drugog javnog objekta, a važi do 18. marta 2021. godine.
Svim gradskim/općinskim kriznim štabovima, kao i gradskim i općinskim inspekcijama je naređeno da izvrše kadrovsko jačanje inspekcijskih službi, te da maksimalno pojačaju inspekcijski nadzor kada je u pitanju realizacija naprijed navedene naredbe, kao i primjena važećih preporuka i naredbi kada je u pitanju način organizacije i rada ugostiteljskih objekata.
TIP
3.3.2021. godine