Sajam "List" - prilika za promociju i poslovno povezivanje

- Lukavački sajam turizma LIST predstavljen u Sarajevu -

list sarajevo2

Organizatori jedne od najznačajnijih turističkih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Međunarodnog sajma turizma i ekologije - LIST Lukavac, čije će 18. izdanje biti održano naredne godine u maju, očekuju da će taj sajam premašiti prethodni po broju izlagača, zemalja učesnica, pratećih manifestacija i posjetilaca.
U Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu danas je predstavljen taj sajam čiji je fokus i dalje, uz mnoštvo sadržaja, na poslovnim susretima i povezivanju izlagača i drugih učesnika, prezentaciji njihovih ponuda, proizvoda i usluga.

Predsjednik Organizacionog odbora Aziz Čačković je kazao da je Lukavački sajam mjesto i prilika da se prezentuju turistički potencijali, kako Tuzlanskog kantona, tako i BiH, ali i šireg regiona.

"Trodnevne aktivnosti sajma su vrlo dinamične i raznovrsne. Pored klasičnog sajamskog dijela ponude i potražnje u oblasti turizma i ekologije, posvetili smo se i stručnom edukativnom dijelu. Već 17 godina u okviru sajma se održava tradicionalno takmičenje turističko ugostiteljskih škola koje svake godine okupi po desetak škola iz regiona, a znamo da je ugostiteljstvo temelj dobrog i uspješnog turizma. Pored toga različitim stručnim panelima i predavanjima nastojimo prenijeti pozitivne primjere u razvoju turizma, a kao jedan od glavnih sadržaja sajma je festival hrane i pića kao odraz tradicije našeg naroda i kvalitetne kuhinje. Tu je i zabavni karakter sajma, otvoreni koncerti popularnih zvijezda itd.", izjavio je Čačković.

Privredna komora FBiH je, prema riječima potpredsjednika Marka Šantića, u jednom velikom projektu promocije bh. proizvoda, ponude i usluge u čitavoj BiH, prepoznala i ovaj 18. Lukavački sajam turizma i ekologije.

"Danas je trend u svijetu putovanje, više od milijardu i tristo miliona ljudi danas u svijetu putuje. Turizam je jedina grana koja od 1950. godine u kontinuitetu raste između 2,5 do 4,5 posto. BiH je jedna mikro destinacija koja ima velike perspektive za tu privrednu granu i naša komora je to prepoznala, te smo ovaj sajam stavili u naš kalendar sajmova, podupiremo ga ne samo finansijski, nego i u stručnom dijelu", kazao je Šantić.

Podsjetio je da su prošle godine utemeljili nagradu "Zvijezda turizma BiH" sa čime nastavljaju i ove godine, tako da i u tom pravcu ovom sajmu i turizmu u BiH daju jednu novu dimenziju.

list sarajevo3

"Komora FBiH radi zajedno sa komorama Srbije i Crne Gore na jednom zajedničkom turističkom proizvodu ove regije za kinesko tržište, prekoatlantske zemlje i drugo tako da se ovaj sajam dobro uklapa u našu mapu", kazao je Šantić.

U Vladi Tuzlanskog kantona, kako je kazao ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Edin Buševac, prepoznali su značaj tog sajma i dugi niz godina učestvuju u njegovoj realizaciji.

"Smatramo da je turizam jedna od najznačajnijih razvojnih grana u TK i BiH. Nastojat ćemo kroz neke infrastrukturne projekte doprinijeti njegovom razvoju sa čime ide i razvoj ugostiteljstva i druge djelatnosti", kazao je Buševac dodajući da je u TK nastavljen trend povećanja broja turista i noćenja, kako domaćih tako i stranih.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić je kazao da je Lukavac sredina sa možda najvećim problemima u državi, ali sa najvećim razvojnim šansama.

"Sajam turizma i ekologije je na neki način manifestacija putem koje mi nastojimo riješiti i ono što nas najviše mori, a to su u prvom redu nezdrava okolina i zagađenje koja su i dalje prisutna u Lukavcu, a sa druge strane delegiramo Lukavac kao sredinu u kojoj se itekako mogu ostvariti pomaci u oblasti turizma. Mi smo sebi postavili zadatak koji realiziramo, da u periodu od četiri godine koliko traje ovaj mandat, otvorimo u novim fabrikama koje će biti okolinski prihvatljive, veći broj radnih mjesta nego što to imamo danas u tri fabrike koje u Lukavcu u najvećoj mjeri zagađuju", kazao je Delić.

Dodao je da Lukavac ima povoljan geografski položaj i razvijene turističke kapacitete, te da je velik broj onih koji ga posjećuju, posebno onih koji se okupljaju poslovno ili na različitim kongresnim aktivnostima.

"Nije malo sredstava koliko mi izdvojimo da se ova manifestacija održi i milim da se ta sredstva višestruko vraćaju u direktnim i indirektnim koristima lokalnoj zajednici. Naše je opredjeljenje da sajam za svoje 'punoljetstvo' pomjeri granice u svakom segmentu, posjećenosti, broja izlagača i sadržaja", dodao je Delić.

list sarajevo

  • Privredni razvoj TK

    • 50 godina Lukavac cementa

      50 godina Lukavac cementa- Centralna rođendanska svečanost 6. juna u Lukavcu - Lukavac Cement, bh lider u proizvodnji i prodaji cementa, ove godine obilježava svoj veliki jubilej, 50 godina postojanja. Tokom 2024. u planu...

    • Nužna rekonstrukcija vrelovoda u Tuzli

      Nužna rekonstrukcija vrelovoda u Tuzli- Rekonstrukcija tuzlanskog vrelovoda nužna zbog postojećih, ali i novih korisnika - Sistem centralnog daljinskog grijanja u Tuzli važi za jedan od najkvalitetnijih u državi. Sistem centralnog...

    • Vlada TK će podržati razvojno – investicijski projekat u Banovićima

      Vlada TK će podržati razvojno – investicijski projekat u BanovićimaPripreme za otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije Alma Ras u Banovićima bile su povod za današnji sastanak premijer Tuzlanskog kantona sa načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem i...

    • Saradnja GIZ i Ministarstva obrazovanja

      Saradnja GIZ i Ministarstva obrazovanja- Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja krajnji je cilj saradnje GIZ-a i Ministarstva - U organizaciji Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona jučer je u Tuzli potpisan Memorandum o...

    • Aktivnosti na jačanju obrazovanja, razvoja, zapošljavanja

      Aktivnosti na jačanju obrazovanja, razvoja, zapošljavanjaDanas će u prostorijama Ministarstva obrazovanja i nauke (sala za sastanke III sprat) u 13,oo sati biti potpisan Memorandum o razumijevanju u okviru komponente „Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja i obuke“...

    • 1.417.037 KM za kapitalne investicije

      1.417.037 KM za kapitalne investicije- Informacija sa 50. redovne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona - S ciljem stvaranja preduslova za što brži početak radova na izgradnji objekata u Kampusu Univerziteta u Tuzli, Vlada je danas...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma