Zajedničkim snagama ka tituli Evropske prijestolnice mladih 2025-26.

 

Na 2. samitu mladih 2022. godine čiji je cilj da Tuzla i Tuzlanski kanton pripreme i predaju kandidaturu za titulu Europske prijestolnice mladih 2025-26. aktivno je učestvovala i ministrica za kulturu, sport i mlade TK Ivana Mijatović. Samit je nastavak projekta Festivala mladih koji u gradovima i općinama TK od avgusta okuplja organizacije, institucije, pojedince, različite nivoe vlasti i privatni sektor oko ideje razvoja svih uslova za život i ostanak mladih u TK i Bosni i Hercegovini. Naglasivši da Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo daju punu podršku nastojanjima da se stvore bolji uslovi za ostanak mladih u našoj domovini, ministrica Mijatović je kazala da je Vlada TK aplikacijski obrazac za evropsku prijestolnicu mladih uvrstila u Strategiju razvoja Kantona u narednih 5 godina.

IvanaMijatovic


„Mislim da je to veliki iskorak i podrška mladim ljudima, da im kažemo koliko je u stvari nama stalo. Ono što je ovdje vrlo važno i bitno iskoristiti, jeste da mi već imamo Strategiju razvoja mladih '20-'24. godina i sve one probleme koje smo detektovali u proteklom periodu i ono što ćemo možda detektovati, sve ono sa čime se mladi ljudi suočavaju, šta su njihovi ciljevi, misije, vizije i izazovi, pomoći će nam u izradi strateškog dokumenta mladih za području TK“, kazala je ministrica Mijatović ovom prilikom.
O perspektivama mladih i povezivanju sa svijetom ovom je prilikom govorila i ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, Johanna Strömquist, koja je ukazala na važnost usmjeravanja svih napora ka cilju a on je kandidatura za titulu Europske prijestolnice mladih. „Postavite cilj, idite prema njemu. Sretna sam da Tuzla ovo radi jer je to važno za mlade ljude“, kazala je ambasadorica Strömquist.
U okviru Samita potpisan je Memorandum o partnerskom razumijevanju i strateškoj saradnji između Vlade Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Tuzli, Vijeća mladih i omladinskih organizacija kojim se nastoji kreirati i proširiti zajednički plan u narednih pet godina s ciljem apliciranja Tuzlanskog kantona na konkurs za Evropsku prijestolnicu mladih.

Odjeljenje za informisanje
18.11.2022. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma