Certifikati nastavnicima za doprinos rada koding klubova

- Ministar Baraković uručio certifikate nastavnicima za doprinos rada koding klubova u školama TK

barakoviccertifikati


Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković dodijelio je  certifikate nastavnicima osnovnih škola za izniman doprinos pri osnivanju i radu koding-klubova. Koding-klub čini mreža dobrovoljaca i vaspitača koji vode besplatne klubove za kodiranje računara za djecu, kako bi im pomogli da izgrade vještine programiranja. Riječ je o projektu u sklopu programa „Škole za 21. vijek“ kojeg provodi British Council u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja i nauke  i Pedagoškim zavodom TK. Ovim projektom škole su kroz sekcije formirale koding  klubove i na taj način dale doprinos za digitalno opismenjavanje učenika.
Ministar obrazovanja i nauke TK, Elvis Baraković izjavio je ovom prilikom da je kvalitetno obrazovanje jedna od ključnih stvari da društvo krene naprijed.
„Kvalitetno obrazovanje podrazumijeva ulaganja, reformu zastarjelih planova i programa, rad na motivaciji i na cijenjenju prosvjetnog radnika u društvu. Ministarstvo obrazovanja i nauke TK podržava i zahvaljuje se svim učesnicima projekta i nastavit će davati punu podršku ovakvim projektima“, naglasio je ministar Baraković.
On je dodao da je ovaj  program unaprijedio vještine i znanja nastavnika, te im omogućio da efikasno podučavaju razvoj kritičkog mišljenja, rješavaju probleme i razvijaju vještine kodiranja u učionici, dok je učenicima omogućio da na zabavan, interaktivan i inovativan način nauče kritički razmišljati i da savladaju vještine programiranja.
Trener British Councila na projektu „Škole za 21. vijek“ Alis Begić kazao je da se ovaj projekat realizuje u 6 zemalja Zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom Kraljevine Britanije i uz podršku  nadležnih institucija, a ovom slučaju resornim ministarstvom obrazovanja i nauke TK. Pojasnio je, da su škole dobile određen broj micro:bit uređaja, odnosno džepnih računara koje djeca mogu koristiti za programiranje i kao podršku za rješavanje svakodnevnih problema u različitim predmetima.
„Sve osnovne škole TK prošle su kroz ovu obuku, a nastavnici su u škole unijeli koding klubove na velika vrata.“ dodao je Begić.
Jedna od dobitnica certifikata je i Alisa Pejić, profesorica engleskog jezika koja vodi sekciju Mikrobit u O.Š.  Mejdan u Tuzli. Ona smatra da je ovo koristan projekat, jer razvija vještine od logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracije, razvoja kompjuterskih vještina itd.
Ministar Baraković uručio je danas u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli  certifikate za 19 nastavnika osnovnih škola, koji su i u otežanim uvjetima rada izazvanim pandemijom Covid 19 radili na održavanju kodnih klubova unutar škola.
31.8.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma