Podrška studentima iz reda boračke populacije


Ugovore za ostvarivanje prava na beneficiju kod plaćanja naknada za upis u novu studijsku/akademsku godinu redovnim studentima dodiplomskog studija iz reda branilačke populacije Tuzlanskog kantona za studijsku/akademsku 2020/2021 danas je sa ministrom za boračka pitanja Fedahijom Ahmetovićem potpisalo 55 studenata. Podsjećamo radi se o novom pravu u oblasti boračko – invalidske zaštite koje predviđa plaćanje naknade za upis u novu studijsku/akademsku godinu  kod redovnog studiranja na prvom ciklusu visokog obrazovanja u Javnoj ustanovi Univerzitet u Tuzli, u visini do 50%. Pravo na ovu podršku imaju djeca iz porodice poginulog, umrlog i nestalog branioca, ratni vojni invalidi, djeca ratnih vojnih invalida, dobitnici ratnog priznanja i odlikovanja, djeca dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja i nezaposleni demobilisani branioci, a Vlada i Ministarstvo za boračka pitanja su za realizaciju ove beneficije planirali ukupno 76.000 KM.
Zahtjeve sa potrebnom dokumentacijom podnijelo je 192 studenta, a pravo na beneficiju ostvarilo je njih 55.

MBPPotpisugovora


Ipak, imajući u vidu da značajan broj studenata nije ostvario pravo na ovaj vid podrške, ministar Ahmetović je obrazložio ovu situaciju.
„Djeca demobilisanih boraca nisu mogla ostvariti ovo pravo putem Kantonalnog ministarstva, s obzirom da isto pravo ostvaruju kroz odredbe federalnog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, odnosno putem Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke“, kazao je ministar Ahmetović, te dodao da je na studentima u narednom periodu zadatak da svojim radom i zalaganjem u akademskim klupama da opravdaju povjerenje i „osvjetlaju obraz“, prije svih svojim roditeljima.

Odjeljenje za informisanje
5.3.2021. godine

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma