F1: VN Velike BritanijePrvi dio 71. sezone Formule 1 bliži se kraju, no prije zaslužene ljetne stanke valja odraditi još dva trkaća vikenda. Lewis Hamilton, prvo na domaćem terenu Silverstonea, a potom i na Hungaroringu, na kojem ima čak osam pobjeda, ima priliku sustići bodove Maxa Verstappena u borbi za naslov. Ovog vikenda se na stazi u Engleskoj održava Velika nagrada Velike Britanije. Trkaći vikend na dobro poznatoj stazi odvija se u posebnim okolnostima. Velika nagrada Velike Britanije jedna je od tri utrke, uz Italiju i Brazil, na kojoj će se ove godine testirati sprint utrke.

Jednoličnost koja se nametnula u posljednjim utrkama ovoga će vikenda pokušati promijeniti novi format koji uzbuđenja donosi već od petka, a sprint utrka daje priliku trojici vozača da već u subotu krenu s prikupljanjem bodova.

F1VN Velike Britanije 2021

Prisutnost sprint utrke daje priliku pojedincima koji ne ostvaruju zadovoljavajuće rezultate na kvalifikacijama kakve poznajemo, da si putem nje osiguraju bolje pozicije na startnom gridu utrke.  U takvoj bi situaciji mogao profitirati Ferrari jer znamo da su se nekoliko puta ove sezone poskliznuli na kvalifikacijama dok im tempo utrke više odgovara.

Kvalifikacijskom sprint utrkom značajno se mijenja raspored i satnica trkaćeg vikenda. U ovakvom rasporedu vozači će biti uskraćeni za jedan slobodni trening. Prvi slobodni trening na rasporedu je u petak poslijepodne, a vrijeme trajanja ostaje isto. Nakon 60 minuta prvog slobodnog treninga, u petak navečer nas također očekuju i kvalifikacije.

Kvalifikacije se održavaju prema ustaljenom rasporedu uz jednu iznimku. Q1, Q2 i Q3 odredit će startni poredak za subotnju sprint utrku, a ne za standardnu nedjeljnu utrku kao što je to do sada bio slučaj. Subota vozačima donosi drugi slobodni trening koji će ujedno biti i posljednja prilika vozačima da upoznaju stazu budući da trećeg treninga u ovom trkaćem vikendu neće biti. Isti će dan, u subotu u popodnevnim satima, početi već spomenuta sprint utrka.

Sprint utrka će početi u 17:30 prema našem vremenu, a trajat će otprilike 30 minuta (100 km). Odnosno, točno 17 krugova utrkivanja po Silverstoneu. Vozači će sprint utrku startati prema rezultatima kvalifikacija, a specifičnosti sprinta jesu da vozači sami biraju komponentu guma na kojoj će krenuti u tu utrku, a zaustavljanje u boksu nije obaveza.

Kako bilo, iako zaustavljanje u boksu nije obaveza, svi vozači koji budu bili primorani obaviti zaustavljanje u boksu zbog raznih razloga, moći će to učiniti. Trojica najbržih iz sprint utrke bit će nagrađeni i to tako da će prvi u utrci na svoj bodovni konto upisati tri boda, drugoplasirani dva boda dok će vozač koji završi na trećem mjestu zaraditi jedan bod. Rasplet sprint utrke odredit će pozicije za nedjeljnu utrku na kojoj će svi pristupnici imati pravo izbora guma. Sistem bodovanja nedjeljne utrke ostaje isti kao i do sada.

Izgled same staze mijenjao se mnogo puta kroz godine, najnovije preinake su iz 2010., kada je staza produžena za 759 metara. Karakter staze ostao je isti. I dalje je to “flat-out” staza koja je bila zračna pista u 2. svjetskom ratu. Dominiraju brzi zavoji koje vozači izrazito vole. Silverstone je jedna od najbržih staza u kalendaru. U suhim uvjetima, pole position se osigurava s prosječnom brzinom od 250km/h. Pogonske jedinice stavljene su na kušnju zbog mnogih dijelova staze na kojima se vozi sa punim gasom. Od Luffielda do Stowea, automobili su na punom gasu oko 40 sekundi. Kombinacija starog, abrazivnog asfalta i brzih zavoja znače da će Pirelli donijeti svoje dvije tvrde komponente na utrku. Voze se 52 kruga ukupne dužine nešto više od 306 kilometara. Maksimalna brizna na stazi je 311 km/h prema prilazu u zavoj 15. Ključni zavoji  su: 10-14. Maggotts-Becketts kompleks. Dužina “Pit-lanea” iznosi 489 metara i najduži je to Pit Lane u kalendaru Formule 1.
Utrka za VN Velike Britanija na stazi Silverstone je na programu u nedelju, 18. jula sa početkom u 16,oo sati.

 poliklinika irac

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

medex farm2

lovic

piemonte1

srce za djecu

golden jan 2021 2

cydonia2
vlada tk1