"Bog je mrtav" - Preminuo Diego Maradona - "mali zeleni"

- Argentinac je pretrpio kardiorespiratorni zastoj u svojoj kući u Tigreu, gdje se oporavljao nakon nedavne operacije -

diego maradona argentina1


Jedan od najboljih nogometaša svih vremena Diego Armando Maradona (60) preminuo je od srčanog udara, objavili su argentinski mediji.

Maradona je pretrpio kardiorespiratorni zastoj u svojoj kući u Tigreu, u kojoj se oporavljao nakon nedavne operacije na mozgu, kojom mu je odstranjen krvni ugrušak.

Maradona je smatran jednim od najboljih nogometaša svih vremena, nosio je nadimak "mali zeleni", bio je fudbalski vanzemaljac.

S reprezetacijom Argentine je osvojio naslov svjetskog prvaka 1986. godine, a tokom karijere igrao je za Argentinos Juniors, Boca Juniorse, Barcelonu, Napoli (s kojim je osvojio dva naslova prvaka Italije), Sevillu, Newell's Old Boyse.

  • Trenirao brojne timove

Karijeru je završio kod kuće, u Boca Juniorsima.

Trenersku karijeru je počeo u Textil Mandiyu, zatim je kratko vodio Racing Club, a od 2008. do 2010. godine reprezentaciju Argentine.

Trenirao je i Al-Wasl, Deportivo Riestru, Fujairah, Dorados de Sinaloa, a posljednji klub koji je vodio bila je Gimnasia de La Plate.

 

diego maradona argentina

  • Francuski L'Equipe je na naslovnici napisao: "Dieu est mort"

U Argentini je Maradona uvijek bio više od sportskog heroja, u domovini je imao status božanske figure. U zemlji koja je preživjela mnoge socijalne frustracije i nekoliko vojnih diktatura, Maradona je postao simbol nade i idol milijuna. Jednako cijenjen bio je i u Napulju, gradu u kojem je proveo najveći dio nogometne karijere i u kojem je igrajući za Napoli stekao ikonski status.

Ikona je bio i diljem svijeta.

Nekima je nesumnjivo bio najbolji nogometaš svih vremena, drugi su ga zvali Mali zeleni, treći išli toliko daleko da je za njih bio Bog, savršeno, nadljudsko biće koje u mislima vjernika ne umire jer je pobijedilo smrt.

ʻBogʼ, Dios na španjolskom jeziku, D10s za mnoge Argentince, a izvještavajući o njegovoj smrti neki su se mediji poslužili tom riječju za Maradonin opis, 25. novembra 2020. godine je umro.

Citirajući njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea možda i najdalje u tome ide francuski L’Equipe na  naslovnici na kojoj piše: ʻBog je mrtavʼ.

diego maradona argentina2

26.11.2020. godine

 

  • Fudbal

    • LP: Borussia Dortmund i PSG prvi polufinalisti

      LP: Borussia Dortmund i PSG prvi polufinalisti- Večeras dva uzvratna meča četvrtfinala - Sinoć su Borussia Dortmund i PSG postali prvi polufinalisti evropske fudbalske Lige prvaka. Za te poduhvate bilo je potrebno ukupno 11 pogodaka. U...

    • LP: Uzvrati četvrtfinala

      LP: Uzvrati četvrtfinala- Večeras Barcelona - PSG, Borussia Dortmund - Atletico Madrid - Večeras su na programu prve uzvratne utakmice četvrtfinalne faze evropske fudbalske Lige prvaka. Na programu su mečevi Barcelona - PSG,...

    • LP: Pobjede Barcelone i Atletico Madrida

      LP: Pobjede Barcelone i Atletico MadridaSinoć su odigrana i preostala dva prva četvrtfinalna susreta UEFA-ine Lige prvaka u kojima su vrijedne trijumfe upisali Barcelona i Atletico Madrid. Blaugrana je u goste otišla neugodnoj ekipi Paris...

    • LP: Deset golova u Madridu u Londonu

      LP: Deset golova u Madridu u Londonu- Večeras još dvije četvrtfinalne utakmice - Sinoć je na dvije utakmice četvrtfinala evropske fudbalske Lige prvaka palo deset golova. Golijadu samo gledali u Madridu gdje su Real i M. City igrali...

    • LP: Večeras prve utakmice četvrtfinala

      LP: Večeras prve utakmice četvrtfinala  Utakmicama u kojima se sastaju Arsenal i Bayern u Londonu te Real i Manchester City u Madridu otvara se faza četvrtfinala evropske fudbalske Lige prvaka. Oba susreta igraju se s početkom u 21 sat, a...

    • Večeras BiH - Ukrajina

      Večeras BiH - Ukrajina- Zenica, Bilino polje, 20,45 - Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Zenici na Bilinom polju od 20 sati i 45 minuta, dočekati Ukrajinu u polufinalu baraža za odlazak na Evropsko...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma