Danas izložba “Žene borci Armije RBiH“


- Dan državnosti i jubilej 25 godina BKC TK - Projekcija filma „Bosna“ -

 

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona završnu manifestaciju obilježavanja 25 godina od osnivanja BKC-a održat će u period od 23. do 25. novembra 2022. godine.
Nakon Revijalne večeri folklora (23. novembar) u naredna dva dana su planirana još tri programa.
Manifestaciju obilježavanja 25 godina od osnivanja BKC TK i Dana državnosti Bosne i Hercegovine bit će nastavljena u četvrtak 24. novembra otvaranjem izložbe “Žene borci Armije Republike Bosne i Hercegovine” (18.00), te tuzlanskom projekcijom dokumentarnog filma „Bosna“ autorice Arijane Saračević Helać (19.00).

zene borci

 • O izložbi “Žene borci Armije Republike Bosne i Hercegovine”:

Izložbu “Žene borci Armije Republike Bosne i Hercegovine” organizuje Arhiv Federacije BiH u partnerstvu sa BKC Tuzlanskog kantona, Udruženjem “Žene borci 92-95” KS, JU Arhivom USK-a, JU Muzejom Tešanj i 2. pješadijskim pukom OS Bosne i Hercegovine, a povodu obilježavanja 25. novembra – dana državnosti Bosne i Hercegovine.
Obilježavanjem Dana državnosti obilježava se i puni državnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine, definiran na osnivačkom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) i potvrđuje baštinenje tradicije antifašizma koju je nastavila i u svom postojanju vodila i održala Armija Republike Bosne i Hercegovine.
U svojim redovima Armija je imala i 5360 pripadnica, 13 pripadnica su su dobitnice najvišeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan”, od čega njih devet postuhumno. Jedna pripadnica je postuhumno odlikovana Ordenom zlatnog grba s mačevima, a jedna posthumno Medaljom za hrabrost dok je jedna dobitnica ratnog priznanja “Srebreni štit”. Nažalost, u vremenu po okončanju agresije potpuno su marginazirane, a njihova uloga i značaj u odbrani domovine vremenom blijedi i postaje zanemarena.
Obilježavanje ovog značajnog datuma prilika je da se takav odnos prema braniteljkama/pripadnicama Armije promijeni, te valorizuje i oplemeni njihova pozicija u sociološkoj zbilji današnjice, ali i utemelji u kulturi sjećanja i historijskim zapisima koji ostaju kao trajni trag djelovanja suvremenika u odbrani domovine usljed izvršene agresije.
Izložba sadrži 30 panoa. Od prikupljene građe izvršen je odabir 387 jedinica od čega su 183 novinska članka i dokumenti iz fondova, a 204 jedinice se odnose na fotografije i lična dokumenta prikupljena od 40 učesnica – pripadnica Armije RBiH.
Izložba će biti otvorena u galeriji JU BKC Tuzlanskog kantona u srijedu 24.11.2022. godine u 18.00 sati.

 • O dokumentarnom filmu „Bosna“

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 25. godišnjice postojanja i rada JU Bosanski kulturni centar TK, 24. novembra u 19 sati u Velikoj sali BKC TK Tuzla bit će prikazan dokumentarni film “Bosna”, premijerno pred publikom u Tuzli.
Priča novinarke Arijane Saračević Helać, rađena u produkciji Federalne TV prikazuje društveni fenomen jednog vremenskog konteksta. No, on nije takvim, tek slučajno.
– Upravo, ovim filmom želimo objasniti zašto je to fenomen. Šta je sve to dovelo do izvanrednih vrijednosti? Podsjećam: KK “Bosna” je tek 1971.godine ušla u Prvu jugoslavensku ligu. Za nepunih osam godina, postala je evropski prvak. Bosnaje iz znatno manje razvijenije jugoslavenske republike, prva stigla na vrh Olimpa i ispisala historiju koja je kasnije prokrčila put ostalim jugoslavenskim klubovima da nastave tamo gdje su Tanjevićevi momci stali. Rekonstruirajući taj, naoko, neočekivan trijumf sarajevskih košarkaša protiv višestruko nadmoćnijih Italijana, Španaca, Rusa, dokazujemo da tu, u zauzimanju evropskog trona, ništa slučajno, i spontano nije bilo – istakla ja autorica u najavi filma.
Film je priča o vrijednostima, prijateljstvu, skromnosti, radu i posvećenosti.
Projekcija filma je 24. novembra u 19.00 sati u Velikoj sali BKC TK Tuzla. Ulaz je slobodan.


Manifestacija obilježavanja 25 godina od osnivanja BKC TK i Dana državnosti Bosne i Hercegovine završava 25. novembra u 18:00 sati, za kada je zakazana premijera dokumentarnog filma o Sakibu Malkočeviću, „Sok punog srca“, autora Almira Šećkanovića.

JU BKC TK
24.11.2022. godine

 • Kultura-Novosti

  • Uskoro statusno rješavanje pitanja nacionalnih kulturnih društava

   Uskoro statusno rješavanje pitanja nacionalnih kulturnih društavaTuzlanski kanton uskoro će donošenjem adekvatne odluke riješiti statusna i institucionalna pitanja temeljnih organizacija naroda Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu. Dogovoreno je to danas na...

  • Prijave za 2. Tuzla Guitar Week do 20.6.

   Prijave za 2. Tuzla Guitar Week do 20.6.  - Uskoro praznik gitare u BiH uz vrhunska imena - Prijave do 20. juna - Otvorene su prijave za ovogodišnju Sedmicu gitare u Tuzli. Brojni ljubitelji klasične gitare imat će priliku i ove godine...

  • Danas izložba fotografija

   Danas izložba fotografija"Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat" Izložbu fotografija „Yves Saint Laurent by Alexandra i Pierre Boulat“, će biti svečano otvorena u petak, 24. marta, 2023.godine, u 12.00 sati u Kući i...

  • “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama”

   “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama” - Tuzlanska promocija knjige 27. februara u BKC TK - U organizaciji Udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe” i suorganizaciji JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, u ponedjeljak 27....

  • Večeras “Sve moje sestre”

   Večeras “Sve moje sestre”- Promocija romana Laure Barne - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” organizuje 11. januara u 18.00 u prostorijama Društva (Jevrejska bb) promociju romana “Sve moje sestre” autorke iz...

  • Danas izložba sika slikara Zdravka Novaka Paljića

   Danas izložba sika slikara Zdravka Novaka Paljića  Izložba slika „Forma, boja, džez i ja“ Zdravka Novaka Paljića, akademskog slikara grafičara, iz Tuzle, bit će otvorena 24. decembra 2022. u 12.00, u Galerijskom prostoru SPKD „Prosvjeta“, Jevrejska...

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

NB Super NG

 mamamia

grin

balic dec 2022

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

emma

SOS2023NG