Obilježavanje Dana evropskog naslijeđa

- Ustanove kulture iz Tuzlanskog kantona i ove godine obilježavaju Dane evropskog naslijeđa -

Danievropskognaslijedja


Manifestacija Dani evropskog naslijeđa se organizira u evropskim zemljama i ima za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, a svoj doprinos u tome i ove godine će dati ustanove kulture sa područja Tuzlanskog kantona.

Manifestacija „Etnologija a i Bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona“, kojom će Bosanski kulturni centar TK kao nosilac projekta, te BKC Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, obilježiti Dane evropskog naslijeđa, bila je tema jučerašnjeg sastanka koji je organiziralo Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, a koje je pokrovitelj manifestacije i koje će dijelom finansirati njeno održavanje.

Na sastanku kojem su prisustvovali Amela Mehmedović, pomoćnica ministra za kulturu u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, te direktori pet ustanova kulture koje učestvuju u projektu, definisani su termini događaja koji će u okviru manifestacije u pet gradova i općina Tuzlanskog kantona biti održani u periodu od 20. do 30. septembra/rujna ove godine.

-Ideja BKC TK da manifestacija pored Tuzle bude održana i širom Tuzlanskog kantona u startu je dobila podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, jer nam je cilj da sadržaji koji promovišu kulturu dođu do što više ljudi našem kantonu. Obim, sadržaji i kvalitet manifestacije su zaista na visokom nivou, što je razlog više da Dani evropskog naslijeđa postanu tradicionalna manifestacija u Tuzlanskom kantonu – istakla je tokom sastanka Amela Mehmedović, Amela Mehmedović, pomoćnica ministra za kulturu u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Danievropskognaslijedja1

Manifestacija će biti najavljena na pres konferenciji 20.09. u BKC TK u Tuzli, a prvi događaj je zakazan za 22.09. u BKC Kalesija gdje će biti otvorena izložba posvećena istraživanju i prezentovanju izvorne narodne muzike kao i ozvaničenje namjere za kandidovanje iste na UNSCO listu nematerijalne baštine.

BKC Živinice će 23.09. organizorati veče posećeno pozorišnoj umjetnosti u tom gradu, a događaj pod nazivom „Pozorišna umjetnost nekad i sad“ okupit će ljude zaslužne za višedecenijsku tradiciju pozorišta u Živincima, te kroz izložbu plakata, dijelova scenografija i kostima iz predstava, te fotografija pozorišnih umjetnika, prikazati put od amaterskog do za nadati se uskoro i profesionalnog pozorišta u Živinicima.

Posjeta učesnika manifestacije Gračanici, uz obilazak Zavičajne muzejske zbirke, Stare čardaklije u Varoši i Stare džamije u Sokolu, te upoznavanje sa radom Udruženja "Gračaničko keranje" i Udruženja žena grada Gračanica na njegovanju tradicije i etnološkog naslijeđa, planirano je za 27.09, a domaćin je BKC TK Gračanica.

Danievropskognaslijedja2

JU Centar za kulturu Srebrenik, 28.09, organizuje izložbu slika iz  fundusa manifestacije „Srebrenik otvoreni grad umjetnosti“ koja se održava već 44 godine, a čija zbirka iznosi više od 650 slika. U fokusu izložbe će biti etnološki motivi i stari grad Srebrenik.

Završni događaj u okviru manifestacije na programu je 30.09. u BKC TK u Tuzli a radi se panel diskusija učesnika „Dana evropskog naslijeđa u TK“ i stručnim predavanja na temu etnologije, etnografije i usmene književnosti, a koje će održati stručnjaci iz tih oblasti.

Dani evropskog naslijeđa u Tuzlanskom kantonu, također pod pokroviteljstvom nadležnog ministarstva, prvi put su uz uključivanje više institucija obilježeni prošle godine, a u organizaciji JU Bosanski kulturni centar TK i partnera JU Muzej istočne Bosne i JP RTV TK.

Cilj ovogodišnjeg nosioca projekta i Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona je da manifestacija postane tradicionalna.

JU BKC TK
14.9.2021. godine

 poliklinika irac

transturist2

centralno

limenka

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

 

 kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

pavic3

grin

mamamia

nova banka

medex farm2

emma

lovic juli 2022

piemonte1

golden jan 2021 2

cydonia2

srce za djecu apr 2022

SOS apr 2022

fhz