Džemil Mujić 56-godišnji je TuzlaK kojem je potrebna pomoć. Džemil je u mladosti bio davalac krvi. Kaže da je želeći pomoći drugom nažalost odmogao sebi. „Dao sam krv sedam puta, osmi put kada sam došao, rekli su mi ne možeš više biti davalac imaš Hepatitis B. Tada su igle koristile više puta, sterilisale su se, nisu se bacale kao sada i na žalost ja sam zaražen“, priča Džemil. Već 30 godina bori se za svoje zdravlje. Hepatisis B, vremenom je prešao u hronični Hepatitis, a prije dvije godine dijagnostikovana mu je ciroza jetre. Od prošle godine nalazi se na listi za transplantaciju jetre, no s obzirom da u BIH nema banke donora i da se transplantacije ne vrše sa živih donora, već sa kadaveričnih (umrlih),  ali i da u našoj zemlji još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o važnosti doniranja organa, neizvjesno je da li će se za Džemila ikada pojaviti odgovarajuća jetra.

Dzemil Mujic


„Na žalost zakon ne dozvoljava drugačije. U drugim zemljama kao što jer naprimjer Hrvatska, koja je zemlja članica Eurotransplanta imaju banke donora i veća mi je šansa da tamo pronađem donora i izliječim se, ali taj zahvat je jako skup. U Turskoj je recimo 350.000 KM“, priča Džemil koji radi kao kurir na tuzlanskom Univerzitetu i na žalost nema dovoljno imovine i primanja da bi sam uspio skupiti novac. Iako ima suprugu, dvije kćerke i već je ponosni djed unuku, niko od njegove porodice ne odgovara mu kao davalac.
„Različita smo krvna grupa zbog čega su oni odmah isključeni kao potencijalni donori. Kada bi mi neko i odgovarao opet ne bi mogli transplantaciju obaviti ovdje, već u inostranstvu, ali bi sama cijena zahvata bila manja i u tom slučaju bi troškove snosio Fond solidarnosti, ali u mom  slučaju u kojem nemam donora koji mi odgovara, sve to pada u vodu“, priča Džemil.
„Volio bih pokušati, jer nije mi još mnogo ostalo. Prije dvije godine kada su mi rekli da je moje oboljenje preraslo u cirozu jetre, dali su mi pet godina života“.
Moli sve ljude dobre volje da mu pomognu prikupiti novac za liječenje u inostranstvu. Možete ga kontaktirati na broj 062/684 – 050
A ako ste u mogućnosti i uplatiti sredstva na račun u NLB Banci - 1321002005315928.

 pavic1

vip

Banner Lukavac 180x112

kurkumin

autor2

 tztk

fana

imel2

izazovb

TQM

 autor agencija4

umel1

 cydonia2

sporticus

Golden Tours Turska LJETO 2019 Istanbul 1 MAJ

 seif1

piemonte1

emma

Fare

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1