U Gradskoj upravi Tuzle, u petak,17.01.2020. godine, gradonačelnik, Jasmin Imamović sa saradnicima, upriličio je prijem za ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini, Nj.E.Ekrema Ebibija.
Na prijemu se razgovaralo o aktelnim temama u Bosni i Hercegovini, historijskom naslijeđu regije i Evrope, te o mogućnostima ekonomske, privredne i kulturne saradnji Republike Sjeverne Makedonije i Grada Tuzle.

GradMak


Ambasador Republike Sjeverne Makedonije, NJ.E.g Ekrem Ebibi, istakao je interes za dogovaranje platforme za ekonomsku, privrednu i kulturnu saradnju sa Gradom Tuzlom. Kazao je da je cilj Republike Sjeverne Makedonije, povećanje privrednog i robnog prometa, tj. veća razmjena sa zemljama iz regije. Naveo je, također, kako je on lično fasciniran saradnjom građana  makedonskog porijekla koji žive u Tuzli,  naročito njihovih udruženja, koju imaju sa Gradom Tuzlom, naglasivši da u Tuzli imaju tri udruženja čiji članovi su jako sretni i zadovoljni u Tuzli. Predočio je gradonačelniku Imamoviću interes gradonačelnice Tetova za bratimljenje njenog grada sa Gradom Tuzlom. Ambasador Ebibi je posebno istakao mogućnost privredne saradnje, sa naglaskom na saradnju u oblasti turizma i razmjenu turističkih posjeta između Makedonije i Tuzle.
Gradonačelnik Jasmin Imamović se uz riječi zahvale, prije svega osvrnuo na važnu ulogu koju su građani Tuzle, porijeklom iz Republike Sjeverne Makedonije, imali u proteklom ratu, ali i u Drugom svjetskom ratu.
‘’Prirodno smo vezani. Ljudi su naša najjača veza’’, naglasio je gradonačelnik Imamović.
Pozivajući se na historijske metode sa osnovama historije prava, istakao je: ‘’na sredini Zapadnog Balkana je Bosna i nosivi je stub. Trebalo je Bosnu i Hercegovinu u NATO primiti nakon potpisivanja Dejtona. NATO je stvar planetarnog mira ili rata. Ja naše prijateljstvo vidim kao i podršku i lobiranje našeg ulaska u NATO. ‘’
Gradonačelnik Imamović, poželio je da: ‘’sinergije Makedonaca  i Albanaca u Republici Sjevernoj Makedoniji istraju na zajedničkom životu, jer je to platforma antifašizma’’. Govoreći o mistifikaciji Evrope i NATO paktu koji je osnov sigurnijih investicija kazao je: ‘’Mi smo Evropa jer smo na tom kontinentu, ne treba mistifikovati Evropu, trebamo cijeniti sebe i vezivati se. Treba raditi na izgradnji povjerenja. NATO je stvar planetarnog mira i rata i dragon am je da je Republika Sjeverna Makedonija na pragu prijema u NATO i otpočinjanja pregovora za prijem u EU. Bićemo sretni kada se to ostvari, jer će time i Bosna I Hercegovina u ovim organizacijama imati veću podršku’’
Za kraj Gradonačelnik je zaključio : ‘’Draga mi je ideja da se Tetovo bratski veže za Tuzlu’’.

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma