Preminula Mira Furlan

- Glumica koja je u Holivudu napravila zapaženu karijeru -

MiraFurlan


Mira Furlan rođena je u Zagrebu 1955. godine, a od 1991. godine živjela je u Americi gdje je emigrirala sa suprugom zbog rata

Legendarna glumica bivše Jugoslavije Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Twitter nalogu.

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 1955. godine, a od 1991. godine živjela je u Americi gdje je emigrirala sa suprugom zbog rata.

U karijeri ima brojne zapažene uloge poput onih u filmovima: "Otac na službenom putu", "Ljepota poroka", "Kiklop"...

Uzrok smrti još nije zvanično objavljen.

  • Mira Furlan je bolovala od groznice Zapadnog Nila, virus joj prenio zaraženi komarac

Kako mediji doznaju od izvora bliskih porodici, Mira Furlan je već duže bila zaražena virusom Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog bolesti je posljednjih nekoliko mjeseci provela u teškom stanju boreći se za život.
Iako joj je u bolnici u SAD-u pružena najbolja moguća ljekarska njega, bolest je, nažalost, bila jača, piše Večernji list.

Bolest Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila (VZN), koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom zaraženog komarca (vektora), ali se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac roda Culex, no i druge vrste komaraca mogu u nekim okolnostima prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se sam uzročnik, tj. virus, razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Bolest se pojavljuje u ljetnim i jesenskim mjesecima. Na sezonsku pojavnost i kretanje ove bolesti na nekom području odnosno na epidemiološku situaciju utječu brojni faktori: brojnost i aktivnost vektora uzročnika bolesti ovisno o okolišnim i klimatološkim prilikama.

Infekcija virusom Zapadnog Nila u ljudi najčešće prolazi bez simptoma (u približno 70 – 80 posto slučajeva). U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestira simptomima koji nalikuju gripi kao što su, najčešće, povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima.

U oko jedan posto oboljelih se može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sistema, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga). Pod povećanim su rizikom od obolijevanja starije osobe koje već imaju kroničnu bolest (kao primjerice dijabetes, hipertenziju, kroničnu bubrežnu bolest) ili imunosuprimirane osobe (kao što su transplantirane osobe i dr.).

22.1.2021. godine

 medex farm2

solana1

adriatic

izazovb

Banner Lukavac 180x112

fhz

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

rudnik soli gif

poliklinika irac

golden jan 2021 2

tztk

piemonte1

cydonia2
vlada tk1