Promocija knjige "Alea", 22.1.


Turistička zajednica grada Tuzla u srijedu, 22. januara u prostorijama Organizacione jedinice JU ""Centar za kulturu" Tuzla prostorije Doma književnosti (Soni trg br. 6), organizuje promociju knjige "ALEA" Senada Švrake.Promocija je planiran za 19 sati, a za 18:30 je predviđena press konferencija, gdje bi mogli uzeti izjave i dobiti ostale potrebne informacije. Knjiga je putopisnog i dokumentanog karaktera, govori o plovidbi jedrilicom od Francuske do Tajlanda. Ne radi se o klasičnoj promociji, nego više  kao predavanje sa projekcijom cca 150 fotografija sa putovanja. Predavanje traje oko sat i po, a po završetku može se kupiti knjiga.

ALEAZa kormilom devet metarske jedrilice ALEA, tuzlanski moreplovac Senad Švraka je prokrstario Mediteran, Crveno more i Indijski okean, kao prvi Bosanac kome je to pošlo za rukom. O toj nesvakidašnjoj avanturi, Senad je napisao zanimljivu knjigu takođe pod naslovom „Alea“. Od prvih nesigurnih izlazaka na more, savladavanja osnova jedrenja i navigacije, do borbe sa nevremenom na Jadranu, opasnog Crvenog mora, nadmudrivanja sa piratima u Adenskom zalivu i duge prekookeanske plovidbe koja je brod i skipera odvela čak do Tajlanda, Senad zanimljivim i pristupačnim stilom vodi čitaoca u egzotični svijet dalekih mora. Knjiga sadrži 330 strana teksta u kojima će svaki zaljubljenik u more i avanture, ali i svaki ljubitelj dobre priče, istinski uživati.

Stotine fotografija sa krstarenja, kao i nekoliko odlomaka iz knjige, dostupni su na Facebook stranici autora: http://www.facebook.com/barba.bih
i omogućuju uvid u bogatstvo sadržaja opisanog u knjizi.


Bio: Senad Švraka je rođen u Tuzli 1964. Diplomirao je na odsjeku filmskog i TV snimanja na Akademiji Dramske Umjetnosti u Zagrebu, a od 1994. do 2004. živio je Francuskoj. U ljeto 2003. je kupio malu jedrilicu s kojom je od 2004. do 2007. prokrstario Mediteran, Crveno more i Indijski okean. 2009. godine u vlastitoj produkciji snimio je TV seriju Put u Saharu od 13 polusatnih epizoda koja je premijerno emitovana na javnom BiH TV servisu BH1. Knjiga „Alea“ predstavljena je javnosti 2017. godine. Senad trenutno živi i radi u Tuzli.

 cydonia2

solana1

adriatic

izazovb

TQM

 kapija3

grad tuzla1 

 

 

 

 pavic1

Banner Lukavac 180x112

golden jan 2020

emma

tztk

piemonte1

imel2

vlada tk1