VT preporuka gurmanima

Slana pita s piletinom

Veoma hranjiva i ukusna slana pita začinjena mirisnim zdravim začinima...
Veoma jednostavno ćete pripremiti jelo koje će se zasigurno dopasti svim vašim ukućanima i gostima. Potrebno vam je nešto više od 5oo gr. brašna (malo za posipanje), 3 jajeta, 125 gr. maslaca (i jopš malo za premazivanje kalupa), 2 kašike vode, malo soli a za nadjev je potrebno oko 600 g piletine (najbolje prsa), 2 kašike krušnih mrvica, 1,5 dl mlijeka, 1 jaje + 1 za premaz tijesta, 2 manja luka, 3 čehna bijelog luka, 4 kašike nasjeckanog peršuna, 80 gr. mljevenog mesa, 1/2 kašike smjese začina (pomiješajte biber, mljevene klinčiće, đumbir i muškantni oraščić i malo soli). U prosijanom brašnu napravite udubinu pa u nju ulijte razmučena jaja s malo soli. Izmiksajte ili pomiješajte rukom sve pa dodajte maslac narezan na listiće i vodu. Umijesite tijesto. Podijelite ga na jednu veću i na jednu malo manju kuglu i ostavite u frižideru najmanje 1 sat. U međuvremenu skuhajte pileće meso (oko 25 minuta). Krušne mrvice namočite u mlijeko, očistite luk. Kuhanu piletinu na grubo narežite i stavite u multipraktik zajedno sa lukom, bijelim lukom i peršunom te usitnite. Dodajte mljeveno meso, mrvice natopljene mlijekom, 1 jaje, začine i so. Dobro sve promiješajte. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte veći dio tijesta u krug veličine kalupa tako da pokriva i stranice kalupa. Kalup premažite maslacem i utisnite u njega tijesto. Na tijesto stavite nadjev od mesa. Poklopite drugom razvaljanom polovicom tijesta i stisnite rubove koje ste s kistićem premazali s malo vode. Pitu premažite razmućenim jajetom i po želji na sredini izrežite otvor u tijestu veličine 1 cm da bi para lakše izlazila i pita se fino ispekla. Pecite u rerni na 200°C oko 25 minuta. Pitu poslužite uz finu  sezonsku salatu. Prijatno!