Preporuka gurmanima: Za vikend Lignje i "Peñasol"

Lignjekrompirjpg


Pečene lignje sa krompirom pripremit ćete veoma jednostavno, za nepunih 60 mintuta, ukoliko spremate za četiri osobe.  Kombinacija je to koja je siguran dobitak, posebno ako se obogati izvanrednim španskim vinom. Ovoga puta prepourčujemo bijelo vino Peñasol Airen. No, krenimo redom:

  • Pečene lignje s krompirom

Za ovo jelo potrebno vam je 800 g liganja, 500 g krompira, 1 luk, 2-3 čehna bijelog luka, 50 ml maslinova ulja, 100 ml bijelog vina, 100 g maslina (zelenih i crnih), 1 mala kašika ružmarina, biber, so.  Lignje prvo očistite, operite i posušite papirnatim ubrusom. Krompir ogulite, a luk narežite na četvrtine. U odgovarajuću zdjelu stavite krompir, lignje, luk, protisnuti bijeli luk i ružmarin pa sve pospite  istucanim šarenim biberom i grumenima morske soli. Dodajte ulje, masline, sve dobro promiješajte i stavite u odgovarajući pleh. Pleh prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180-200°C. Zatim uklonite foliju, dodajte vino i pecite još 5 minuta. Kada je jelo gotovo, poslužite ga toplo sa salatom po želji. Ovo jelo možete pripremiti i u vatrostalnoj posudi s poklopcem.

penasolairen

  • Peñasol  Airen

Kada je jelo na stolu, vrijeme je da poslužite i piće. Nemojte pustiti ovoga puta gostima na izbor, nego im toplo preporučite Peñasol  Airen, špansko vino od grožđa Airen španskog geografskog porijekla, koje najbolje uzrijeva pod suncem u "dolini kamena" (Valle de las penas) i u svježim hladnim noćima na ovom prostoru u autonomnoj regiji Castilla La Mancha. Krečnjaci i glinasto tlo u ovom području su na nadmorskoj visini od 700 metara gdje rijetko pada kiša. Grožđe je izabrano na optimalnoj zrelosti kako bi se dobilo dobro uravnoteženo vino sa tačnim mjerilom slatkoće i kiselosti. Fermentacija se odvija kontrolisanom temperaturom od 14-16 ° C u inox cisternama oko 10-12 dana. Vino je blijedo žute boje sa intezivnom aromom cvijeća i bijelog voća. Nepce ima kremastu mekoću sa naznakama bilja i narandže a savršena je pratnja za ribe, plodove mora i salate. Ima 12% alkohola i najbolje ga je servirati na temperaturi između 7 i 9°C.

I ovoga puta vam donosimo jednostavno jelo za koje je sastojke prilično jednostavno nabaviti, bez velikih troškova a ukoliko prihvatate našu ponudu za vino uz ovo jelo, onda informacija da Peñasol i druga kvalitetna španska vina, možete nabaviti u firmi "Baraka BH Bio" koja je smještena u Hotelu Tuzla u Tuzli.

Baraka

solana1

adriatic

centralno okt 2022

cydonia2

Banner Lukavac 180x112

izazovb

  kapija3

grad tuzla1 

vlada tk1

 

 

 

grin

  balic dec 2022

NBgooglepay

 mamamia

lovic juli 2022 

golden jan 2021 2

 piemonte1

SajamCokKAf baner

emma