Preporuka gurmanima: "Köfte Mantolu Patlıcan" (obučeni patliđan)

balananipatlidzan
Evo preporuke za nedeljni, lagani ručak. Vrlo jednostavno jelo, jednostavne i brze pripreme, ukupno oko 70 minuta ukoliko spremate za 4 osobe. Za ljubitelje patliđana, jedan fini turski recept. Pečeni patliđani obučeni u fino meso, fino, ukusno i dekorativno a može se jesti i toplo i hladno. Za ovo jelo vam je potrebno: 3 patliđana,  500g mljevenog mesa, 1 mala glavica luka, 1 čehno bijelog luka, 1,5 kašika krušnih mrvica, 1 kašika mljevenog origana, 1 kašika mljevenog kumina, so, biber, maslinovo ulje.

balananipatlidzan2


Operite i obrišite cijele patliđane. Stavite ih na lim za pečenje i lagano izbodite nožem. Pecite ih 40 minunta na 25o C, dok ne omekšaju. Pečene patliđane ostavite da se lagano ohlade. Za to vrijeme pripremite meso. Na sitno nasjeckajte bijeli i crveni luk pa ih prepržite na malo maslinovog ulja u tavi. Dodajte u meso luk, krušne mrvice, začine i so. Sve dobro izradite rukom da se poveze. Podijelite meso u tri grude i ostavite u frižider do korištenja. Odlomite komadić mesa pa ga prepržite na tavi da probate slanoću, po potrebi dodajte još soli. Ogulite pečene patliđane. Lagano ih posolite i pobiberite. Stavite ih na kuhinjski papir ako ima ostataka vode da se ocijedi. Pazite da ne ogulite peteljku. Raširite grudu mesa. Obucite petliđane u mljeveno meso pazeći da je sve ravnomjesrno pokriveno. Možete se poslužiti sa prozirnom folijom puno je jednostavnije za zamatanje. Obučene patliđane stavite na lim za pečenje. Premazite ih maslinovim uljem. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180C dok ne dobiju finu boju. Servirajte uz "Dolmades soslu" koja se priprema ovako: zagrijte maslinovo ulje pa dodajte 2 veća naribana paradajza, biber, nasjeckani bijeli luk. Kuhajte umak dok se reducira na pola. Lagano ohlađen servirajte s patliđanima. Servirajte toplo ili hladno. Prijatno!!!

balananipatlidzan3