Solana dobila novu Upravu, Bakir Smailagić na čelu kompanije


Nadzorni odbor kompanije Solana d.d. Tuzla imenovao je novu Upravu društva sa direktorom Bakirom Smailagićem na čelu. Nova Uprava najavljuje jačanje liderske pozicije najvećeg proizvođača soli u regiji, povećanje efikasnosti poslovanja, kao i nove investicije u cilju novih zapošljavanja i proširenja kapaciteta.  

BakirS


"Solana d.d. Tuzla je u svojoj 133 godine dugoj povijesti bila i ostala sinonim za kvalitet. Spoj tradicije i kvaliteta promaknuo je Solanu u istinskog lidera kada je u pitanju proizvodnja i prodaja soli kako na domaćem tržištu, tako i u regionu. Zadatak nove Uprave je svakako zadržati kvalitet, povećati efikasnost poslovanja i razvijati nove proizvode na bazi soli. Dugoročno ćemo planirati investicije kojima ćemo povećati proizvodne kapacitete Solane. Sve ovo Solani će omogućiti dugoračan prosperitet,  očuvanje vodeće pozicije na tržištu i mogućnost upošljavanja novih zaposlenika. Moram istaći da su naša najveća vrijednost zaposlenici, te ogromno znanje i iskustvo koje u Solani generiramo od 1885. godine. Također, naše poslovanje ćemo razvijati kroz samostalni razvoj kompanije i transparentan odnos s poslovnim partnerima i lokalnom zajednicom", izjavio je Bakir Smailagić novoimenovani direktor kompanije Solana d.d. Tuzla. So se na ovim prostorima oduvijek proizvodila, i Tuzla je grad soli u kojem eksploatacija ovog za život neophodnog sastojka prema povijesnim činjenicama datira unazad 2500 godina. Solana d.d. Tuzla je jedna od najstarijih kompanija u Bosni i Hercegovini i naša najstarija prehrambena industrija. Proces proizvodnje soli se odvija po principu tzv. “zatvorenog kruga”, čime je postignuta apsolutna zaštita od mogućih vanjskih uticaja i onečišćenja. So se eksploatira iz izvora slane vode koji se posebnim slanovodom doprema  direktno u fabriku, prerađuje i pakuje bez dodira ljudske ruke ili drugih vanjskih uticaja. Sa idelanim omjerom zdravih sastojaka, Tuzlanska so se nalazi u mnogim proizvodima domaćim i inozemnim, a njen najpoznatiji brand je pakovanje 1 kg. kao neizostavni dio svakog domaćinstva u Bosni i Hercegovini sa kojom je Solana neprikosnoveni lider na domaćem tržištu. Osim Tuzlanske soli tu su još i Dijetalna so, Tabletirana so, Nitritna so, kao i Industrijska varena nejodirana so, zatim, Do – do začini, i Destilovana voda. Solana d.d. Tuzla svoje proizvode izvozi u zemlje regije i EU.  Solana posjeduje i posluje u skladu sa integrisanim sistemom upravljanja. Implementirani standardi kvalitete ISO 9001:2015, ISO 22000:2005, HACCP, Kosher i Halal, jasno definišu sljedivost u proizvodnji soli. Bakir Smailagić rođen je 1972. godine u Tuzli. Iza sebe ima veliko iskustvo u obavljanju rukovodećih dužnosti u kompanijama kao što su Mlin i pekara Ljubače, Klas d.d. Sarajevo, Konzum d.d. Sarajevo, te Velpro d.d. Sarajevo, CPA d.o.o. Tojšići. Diplomirani je ekonomista, a dodatna znanja i vještine sticao je u okviru programa edukacije Unilever company, Sarajevo. Na mjesto direktora kompanije Solana d.d. Tuzla imenovan je 18. decembra 2017. godine.   

Mercator prodaje najveće tržne centre u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji


Kompanija Mercator započela je proces monetizacije velikih tržnih centara po ubrzanom postupku na nivou cijele grupe, uključujući BiH, potvrđeno je iz Uprave Mercatora BiH za Klix.ba.

mercator


Monetizacija znači prodaju objekta koji se potom uzimaju pod najam od novog vlasnika, kako bi se dobio svjež kapital. “Praksa nove Uprave Mercatora pokazala se uspješnom na primjeru Mercatora Beograd. Današnji trend u svijetu posmatra ‘sell i lease back’ (prodaj pa unajmi prodano) kao uobičajenu praksu, tako da će prodavnice Mercatora BiH nastaviti raditi na istim lokacijama jer se uz prodaju paralelno potpisuju dugoročni ugovori o najmu prodavnica. Želimo istaći da je tenderska dokumentacija upućena isključivo međunarodnim real estate investitorima”, kazali su nam iz Mercatora BiH. Iz Mercatora BiH dodaju kako će nastaviti uspješno poslovanje te da potencijalna prodaja nekretnina neće utjecati na njihov rad, kao ni na broj radnih mjesta u njihovim prodavnicama. “Ideja poslovanja Mercatora BiH ostaje ista, a to su ponuda velikog broja kvalitetnih artikala u našim prodavnicama i vrhunska udobnost pri kupovini”, istakli su iz Mercatora BiH. Kako saznajemo, navodno je 17 centara iz Slovenije, Hrvatske i BiH uključeno u proces monetizacije. Slovenski Dnevnik piše kako se u ovoj zemlji prodaje najveći Mercator u Šiškoj koji se prostire na 30.000 kvadrata. U Sloveniji se prodaje još sedam marketa u mjestima Kranj, Jesenice i Koper. U Zagrebu se prodaje slavni Super Konzum Radnička, jedan od najvećih Mercatorovih shopping centara na Balkanu. Potoji mogućnost kako će Mercator prodati i centre u Puli, Rijeci i Splitu. Kada je riječ o centrima u BiH, u projekt su navodno uključeni najveći trgovinski centri u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci.

Slijede gužve na pumpama, poskupljenje goriva u BiH


Set zakona o akcizama u BiH, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, već je zvanično stupio na snagu, a od 1. februara će cijene goriva na benzinskim pumpama biti prilagođene novim nametima. Do tada se očekuju velike gužve na bh. benzinskim pumpama, a poslije toga poskupljenje goriva za 20-25 feninga. Usvojeni tekst Zakona o akcizama u BiH predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru. Međutim, kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata će, zavisno od pumpe do pumpe, biti prinuđene povećati cijene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obaveze. "Mi moramo povećati cijene goriva za 15 feninga plus PDV. Automatski moramo povećati cijene do 20 feninga na svojim benzinskim pumpama, jer imamo veće namete. Moramo popisati zalihe i platiti na popisane zalihe, 1. i 2. u mjesecu, te obaveze", kazali su nam iz jedne privatne bh. kompanije. Istakli su nam da moraju obračunavati PDV na daljnju prodaju, što su predstavnici vlasti do sada prikrivali, a što iznosi više od 18 feninga bez ostalih obračuna.

  • Energopetrol i Ina

U kompaniji Energopetrol nam je rečeno da je očekivano da će u narednih nekoliko dana, prije stupanja na snagu spomenutog zakona, frekvencija na pumpama biti veća, ali da ne smatraju da će to stanje duže trajati. "S obzirom na to da su obaveze prema državi jedan od značajnijih faktora u formiranju cijena, cijene goriva će rasti i na Ina i Energopetrol benzinskim pumpama sa stupanjem na snagu izmjena zakona. Ina i Energopetrol će ispratiti izmjene povećanjem cijena u skladu sa zahtjevima novog zakona", kazala je Lejla Arifagić iz Energopetrola za Klix.ba. Istakla je kako se nadaju da će se sredstva prikupljena na ovaj način iskoristiti za izgradnju cestovne infrastrukture, što će doprinijeti uređenju bh. tržišta i približavanju evropskim standardima.

gorivo

  • Masovno tankanje

Savez za promjene podsjetio je u saopćenju građane u Republici Srpskoj da ne zaborave sutra napuniti rezervoare jer će gorivo u Bosni i Hercegovini od prekosutra biti skuplje za 18 feninga po litru. "Podsjećamo da 1. februara u BiH počinje primjena Zakona o akcizama koji je usvojila akcizna koalicija partija Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića", saopćeno je iz Informativne službe Saveza za promjene. Sličnu akciju je prije nekoliko dana pokrenulo Udruženje Restart iz Republike Srpske. "Organizacija 'Restart Srpska' vas poziva da 31. januara 2018. učestvujete u akciji kolektivnog točenja goriva na benzinskim pumpama širom Republike Srpske. O čemu se radi? Ideja je da okupimo što je moguće veći broj ljudi i do vrha napunimo rezervoare naših automobila prije stupanja akciza na snagu i tako, makar u februaru, bojkotujemo točenje goriva", saopćeno je iz Restarta.

  • Velike gužve

Direktor kompanije HIFA d.o.o. Muris Hadžimehić kazao je za Klix.ba kako u toj kompaniji očekuju da će biti velike gužve danas i sutra, bar kada je riječ o fizičkim i pravnim osobama. "Evo i ja sam imam namjeru danas ili sutra rezervoar u svom automobilu natankati do vrha, a to svima preporučujem. Krajnji potrošač, ukoliko uspije kupiti gorivo po ovoj cijeni - to će biti to. Od 1. i 2. februara idu poskupljenja, sve zavisno od grupacije do grupacije. Bit će gužvi danas, sutra pogotovo. Poslije toga će, pretopstavljamo, biti manji odziv dok se psihološki ne prihvati nova cijena", kazao nam je Hadžimehić. Istakao je da je njegov lični stav da nije trebalo doći do povećanja nameta, jer to otežava kompanijama koje se bave prometom goriva, ali moraju poštovati zakon.

FOTO: Ekstra sniženo - "Piemonte" Tuzla - akcija do 8. februara


U svim prodajnim objektima "Piemonte" Tuzla u toku je akcijska prodaja - Ekstra sniženo.

Pienaslov
Odabrani artikli po veoma povoljnim cijenama su na sedmičnoj akciji u periodu od 2. do 8.2.2018. godine, ili do isteka zaliha.
Posjetite "Piemonte", Mjesto povoljnih cijena i dobre usluge!
SEDMIČNA AKCIJA - EKSTRA SNIŽENO od 2. do 8.2.2018. godine.
Mjesto povoljnih cijena i dobre usluge!
VaŠ PIEMONTE Tuzla!!!

Trebate posao? Potrebno više uposlenika u ugostiteljsko-uslužnoj djelatnosti


Poštovani, zbog proširenja obima djelatnosti potreban je veći broj uposlenika u ugostiteljsko-uslužnoj djelatnosti. Trebamo uposlenike na sljedećim pozicijama:
-    Kuhari - 10 izvršilaca
-    Pomoćni radnici u kuhnji – 10 izvršilaca
-    Šankeri – 5 izvršilaca
-    Konobari – 10 izvršilaca
Uposlenici su potrebni za angažovanje u slijedećim ugostiteljskim objektima: - Gradska Kafana Tuzla, Snack Bar Bagueri, restoran Breza/ Hotel Tuzla i Expres restoran Kreka (bivši Rudnički restoran Moluhe).
Dodatne informacije i prijeve na oglas na broj telefona 061/735- 315.

konobar

 

beko

 pavic1

cydonia

golden juni 2018

 seif

tztk

ahmedic

nipex1

kapija3

grad tuzla1

vlada tk1

 

 

Volim Tuzlu na Facebooku